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OPINION NO. 69-107 


Syllabus: 

A position as a member of a board of education of a local 
school district and the position of administrator of a county 
mental retardation program are incompatible and may not be held 
concurrently by the same person. 
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To: Dominick E. Olivito, Jefferson County Pros. Atty., Steubenville, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, August 27, 1969 

I have before me your request for my opinion which poses the 
following questions: 

"l. Is the position of · member of a local 

school board incompatible with the position of 

Administrator of a mental retardation program, 

when such position is of the classified posi­

tion protected under the Civil Service laws? 


"2. If the position of member of a local 

school board (which is a part time job and car­

ries no compensation) is not incompatible on its 

face with the position of Administrator of a men­

tal retardation program of a county, a position 

covered and protected by the Civil Service Laws, 

does it become incompatible by reason of the mem­

ber of the school board must be elected by the 

voters of the school district to that position, 

or must be appointed to fill an unexpired term of 

another so elected? 


"3. If it is unlawful to hold the position of 
member of a local board, which is filled by a non­
partisan ballot, or in accordance with law and a po­
sition under the classified services of the Civil 
Service law, then would not this prohibition be 
unconstitutional in light of the Supreme Courts 
of Ohio and the United States of America· deci­
sions expanding the Constitutional guarantees as 
a restraint in the pursuit of employment and, the 
right to earn a living, particularly is this so 
since the position as member of the local board 
of education is a non-paying position and there 
is no conflict in the two specified positions that 
would affect the public's interest?" 

With respect to the first question, section 143.08, Revised 
Code, reads in part as follows: 

... * * * * * * * * 
"(B) The classified service shall com­


prise all persons in the employ of the state and 

the several counties, ***not specifically in­

cluded in the unclassified service,*** 


"* * * * * * * * ...

The position of administrator of a county mental retarda­

tion program is not specifically included in the unclassified 

service and is therefore a classified position. 
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Section 143.41, Revised Code, provides in part as follows: 

"No officer or employee in the classified 

service of the state, the several counties*** 


·shall directly or indirectly, orally or by letter, 

solicit or receive, or be in any manner concerned 

in soliciting or receiving any assessment, sub­

scription or contribution*** for any candidate 

for public office:*** nor shall any officer or 

employee in the classified service of the state, 

the several counties*** take part in politics 

other than to vote as he pleases and to express 

freely his political opinions." 


I would refer you to Opinion No. 3074, Opinions of the 
Attorney General for 1958, in which my predecessor concluded 
that: 

"It is my opinion, and you are advised that 

under the provisions of Section 143.41, Revised 

Code, a person holding a position in the classi ­

fied service could not at the same time become a 

candidate for, be elected to, or hold the office 

of member of a local board of education." 


Therefore, in answer to your first two questions, a posi­
tion as a member of a board of education of a local school dis­
trict is incompatible with the position of administrator of a 
county mental retardation program, a classified position, based 
on the prohibition set forth in Section 143.41, ~· 

With respect to your third question, it is the policy of 
the Office of the Attorney General to refrain from issuing 
opinions concerning the constitutionality of enacted statutes. 

It is therefore my opinion and you are hereby advised that 
a position as a member of a board of education of a local school 
district and the position of administrator of a county mental 
retardation program are incompatible and may not be held con­
currently by the same person. 




