
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1969 Op. Att’y Gen. No. 69-101 was overruled on the 
basis of legislative amendment by 
2019 Op. Att’y Gen. No. 2019-030. 
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Opin. 69-101 ATTORNEY GENERAL 

OPINION NO. 69-101 

Syllabus: 

1. Within the ten-mill limitation of Section 5705.02, 
Revised Code, township trustees may levy for cemetery pur­
poses under Section 517.03, Revised Code, for a cemetery
currently being used. 

2. Within the ten-mill limitation of Section 5705.02, 
Revised Code, township trustees may levy for cemetery pur­
poses under Section 517,11, Revised Code, for cemeteries 
no longer in use but under the control of the township 
trustees. 

To: James K. Nichols, Morgan County Pros. Atty., McConnelsville, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, August 20, 1969 
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I have received your request for my opinion as to the 
relationship of Sections 517.03 and 517.11, Revised Code, and 
whether or not the township trustees may levy a tax under Sec­
tion 517.03, Revised Code, for a sum not exceeding $2,000 for 
cemeteries within its boundaries 

My research has revealed that Sections 517.03 and 517.11, 
supra, are each fo_r a separate and distinct purpose. What is 
currently Section 517.03, supra, was first enacted in 1853 
(51 Ohio Laws, 489). The ~enactment gave the township 
trustees the power to purchase and improve a cemetery or bury­
ing ground and the authorization to levy and assess a tax for 
paying for and improving such ground. 

What is currently Section 517.11, Revised Code, was en­
acted in 1874 ~71 Ohio Laws, 109). The purpose of the 1874 
enactment was 'For the protection of certain burial grounds"
and title to all public graveyards and burial grounds, with 
exceptions, was vested in the township trustees. The trustees 
were given the duty to provide for the protection and preserva­
tion of such grounds. To carry out this duty the trustees were 
empowered to levy a tax not exceeding one-half of one mill per 
year. 

In 1878 (75 Ohio Laws, 581), what ls now Section 517.11, 
Revised Code, was amended in part as follows: 

"***it shall be the duty of such trustees 
***to prohibit interments in any such grounds
when new grounds have been procured fo~ township
cemeteries or burial grounds***." 

Note that this language ls still part of Section 517.11, Revised 
Code. See also Section 517.32, Revised Code. 

It is my conclusion that Section 517.03, Revised Code, re­
f'era to a t~noh:lp cemetery in currGnt use, whllP. Section 517.11. 
Revised Code, refers to cemeteries which are no longer being
used. Section 517.10, Revised Code, passes title to the trus­
tees of certain public cemeteries. Section 517.11, Revised 
Code, imposes a duty on the trustees to care for cemeteries 
under their jurisdiction. For further interpretation of Sec­
tion 517.11, Revised Code, see Opinion No. 4163, Opinions of 
the Attorney General for 1954. 

Thus, within the ten-mill 11m1tat1on of Section 5705.02, 
Revised Code, township trustees may levy a tax under Section 
517.03, Revised Code, for the appropriate expenses for a ceme­
tery currently being used. Also within the ten-mill 11m1tat1on 
of Section 5705.02, Revised Code, under Section 517.11, Revised 
Code, the trustees may levy a tax not to exceed one-half mill 
for the appropriate expenses for cemeteries no longer in use 
but under the control of the trustees. 
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