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COSMETOLOGIST LICENSE, MANAGER-APPLICANT-NOT 

NECESSARY TO HAVE BEEN LICENSED, MANAGER, 

BEAUTY PARLOR IN ANOTHER STATE WHILE ACTING AS 

MANAGER-SECTION 1082-5, PARAGRAPH d G. C. 

SYLLABUS: 

It is not necessary for an applicant for a manager cosmetologist license, in order 

to meet the requirements of paragraph (d) of Section ,1082-5, General Code, to have 

,b,een licensed as manager of a beauty parlor during the period in which such ap­

plicant was actually engaged in the practice of manager of a beauty parlor in another 

state. 

Columbus, Ohio, September I I, 1946 

Mrs. Edna D. Stout, Chairman, State Board of Cosmetology 

Columbus, Ohio 

Dear Madam: 

I have before me your request for my opinion, which reads as follows: 

"The State Board of Cosmetology is hereby requesting a 
formal opinion on the following question : 

The laws regulating the practice of cosmetology in 
many states do not provide for a managing cosmetolo­
gist license as provided in Section 1082-5 of the Gen­
eral Code of Ohio. If a cosmetologist should be 
employed as an operator in another state for five or 
more years, the cosmetologist after being licensed in 
Ohio is required to work as an operator for one and 
one-half to three years depending on educational rec­
ord, before being eligible for a managing cosmetologist 
license. 

In your opinion would it be considered reasonable for 
the State Board of Cosmetology to consider documentary 
evidence of five or more years experience as a licensed 
cosmetologist in another state as equivalent to one and one-half 
or three years' experience in Ohio, whichever may be required, 
according to Section 1082-5 of the General Code of Ohio? 

We shall appreciate and be guided by your opinion on this 
question." 



ATTOR;-;EY GENERAL 

Section 1082-5, General Code, reads in part as follows: 

''On and after (sixty) 60 days after the appointment of the 
examining board by the governor, and thereafter at stated pe­
riods, the board shall hold an examination for the licensing of 
operator or manicurist, or shall issue licenses, as the case may 
be, to any person who shall have made application to the board 
in proper form, and paid the required fee, and who are not 
otherwise exempted under this act as provided in this act and 
who shall be qualified as follows: 

(a) Applicants for a manager cosmetologist license, shall 
receive a license as such without an examination, providing they 
are not less than twenty-one years of age; have practiced in a 
beauty parlor or school of cosmetology as operators for at least 
6 months immediately prior to application; be of good moral 
character, and shall pay the required fee. * * * 

Provided, however, that on and after one year from the 
passage of this act no person shall receive a license as manager 
of a beauty parlor, except upon the payment of the required 
fee; and 

(cl) Who has not been actually engaged in the practice of 
manager of a beauty parlor in another state or territory of the 
United States, or the District of Columbia. for a period of 5 
years; or 

(e) Who has not had a training of at least one thousand 
hours, in the majority of the branches, in a school of cosmetology 
approved by the board, and has served as an operator not less 
than eighteen months in a licensee! beauty parlor; or. 

( f) \i\Tho has served less than three years as an operator 
in a licensed beauty parlor in which a majority of the occupa­
tions of a cosmetologist are practiced." 

Consideration of your letter in its entirety, together with the provi­

sions of the General Code quoted above, leads me to believe that the 

question you present to me may properly be stated as follows: Is it nec­

essary for an applicant for a manager cosmetologist license, in order to 

meet the requirements of paragraph (cl) of Section 1082-5, General 

Code, to have been licensed as manager of a beauty parlor during the 

period in which such applicant was actually engaged in the practice of 

manager of a beauty parlor in another state? 

The solution to this question lies in the proper interpretation of the 

language contained in paragraph (cl) of Section 1082-5, General Code. 



OPINIONS 

This paragraph, along with paragraphs ( e) and ( f), is presently effective 

and establishes certain additional requirements for the issuance of a license 

a~ manager of a beauty parlor. 

Paragraphs (d), (e) and (f) of Section 1082-5, General Code, are 

,,ll part of a proviso which became operative one year after the passage 

of the Cosmetology Law. This proviso was considered by one of my 

predecessors in an opinion reported in 1938 Opinions of the Attorney 

General at page 226. The third branch of the syllabus of that opinion 

reads as follows : 

"3. A person to be eligible as a managing cosmetologist 
must meet the requirements laid clown in the proviso contained 
in Section 1082-5 of the General Code, the terms of which re­
quire that an applicant in order to be eligible for a manager's 
license must either (I) have actually engaged in the practice as 
manager of a beauty parlor in another state or territory of the 
United States, or the District of Columbia for a period of five 
years, or ( 2) have a training of at least one thousand hours in 
an approved school of cosmetology and have served at least 
eighteen months as an operator in a licensed beauty parlor, or 
( 3) have served for a period of at least three years as an oper­
ator in a licensed beauty parlor in which a majority of the occu­
pations of a cosmetologist are practiced." 

In this opinion the then Attorney General pointed out that "under 

paragraphs (e) and ( f), provisions are made for persons who have been 

practicing as operators within the state of Ohio". A person who has not 

practiced as an operator in the state of Ohio for at least eighteen months 

can not fulfill the conditions of the proviso unless he can meet the require­

ments of paragraph (cl) thereunder. To be successful in this he must 

have actually engaged in the practice as manager of a beauty parlor in 

another state or territory of the United States, or the District of Co-

1:imbia for a period of five years. 

Paragraph (cl) requires no more than that. It does not even suggest 

that the practice as manager in another state must be under the authority 

of a license as manager granted by that state. To read into the law such 

a requirement would be to exceed the bounds of statutory construction 

hy means of an attempted usurpation of the legislative function. 37 Ohio 

Jurisprudence, Statutes, Section 267. 



ATTORNEY GENERAL 

In view of this, it is my opinion that it is not necessary for an appli­

cant for a manager cosmetologist license, in order to meet the require­

ments of paragraph (d) of Section 1082-5, General Code, to have been 

licensed as manager of a beauty parlor during the period in which such 

applicant was actually engaged in the practice of manager of a beauty 

parlor in another state. 

Respectfully, 

HuGH S. JENKINS. 

Attorney General. 


