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OPINION NO. 73-123 

Syllabus: 

1. Under R.C. 313.11 and R.C. 313.12 the coroner does not 
have jurisdiction over the body of a deceased person unless the 
death has occurred "as a result of criminal or other violent means, 
or by casualty, or by suicide, or suddenly when in apparent health, 
or in any suspicious or unusual manner." 

2. When none of the above circumstances are present, the 
coroner has jurisdiction only if the deceased is unknown, or if 
those who are entitled to custody of the body do not claim it. 
R.C. 313.08. 

To: Thomas R. Spellerberg, Seneca County Pros. Atty., Tiffin, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, December 5, 1973 

You have requested my opinion as to the jurisdiction of 
the county coroner in cases in which a patient, who has been 
brought to the emergency room of a hospital, is found by hos­
pital personnel to be "dead on arrival." It appears from 
correspondence with the coroner, which you have suppli~d to 
me, that the hospital routinely regards such instances as 
"coroner's cases"; that the physicians on call in the emer­
gency room refuse to examine the body and make a finding of 
death; and that one of the nurses usually notifies the coroner 
of the death without providing any information as to the cir ­
cumstances. 

The coroner's chief function is to take ch~rge of the 
bodies of persons who have died under suspicious circum­
stances; to conduct an inquest into the cause of the death; 
and to submit to the prosecuting attorney a report of the 
facts determined at the inquest when further investigation 
is believed necessary. R.C. 313.08, 313.09, 313.13, 313.15, 
313.17 and 313.19. The coroner's jurisdiction arises when a 
death has occurred "as a result of criminal or other violent 
means, or by casualty, or by suicide, or suddenly when in ap­
parent health, or in any suspicious or unusual manner." 
R.C. 313.11 and 313.12. In all such instances any person who dis­
covers the body or first becomes aware of the death is required 
under R.C. 313.11 to notify the coroner. That Section provides: 

Any person who discovers the body or ac­

quires the first knowledge of the death of any 

person who died as a result of criminal or 

other violent means, or by casualty, or by 

suicide, or suddenly when in apparent health, 

or in any suspicious or unusual manner, shall 

immediately notify the office of the coroner 

of the known facts concerning the time, place, 

manner, and circumstances of such death, and of 
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any other information which is required by sec­

tions 313.01 to 313.22, inclusive, of the Re­

vised Code. In such cases, if request for cre­

mation is made, the funeral director called in 

attendance, shall notify the coroner immediately. 

No person shall willfully touch, remove, disturb 

the body of any such person, or disturb the' 

clothing or any article upon or near such body. 


And the physician called to attend a person who dies under such 
suspicious circumstances is specifically required to give notice 
to the coroner under R.C. 313.12 which provides: 

When any person dies as a result of criminal 

or other violent means, or by casualty, or by sui­

cide, or suddenly when in apparent health, or in 

any suspicious or unusual manner, the physician 

called in attendance shall immediately notify the 

office of the coroner of the known facts concern­

ing the time, place, manner, and circumstances of 

such death, and any other information which is re­

quired pursuant to sections 313.01 tc 313.22, in­

clusive, of the Revised Code. In such cases, if 

a request is made for cremation, the funeral director 

called in attendance shall immediately notify the 

coroner. 


The plain language of these Sections clearly indicates that 
the General Assembly intended the coroner's jurisdiction to attach 
only under the specifically enumerated causes of death. It would 
be improper, therefore, for a hospital to summon the coroner in 
every instance in which a patient is pronounced "dead on arrival." 
There must be many cases, for example, in which a patient, with a 
history of coronary trouble, suffers a further attack which proves 
fatal in the ambulance en route to the emergency room. There 
would be no reason to notify the coroner in such a case since a 
physician can readily determine that the death was not the result 
of violence and did not occur under suspicious or unusual circum­
stances. Some such factor must be present before the coroner's 
jurisdiction may be invoked. The only other instance in which the 
coroner takes charge of the body of a decease~ is where relatives 
entitled to custody of the body do not claim it. R.C. 313.08. 

Before the coroner can be notified of a death someone must 
obviously determine that the patient is dead. In a recent opinion
I held that such pronouncement of death can be made only by a duly 
licensed physician. The syllabus of Opinion No. 72-116, Opinions 
of the Attorney General for 1972, reads as follows: 

Since R.C. Chapter 4731 limits the diagnosis 

and treatment of diseases of, and injuries to, the 

human body to duly licensed physicians alone, only 

such a physician can make the final diagnosis that 

the body has become a corpse which must be prepared 

for burial. 


This does not mean that the physician must, in all instances, actually 
examine the body immediately before making the pronouncement. If the 
deceased has been under medical care, if a physician is thoroughly 
familiar with his medical history, and if a nurse or some other com­
petent observer recites the facts of the deceased's present medical 
condition to the physician by telephone, the physician, if satis­
fied that death has occurred from normal causes, may make the final 
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diagnosis and pronouncement then -and there. If, however, the nurse's 
recitation of the facts gives any indication of violence or of sus­
picious and unusual circumstances, the provisions of R.C. 313.12 re­
quire that the coroner be notified at once by the physician. 

One of my predecessors has noted the necessity for the presence 
of tratned physicians in the emergency room of a hospital. Opinion 
No. 3197, Opinions of the Attorney General for 1962, at p. 626. 
Consequently, if a patient arrives in the emergency room under cir­
cumstances which indicate that he. is already dead, and if his own 
physician is unknown or unavailable, R.C. 313.12 requires that he 
be examined by one of the physicians on duty, and that that physician 
make the pronouncement of death if the facts so indicate. Only if 
there are indications of violence, or any other suspicious or unusual 
circumstances, does R.C. 313.12 direct that the examinina ohvsician 
notify the office of the coroner. See Opinion No. 163, Opinions 
of the Attorney General for 1937. Of course, R.C. 313.11 im­
poses a duty also on anyone who discovers the body, or first 
acquires knowledge of a death under the specified circumstances, 
to give prompt notice to the coroner. · · 

In specific answer to your question, it is my opinion and 
you are so advised that: 

1. Under R.C. 313.11 and R.C. 313.12 the coroner does not 
have jurisdiction over the body of a deceased person unless the 
death has occurred "as a result of criminal or other violent 
means, or by casualty, or by suicide, or suddenly when in apparent 
health, or in any suspicious or unusual manner." 

2. When none of the above circumstances are present, the 
coroner has jurisdiction only if the deceased is unknown, or if 
those who are ehtitled to custody of the body do not claim it. 
R.C. 313.08. 




