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OPINION NO. 80-067 

Syllabus: 

R.C. 127.16 requires the Controlling Board's approval of any 
consultant contract entered into by the Board on Unreclaimed Strip 
Mined Lands which will cost at least ten thousand dollars over a 
twelve-month period and which is not competitively bid. 

To: Robert W. Teater, Director, Department of Natural Reaource1, Columbu1, Ohio 
By: Wlllam J. Brown, Attorney General, October 28, 1980 

I have before me your request for a formal opinion concerning a situation in 
which the Board seeks to hire a consultant to conduct a study of an unreclaimed 
strip mined area. As stated in your letter, the Board seeks to hire such consultant 
pursuant to R.C. 1513.29, which authorizes the Board to "hire such consultants as 
necessary to perform its duties." Your specific concern is as follows: "In view of 
the provisions of Revised Code Section 127 .16(C), if the Board does not 
competitively bid consultant contracts, must the Controlling Board approve such 
contracts?" 

Since I received your request, R.C. 127.16, defining the powers of the 
Controlling Board, has been amended. Am. Sub. H.B. 204, 113th Gen. A. (1979) (eff. 
July 30, 1979). I believe the amendment directly addresses your question. R.C. 
127.16 now reads in part as follows: 

(D) Notwithstandin an other section of the Revised Code, and 
re ardless o w et er com et1t1ve 1 m 1s re u1re aw, ne1t er 
o the ollowrng purchases shall be made unless approved by the 
controlling board or unless they are competitively bid: 

(1) Purchases from a particular supplier of professional services, 
technical services, and the advice of experts, or any combination 
thereof to cost, in the aggregate over a twelve-month period, ten 
thousand dollars or more; 

(2) Purchases from a particular supplier of personal services not 
included in division (D)(l) of this section, labor, or materials, or any 
combination thereof to cost, in the aggregate over a twelve-month 
period, ten thousand dollars or more. 

(E) No state agency action as described above shall create a 
binding legal obligation on the state until there has been full 
compliance with this section. (Emphasis added.) 

R.C. Chapter 1513 does not define the term "consultant," as used in R.C. 
1513.20. It is a well settled rule of statutory construction that in the absence of any 
definition of the intended meaning of a word in a legislative enactment, such word 
will be given its common, ordinary, and accepted meaning in the connection in 
which it was used. Baker v. Powhatan Minin~ Co., 146 Ohio St. 600, 67 N.E. 2d 714 
(1946); Carter v. Youn~town, 146 Ohio St. 2 3, 65 N.E. 2d 63 (1946). In Webster's 
New World Dictionary 05 (2d college ed. 1978), "consultant" is defined as follows: 
"l. a person who consults with another or others 2. an expert who is called on for 
professional or technical advice or opinions." Using this definition of ''consultant," 
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a consultant contract authorized by R.C. 1513.29 falls squarely within R.C. 
127.16(D), which requires that any such contract which will cost at least ten 
thousand dollars over a twelve-month period be approved by the Controlling Board, 
unless it is competitively bid. R.C. 127.16(E), quoted above, makes it mandatory 
that all state agencies comply with all the provisions of R.C. 127 ,16 before a binding 
legal obligation is imposed on the state. 

In answer to your question, it is my opinion, and you are advised, that R.C. 
127 .16 requires the Controlling Board's approval of any consultant contract entered 
into by the Board on Unreclaimed Strip Mined Lands which will cost at least ten 
thousand dollars over a twelve-month period and which is not competitively bid. 




