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1 COUNTY COMMISSIONERS-WITHOUT AUTHORITY TO 

GIVE OPTION FOR PURCHASE IN FUTURE OF ANY 

PROPERTY ACQUIRED PURSUANT TO HOUSE BILL 508, 

96 GENERAL ASSEMBLY. 

2 MUNICIPALITY-HAS AUTHORITY TO CONVEY REAL 

ESTATE TO COUNTY COMMISSIONERS TO SUPPLE­

MENT COUNTY VETERANS HOUSING FUND. 

3. NO AUTHORITY FOR COUNTY COMMISSIONERS UNDER 

SUCH TRANSFER TO GRANT MUNICIPALITY OPTION 

TO PURCHASE REAL ESTATE AT A FUTURE TIME. 

4. FUNDS OR PROPERTY CONTRIBUTED BY MUNICIPAL­

ITY TO COUNTY COMMISSIONERS-PURPOSE, TO SUP­

PLEMENT COUNTY VETERANS HOUSING FUND-COM­

MISSIONERS WITHOUT AUTHORITY · TO CONTRACT 

WITH MUNICIPALITY TO REIMBURSE IT PRO RAT A: 

SYLLABUS: 

1. Under the provisions of House Bill No. 508 passed by the 96th General Afr 

sembly, special. session, the county commissioners are without authority to give an 

option for the purchase in the future of any property acquired pursuant to said act. 

2. Under the provisions of said act a municipality has authority to convey real 

estate to the county commissioners for the purpose of supplementing the county 

veterans housing fund therein provided for. 

3. The county commissioners are without authority to grant to a municipality 

so transferring real estate to them an option to purchase the same at a future 

time. 

4. Where funds or property have been contributed by a municipality to the 

county commissioners for the purpose" of supplementing the county veterans housing 

fund provided in said act, the county commissioners are without authority to contract 

with such municipality to ,reimburse it pro rata at the time of the sale of property 

purchased or constructed with the aid of such contribution. 
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Columbus, Ohio, November 19, 1946 

Honorable Mary F. Abel, Assistant Prosecuting Attorney 

Bellefontaine, Ohio 

Dear Madam: 

I have before me your communications m which you request my 

opinion on several questions arising under House Bill No. 5o8, passed 

by the ¢th General Assembly, special session, providing for temporary 

emergency housing for veterans of World War II and their families. 

The questions submitted are as follows: 

I. Do the county commissioners have authority to give an 
option to a veteran occupying said temporary housing to purchase 
the same at the time provided for the sale of the property? 

2. Does a municipality have authority to purchase real 
estate and in turn transfer said real estate to the County Com­
missioners as a site for the building to be erected under this bill? 

3. If it is possible and legal for municipalities to trans­
fer real estate to the County Commissioners for this purpose 
have the County Commissioners authority to grant the municipal­
ity an option to purchase at the time when the building is sold? 

4. Does a municipality have authority to supplement the 
funds expended by the Commissioners in the erection of these 
buildings and if so can the Commissioners· contract with the 
municipality to reimburse at pro rata at the time of the sale? 

I will undertake to answer these questions in their order. 

1. The only provision in the act in question concerning the sale 

of the properties which may be acquired pursuant to its provisions is 

found in Section 9 which reads as follows : 

"The county commissioners of any county which has ac­
quired property in accordance with provisions of this act may 
sell any or all of said property so acquired and deposit the pro­
ceeds of such sale in the general revenue fund of the county." 

The act itself is not explicit in defining the precise time and circum­

stances under which such properties may be sold. However, in my 

Opinion No. u97 rendered September 12, 1946, it was held as shown 

Ly the fifth syllabus: 
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"The authority given by Section 9 of said act to sell prop­
erties acquired pursuant to its provisions is to be exercised only 
for the purpose of liquidation after the shortage of housing for 
veterans has been relieved and the purposes of the act accom­
plished." 

Consistent with that opinion it would appear to me that it would 

hardly be practicable for the commissioners now to arrive at a fair or 

safe valuation of any particular unit of the property which they are 

authorized to acquire and which they are to operate up to December 31, 

1951, if the emergency created by the housing shortage lasts that long, 

and they may not, in the absence of express authority, obligate themselves 

to sell to any particular person at some indefinite future time, at a price 

now agreed upon. 

Furthermore, attention should be called to the provisions of the 

statutes which govern generally the sale of real estate by the county 

commissioners. Section 2447, General Code, provides in part as follows: 

"If, in their opinion, the interests of the county so require, 
the commissioners may sell any real estate belonging to the 
county, and not needed for public use * * *." 

Section 2447-1 prescribes the procedure that must be followed. That 

section reads in part as follows : 

"No sale of such real estate shall be made unless authorized 
by a resolution adopted by a majority of such commissioners. 
When such sale is so authorized a deed therefor shall be made 
by such board of county commissioners and only to the highest 
responsible bidder, after advertisement once a week for four 
consecutive weeks in a newspaper of general circulation within 
such county. Such board of county commissioners may reject 
any or all bids and readvertise until all such real estate is sold. 
* * *" 

I can see no reason why real estate acquired pursuant to the pro­

visions of the act in question should not be disposed of in accordance with 
!the general statutes above quoted, when it is no longer needed for the 

purposes for which it was acquired. It is therefore my opinion that the 

board of county commissioners does not have the right to grant an option 

to any person for the purchase at a future time or at a stipulated price, 

of any part of the property acquired under said act. 
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2. Section 3 of the act reads as follows : 

"The county commissioners of each county are authorized 
to accept contributions from any political subdivision within the 
county and from the federal government or any agency thereof 
and from persons, corporations and associations for the purpose 
of supplementing the county veterans housing fund." 

No reason is perceived why the contribution thus authorized could 

not be in the shape of real estate as well as in money. Each would 

"supplement the county veterans housing fund." The question of munici­

pal authority to make such contribution seems to me to be sufficiently 

covered by the language of the section just quoted since the grant to the 

county commissioners of authority to accept contributions from any po­

litical subdivision within the county clearly implies authority to such 

subdivisions to make such contribution. Furthermore, in my opinion it is 

quite within the power of a municipality under the powers granted by 

Section 3 of Article XVIII of the Constitution, to convey property to the 

county for a public purpose ·in which the municipality has a vital interest. 

As to the authority of a municipality to make disposition of property 

without compliance with the statutes relative to sale of property not 

needed for any municipal purpose, see 1942 Opinions Attorney General, 

page 745, in which it was held: 

"A municipality, by virtue of the power granted to it by 
Section 3, Article XVIII, Constitution of Ohio, may sell per­
sonal property, not needed by it, in such manner as may be pre­
scribed by its charter, if any charter has been adopted, and in the 
absence of any charter provision in such manner as may be pro­
vided by ordinance, and need not comply with the provisions of 
Sections 3699 and 3703, General Code." 

The opinion there expressed could apply to real estate as well as to 

personal property. 

3. The answer to this question is, I believe, sufficiently indicated by 

my answer to the first question propounded. I do not consider that the 

county commissioners have any authority under the law to grant an option 

to purchase property acquired pursuant to this act to any person or cor­

poration, even to a municipality which may have originally donated it. 

The county commissioners have authority, however, under the act, to 

acquire property for the purposes of providing emergency housing, by 
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ltase as well as by purchase or gift, and if the municipality desires to 

protect itself in the ultimate disposition of the property, it might be leased 

to the county for the period of the emergency instead of being conveyed 

outright. 

4. As hereinabove pointed out, a municipality does have authority 

to supplement the funds in the hands of the commissioners for the pur­

poses set out in the act, but I do not .find any authority whereby the 

county commissioners can borrow money for that purpose and the propo­

sition of having the municipality advance funds which are to be repaid 

either outright or by a pro rata share in the proceeds of sale seems to me 

to amount to nothing more than a borrowing .on the part of the county 

commissioners, and it is therefore my opinion that the commissioners 

could not make a contract with the municipality whereby the latter would 

advance funds to be repaid to it pro rata at the time of the sale of the 

properties acquired by the commissioners. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




