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2796. 

SEWER AND WATER DISTRICTS-COMPENSATION OF COUNTY COM­
MISSIONERS-EMPLOYMENT OF SANITARY ENGINEER. 

SYLLABUS: 

(1) Under the provisions of section 6602-14 G. C. county commzsszoners tak­
ing office on January 1, 1925, are entitled to compe·nsation at the same rate as if no 
compensation had been paid to his predecessor during the fiscal year ending June 
30, 1924. 

(2) Additional compensation alloWed to county co1nmissioners under the pro­
visioils of section 6602-14 should be pro-rated at the end of the fiscal year to the 
various projects actually constmcted. 

(3) In determining the comPensation paid under section 6602-14, compensation 
allowed in ditch cases under the provisions of section 6502 should be taken into con-
sideration. · 

( 4) In cases where a sanitary engineer has not bee1~ emPloyed, the county 
surveyor may perform the duties of such engineer amf ztse any of his regular office 
force, deputies and assistants for such purpose. 

CoLUMBus, OHio, Sept. 22, 1925. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-I acknowledge receipt of your request for an opinion upon the 

following: 

"We respectfully request your written opinion upon the following ques­
tions involving the interpretation of section 6602-14 G. C., 110 0. L. 341. This 
section provides for additional compensation to county commissioners in 
connection with the establishment of sewer and water improvements outside 
of municipalities and fixes a current year ending June 30th; and further 
provides that the maximum compensation received by any county commis­
sioner serving in any county affected by this measure shall not exceed the 
amount of compensation received in the current year by the county auditor 
serving in such county. 

"Question 1 : Two members of a board of county commissioners as­
sumed their office on the first day of January, 1925. In the event that esti­
mates have been allowed during the first half of the current year beginning 
July 1st, 1924, in the sum of $600,000.00, how will the compensation of the 
two county commissioners for the remainder of the current year ending 
June 30th, be computed; at the rate of 1-10 of one per cent on all estimates 
allowed between the first Monday in January and the 30th of June, 1925, or 
will it be computed by allowing 1-3 of one per cent on the first $200,000.00; 
1-4 of one per cent on the next $200,000.00; 1-6 of one per cent on the next 
$200,000.00; and 1-10 of one per cent on the remainder of such estimates 
paid for the last one-half of such current year? 

"Question 2: In what manner shall the additional compensation of the 
county commissioners be apportioned to the various sewer and water dis­
tricts? 

"Question 3 : In a county where the additional compensation provided 
for by section 6602-14 G. C., in connection with the regular salary of the 
county commissioners amounts to the county auditors salary in such coun-
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ty, may the additional compensation provided by section 6502 G. C., be paid 
to the county commissioners, thereby making his total compensation more 
than that of the county auditor? 

"We also request your opinion upon the following: 

611 

"Question 4: May the county surveyor of a county perform the duties 
provided for by sections 6602-1 et seq. G. C., to be performed by the sani­
tary engineer? If so, may the services be rendered by his regular office force 
of deputies and assistants, or would it be necessary for him to organize a 
separate sanitary department? 

"In this connection, we refer you to sections 7181, 2792, and 2793 of the 
General Code." 

Section 6602-14 G. C., to which you refer, provides: 

"In addition to the regular salary provided by law for county commis­
sioners, each commissioner serving in a county having one or more regularly 

. created county sewer districts, shall be paid the following amount; for time 
spent in connection with the establishing of any sewer .district or the pre­
liminary work preceding the awarding of any contract for either sewer or 
water improvements or both, or for the acquiring of sewer or water supply 
lines already constructed, the sum of five dollars per day for each day ac­
tually employed, but not exceeding the aggregate sum of seventy-five dollars 
on each or any sewer or water improvements; for each and every sewer or 
water improvement actually installed under .this act, a sum equivalent to the 
following schedule of costs for all improvements or parts of improvements 
actually constructed during the current year ending June 30th; for the first 
$200,000, one-third of one per cent; for all above $200,000, and not exceed­
ing $400,000, one-fourth of one per cent; for all above $400,000, and not ex­
ceeding $600,000, one-sixth of one per cent; for all above $600,000, one-tenth 
of one per cent, provided, however, that the maximum compensation received 
by any commissioner or sanitary engineer serving in any county affected by 
this measure shall not exceed the amount of compensation received during 
the current year by the county auditor serving in the said county. The cost 
of any improvement shall be determined by estimates paid to the contractor 
for such improvements plus the cost of all engineering, publication and other 
costs of such improvements, as defined in this act, exclusive of the compen­
sation provided in this section. The method of payment of the above shall 
be as follows-the sum· of five dollars per day, as specified above, shall be 
paid by warrants issued by the county auditor upon the county treasurer 
upon the filing in the county auditor's office of an itemized statement by 
each county commissioner for such service. For improvements actually 
installed, as specified above, payments shall be made by warrants issued by 
the county auditor upon the county treasurer upon the filing in the county 
auditor's office of a bill properly authorized and certified by the county sani­
tary engineer, based upon monthly estimates of work constructed by any 
contractor or contractors regularly engaged in performing work upon any 
sewer or water contract or both plus the engineering and incidental costs 
as provided in this act exclusive of the compensation provided in this sec­
tion. The funds to pay the above additional compensation to county com­
missioners shall be included in the incidental cost of each improvement, and 
the moneys shall be provided as already provided in this act. In the event 
that any improvement, either sewer or water or both, ·is installed upon which 
a per diem fee has been previously paid, deduction shall be made of the 



612 OPINIONS 

amount so paid when the bills based upon the percentage allowance are reg­
ularly presented to the county auditor by the sanitary engineer for payment." 

Your first inquiry arises by reason of the fact that there will be a change in 
the personnel of the commissioners during the fiscal year ending June 30th. 

In this connection your attention is directed to an opinion of this department 
rendered June 22, 1925, being No. 2586, a copy of which is enclosed herewith, which 
held: 

"County commissioners who have actually performed duties in connec­
tion with ditch improvement, in which former county commissioners have 
received compensation for four days' work, may be allowed the compensa­
tion provided in section 6502, General Code." 

Practically the same question was raised in that opm10n that is raised here in 
so far as whether the commissioners are entitled to the full compensation provided, 
irrespective of when they became members of the board. The language of· section 
6502 is identical in so far as providing additional salary is concerned. Therefore, 
by analogy this opinion, if correct, answers your first inquiry. In other words, the 
commissioner who performs the duties up until January 1, 1925, will be entitled to 
whatever fees have been accumulated and earned at the time he leaves office. The 
incoming commissioner will be entitled to his compensation as if no compensation 
had previously been drawn. 

'!'he maximum amount, however, that any commissioner may receive cannot ex­
ced the compensation of the county auditor. 

In considering your second inquiry as to the manner of apportioning the ad­
ditional compensation of the county commissioners to the various sewer and water 
districts, it is suggested that at the end of the fiscal year, after the total compen­
sation i&- known, the same should be apportioned or pro rated to the various pro­
jects with reference to the amount that each project bears to the total amount of 
such fees. 

In your third inquiry you ask in substance whether in the allowing of additional 
compensation referred to in section 6602-14, moneys received by such commissioners 
under section 6502 must be taken into consideration. You are advised that section 
6602-14 expressly provides that compensation received by any commissioner "shall 
not exceed the amount of compensation received during the current year by the 
county auditor serving said county." 

It would therefore seem clear that moneys received by such a commissioner un­
der the provisions of section 6502 must be taken into consideration in determining 
the maximum amount under section 6602-14. · 

You further inquire whether the county surveyor may perform the duties of a 
sanitary engineer. Section 7181, among other things, provides that "the county sur­
veyor shall give his entire time and attention to the duties of his office." Technically 
speaking, it would not seem to be any part of the duties of the county surveyor to 
give attention to sanitary districts. However, by referning to section 2792 which 
relates to the duties of the surveyor, you will find the following: 

"County surveyors shall perform all duties for the county now or here­
after authorized or declared by law to be done by a civil engineer or sur­
veyor." 

It is probable that the latter section is broad enough 'to authorize a county sur­
veyor to perform such duties, and the special sections creating the sanitary district 



ATTORNEY -GENERAL. 613 

and providing for the employment of an engineer constitutes an exception to the 
general provision in section 2792. 

It is therefore my opinion that if the county surveyor so desires, and no sani­
tary engineer is employed, he may perform the duties of the sanitary engineer. In 
connection. with the performance of such duties undoubtedly he could use the same 
offilce force, deputies and assistants which he uses to perform other duties in con­
nection with his department. 

2i97 . 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 

. COUNCIL OF MUNICIPALITY MAY ENACT .LEGISLATION WITHIN 
THE SCOPE OF ITS POWERS EVEN THOUGH INCONSISTENT 
WITH A LAW PROPOSED BY INITIATIVE PETITION, PENDING DE­
CISION THEREON AT THE ELECTION. 

SYLLABUS: 

There is no Provision of the constitution or statutes which prevents the council 
of a municipality from passing legislati011 within the scope of its powers inconsistent 
with a law that has been proposed by an initiative petition, pending the decision there­
on at the election. 

CoLUMBUS, OHio, Sept. 22, 1925. 

Bureau of Inspectio11 and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-You request my opinion on a state of facts submitted by the so­

licitor of the city of Hamilton, the pertinent part of which is: 

"An ordinance was introduced in the city council authorizing and di­
recting the director of public service to enter into a ten-year contract for 
the purchase of artificial gas to be used by the city in supplying its inhabi­
tants with gas. See section 3618-1 of the General Code. Council refused to 
pas~. such ordinance. Thereupon an initiative petition with the required 
number of signatures was filed with the city auditor to initiate the ordi­
nance rejected by council and which, will be voted on by the people at the· 
coming November election. Can council, after the filing of such initiative 
petition and until voted upon in November, pass any legislation which would 
conflict in any manner with the provisions of the initiative ordinance? If 
council would proceed and lease the gas distribution system and if hereafter 
the people of the city would vote in favor of the ordinance, the city would 
find itself in the embarrassing situation of having a contract for a large 
supply of gas and have no gas mains or other facilities through which it 
could supply the inhabitants of the city with such gas. It occurred to me 
that until' this question is decided at the polls in November, the council could 
do nothing to in any way affect the situation and the result of the election." 

In substance your inquiry is whether after an initiative petition has been filed 


