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A PERSON WHO IS SERVING AS SHERIFF OR DEPUTY 

SHERIFF OF A COUNTY MAY NOT SERVE AT THE SAME 

TIME AS CLERK OR DEPUTY CLERK OF A COUNTY COURT­

§1907.101, R.C. 

SYLLABUS: 

I. A person who is serving as sheriff or deputy sheriff of a county may not 
serve at the same time as clerk or deputy clerk of a county court. 

2. The clerk of a county court, whether he is the clerk of courts acting as 
clerk of the county court under authority of Section 1907.101, Revised Code, or 
whether he has been appointed clerk under that section, may not appoint the sheriff, 
or persons who are serving as deputy sheriffs, to serve as deputy clerks for the 
purpose of accepting bail and appearance bonds. 

Columbus, Ohio, March 18, 1961 

Hon. Bernard W. Freeman, Prosecuting Attorney 

Huron County, Norwalk, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"I should like your informal opinion on the following matter. 

"'In 1960 Attorney General's Opinion No. 1641, you ruled 
that the County Sheriff cannot accept appearance bonds in mis­
demeanor cases coming within the jurisdiction of the County. 
You further stated in the opinion that Section 1907.101, RC., 
empowers the Clerk of the County Court to collect bail. However, 
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in our County, the County Clerk leaves at 4 :00 P.M. I am 
wondering if the Clerk of Courts could appoint deputy sheriffs as 
deputy clerks for the purpose of accepting bail and appearance 
bonds. I also should like to know if the Sheriff might be appointed 
deputy clerk of the court for that purpose· also.' " 

In Opinion No. 1641, Opinions of the Attorney General for 1960, 

referred to in your request, I ruled that a county sheriff could not accept 

bail in his capacity as ministerial officer of the county court under Section 

1907.511, Revised Code. That opinion was predicated upon the proposi­

tion that Sections 2937.22 and 2935.12, Revised Code, specifically set forth 

what officers may accept such bail, and the county sheriff was not included 

as such. The conclusion of that opinion is further strengthened by the 

fact that the legislature repealed former Section 2937.35, Revised Code, 

(128 Ohio Laws, 97), effective January 1, 1960, which section had given 

the sheriff authority to take recognizances in certain cases. That section 

before its repeal, read: 

"A sheriff, deputy sheriff, marshal, deputy marshal, watch­
man, or police officer charged with the execution of a warrant on 
an indictment or information for a misdemeanor, during the 
vacation of the court, and also in term time of such court when it 
is not in actual session, may take the recognizance of the person 
so charged, together with sufficient sureties, in a sum not less 
than fifty nor more than five hundred dollars for the appearance 
of such person, if in vacation, on the first day of the next term of 
such court, or if in term time of such court, on the first day thereof 
when such court shall be in actual session. For the purposes of 
such recognizance, such officer may administer oaths to the pro­
posed sureties, or accept personal property in lieu of real property 
bonds, and such officer shall make a return on such warrants, and 
file such recognizance without delay with the clerk of the court of 
common pleas." 

I further note that the legislature in enacting Section 2937.46, Revised 

Code, (128 Ohio Laws, 97, 1959), has empowered the Supreme Court of 

Ohio to adopt rules and regluations for the establishment of uniform rules 

of practice and procedure in courts inferior to common pleas courts, in 

traffic cases, including the power to designate special referees for the 

purpose of receiving bail. 

Thus it becomes obvious that sheriffs have been denied the power 

to accept bail short of possible action by the Supreme Court of Ohio. 

The question then arises as to whether the positions of sheriff or 

deputy sheriff and the clerk or deputy clerk of a county court are compatible. 
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The general rule or test of compatibility 1s stated in State ex rel. 

Attorney General v. Gebert_, 12 C.C. (N.S.) 274, as follows: 

"* * * * * * * * * 
"Offices are considered incompatible when one is subordinate 

to, or in any way a check upon, the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both. 

"* * * * * * * * *" 

The sheriff and his deputies are the chief law enforcement officers of 

the county ( Section 311.07, Revised Code; 36 Ohio Jurisprudence, 628, 

Sheriffs and Constables, Section 4). The sheriff is responsible not only 

for law enforcement but also for the service of process, maintenance of 

certain records, control of the county court house, levies, execution and 

other ministerial duties. As to the clerk of a county court, Section 1907.101, 

Revised Code, provides : 

" (A) The clerk of courts shall be the clerk of the county 
court except that the board of county commissioners, with the 
concurrence of the county court judge or judges, may appoint a 
clerk for each county court judge. Such appointed clerk shall 
serve at the pleasure of the board and shall receive compensation 
as set by the board, payable in semimonthly installments from the 
treasury of the county. 

"* * * * * * * * *" 

A clerk of a county court is specifically charged with the responsibility 

of receiving costs, ,fines, penalties, bail and other funds. He has the power 

to administer oaths, take affidavits, issue executions, writs, processes, sub­

poenas and other papers issuing from the court. He is responsible for 

the dockets and all of the papers of the court. A consideration of the 

duties and responsibilities of the clerk of court make it evident that a 

sheriff in so far as service of process, execution of affidavits and other mis­

cellaneous matters, is subordinate to and dependent upon the clerk of the 

county court. It is further apparent that since the sheriff is the chief law 

enforcement agent of the county he would necessarily be called upon to 

investigate any irregularities arising in the handling of funds collected by 

the clerk and in the general operation of the office. The legislature has 

recognized this conflict in the enactment of Section 3.11, Revised Code. 

which, as amended by House Bill No. 1 of the 104th General Assembly 

effective January 10, 1961, reads as follows: 

"No person shall hold at the same time by appointment or 
election more than one of the following offices: sheriff, county 
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.mditor, county treasurer, clerk of the court of common pleas, 
county recorder, prosecuting attorney, and probate judge." (Em­
phasis added) 

Section 3.11, supra, specifically prohibits a person from holding the 

office of sheriff and the office of clerk of courts at the same time. The 

statute does not mention deputies but since a deputy may perform the 

duties of his principle ( Section 3.06, Revised Code), I believe that the 

situation should be considered to cover deputies of the sheriff and of 

the clerk. It follows, therefore, that when the clerk of courts acts as clerk 

of the county court under Section 1907.101, Revised Code, neither the 

clerk or his deputies may serve in the capacity of sheriff or deputy sheriff. 

The question remains, however, as to whether when the board of 

county commissioners elects to appoint a clerk for each county court judge 

under Section 1901.101, supra, such a clerk or his deputy clerk may also 

serve as sheriff or deputy sheriff. As to this question, I believe that the 

same reasons :vhich have been advanced for my conclusion that there is 

a conflict between the office of the clerk of court and the sheriff are equally 

applicable to the position of appointed clerk of the county court and sheriff, 

or their deputies. 

I have been unable to find any cases or opinions which deal directly 

with the question presented by your request. I am, however, not unmind­

ful of several opinions which have dealt with the problem of compatibility 

as it relates to the office of deputy sheriff and to the office of clerk of 

courts. In Opinion No. 328, Opinions of the Attorney General for 1911, 

page 322, one of my predecessors held that the offices of deputy clerk of 

courts and court constable were compatible. Opinion No. 6127, Opinions 

of the Attorney General for 1956, page 8, held that the position of mayor 

of a city and a deputy clerk of courts are not incompatible. Opinion No. 

689, Opinions of the Attorney General for 1927_, page 1175, held that the 

position of court bailiff and deputy sheriff or county probation officer were 

compatible. I believe, however, that the reasoning of the above opinions 

does not apply to the instant situation. It is readily apparent that the 

position of clerk of court is not subordinate to the position of court 

constable. It is likewise apparent that the mayor of a city is not to any 

degree subordinate to the clerk of courts, nor is a sheriff subordinate to a 

county probation offiver. The same test, however, when applied to the 

position of sheriff or deputy sheriff and the clerk or deputy clerk of the 

county court does not reveal this lack of conflict between the two positions. 



136 OPINIONS 

The county sheriff must act upon the demand of the clerk. The county 

clerk of courts must collect and account for funds collected as a result of 

the actions of the sheriff. These positions are clearly designed to separate 

the function of law enforcement from the ministerial duties of accounting 

not only for documents served by the sheriff but bail posted to secure 

appearance and fines levied by the court. The separation of such duties 

are well founded and thus the two cannot be joined for the sake of 

expediency. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. A person who is serving as sheriff or deputy sheriff of a county 

may not serve at the same time as clerk or deputy clerk of a county court. 

2. The clerk of a county court, whether he is the clerk of courts 

acting as clerk of the county court under authority of Section 1907.101, 

Revised Code, or whether he has been appointed clerk under that section, 

may not appoint the sheriff or persons who are serving as deputy sheriffs, 

to serve as deputy clerks for the purpose of accepting bail and appearance 

bonds. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




