
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1963 Op. Att’y Gen. No. 63-25 was questioned by 
2001 Op. Att’y Gen. No. 2001-027. 
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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

The offices of an assistant prosecuting attorney and legal counsel for a 
township within the same county are incompatible and may not be held con­
currently by the same person. 

Columbus Ohio, February 6, 1963 

Hon. Joseph Loha 
Prosecuting Attorney 
Jefferson County 
Court House Annex 
Steubenville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"Under Revised Code 309.09, may an assistant pros­
ecuting attorney be appointed legal counsel for a town­
ship in the same county?" 
Section 309.09, Revised Code, reads as follows: 

"The prosecuting attorney shall be the legal adviser 
of the board of county commissioners, board of elections, 
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and all other county officers and boards, including all tax 
supported public libraries, and any of them may require 
written opinions or instructions from him in matters con­
nected with their official duties. He shall prosecute and 
defend all suits and actions which any such officer or 
board directs or to which it is a party, and no county 
officer may employ any other counsel or attorney at the 
expense of the county, except as provided in section 305.14 
of the Revised Code. 

"Such prosecuting attorney shall be the legal adviser 
for all township officers. When the board of township trus-
tees deems it advisable or necessary to have additional 
legal counsel it may employ an attorney other than the 
prosecuting attorney of the county, either for a particular 
matter or on an annual basis, to represent the township 
and its officers in their official capacities and to advise 
them on legal matters. No such counsel or attorney may be 
employed, except on the order of the board of township 
trustees, duly entered upon its journal, in which the com­
pensation to be paid for such legal services shall be fixed. 
Such compensation shall be paid from the township fund." 

Section 309.06, Revised Code, which authorizes the prosecuting 
attorney of a county to appoint assistants, reads in part as follows: 

The prosecuting attorney may appoint such assist­
ants, clerks, and stenographers as are necessary for the 
proper performance of the duties of his office and fix their 
compensation, not to exceed, in the aggregate, the amount 
fixed by the judges of such court. Such compensation, 
after being so fixed, shall be paid to such assistants, clerks, 
and stenographers monthly, from the general funds of the 
county treasury, upon the warrant of the county auditor." 

It is immediately apparent that the prosecuting attorney is by 
law the legal adviser for all township officers within the county un­
less a board of township trustees has, in the manner provided by 
law, employed "an attorney other than the prosecuting attorney of 
the county." The language of Section 309.09, Revised Code, pre­
cludes the possibility that one person could at one time serve both 
as the prosecuting attorney of a county and the duly employed at­
torney for a board of township trustees within such county. 

The powers and duties of the prosecuting attorney are set out 
in the appropriate sections of Chapter 309., Revised Code. I find 
no specific language in the law which directs that the duties of a 
duly appointed assistant prosecuting attorney shall be other than to 
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assist in all of the duties of the office of the elected official by whom 
he has been appointed, such duties to be carried out under the 
supervision of his superior. This being true, an assistant prosecu­
ting attorney could, it seems, in many instances be called upon in 
the course of the duties of his employment to give legal advice and 
counsel to a board of township trustees. 

A question somewhat similar to that which you have asked was 
considered by me in Opinion No. 1380, Opinions of the Attorney 
General for 1957, page 715, in which I held that the offices of veter­
ans service officer and an assistant prosecuting attorney are in­
compatible and may not be held concurrently by the same person. In 
that opinion reference was made to and language was quoted from 
Opinion No. 4130, Opinions of the Attorney General for 1948, page 
594, and it was pointed out that the 1948 opinion reads in part as 
follows: 

"It appears very clear that the person who is by law 
the legal adviser of a board could not be appointed by that 
board to a responsible position without violating the gen­
erally accepted rules as to incompatibility of offices. As 
such legal adviser it would manifestly be within his power 
to advise the board in his own interest and while he could 
not be said to hold a direct check or control over himself, 
as such officer, he would be subjected to the temptation to 
mold his advice to further his own interests." 

Opinion No. 1380, Opinions of the Attorney General for 1957, 
supra, concludes with this paragraph, which I believe supplies the 
answer to your inquiry : 

"This reasoning is equally applicable to an assistant 
prosecuting attorney. Therefore, it is my opinion that the 
office of veterans service officer and assistant prosecuting 
attorney of the same county are incompatible and may not 
be held concurrently by the same person" 

Therefore, it is my opinion that the offices of an assistant 
prosecuting attorney and legal counsel for a township within the 
same county are incompatible and may not be held concurrently 
by the same person. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 
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