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OPINION NO. 68-172 

Syllabus: 

In the absence of specific statutory authority the board of 
trustees of the Police and Firemen's Disability and Pension Fund 
is without authority to change the disability classification of a 
member who is receiving such benefit. 

To: Franklin A. Kropp, Exec. Secretary, Police and Firemen's Disability and 
Pension Fund 

By: William B. Saxbe, Attorney General, December 30, 1968 

Before me is your request for my opinion wherein the follow­
ing questions are set forth: 

"l. Does the Pension Board have author­
ity to re-classify a man already placed on a 
certain type of disability benefits by a lo­
cal pension board prior to January 1, 1967 to 
another classification or type of disability 
benefit? 

"2. May the Pension Board change the 
disability classification of a man placed on 
a certain type of disability benefit by the 
statewide Pension Board since January 1, 1967, 
the action of a local pension board not being 
involved?" 

In substance the question is the authority of the board of 
trustees of the Police and Firemen's Disability and Pension Fund 
to reclassify a member who is receiving partial disability bene­
fits to the status of permanent and total disability to the end 
that benefits payable to the member would be increased. The ques­
tion is twofold in that some members of the fund were awarded dis­
ability benefits by local pension funds prior to such funds being 
superseded by the state system on January 1, 1967. 
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First considering those members who were awarded partial dis­
ability benefits by the board of trustees of the Police and Fire­
men's Disability and Pension Fund subsequent to January 1, 1967, 
and who now seek to be reclassified as permanently and totally 
disabled, your attention is directed to Section 742.37 (C), Revised 
Code, which provides in part as follows: 

"(C) Members of the fund who have 
not elected to receive benefits and pen­
sions from a police relief and pension 
fund or a firemen's relief and pension 
fund in accordance with the rules and 
regulations of such fund in force on 
April 1, 1947, shall receive pensions 
and benefits in accordance with the 
following provisions. 

"(2) A member of the fund who is 
permanently and totally disabled as the 
result of the performance of his official 
duties as a member of a police or fire de­
partment of a municipal corporation or a 
fire department of a township, shall be 
paid annual disability benefits until 
death, payable in twelve monthly install­
ments, in an amount equal to sixty-six 
per cent of his annual salary for the 
last year he was in the active service of 
such police or fire department. 

11 (3) A member of the fund who is 
partially disabled as the result of the 
performance of his official duties as a 
member of a police or fire department of 
a municipal corporation or a fire depart­
men~ of a township, and such disability 
prevents him from performing those duties 
and impairs his earning capacity, shall be 
paid monthly disability benefits in an 
amount to be fixed by the board. The 
board may increase or decrease such monthly 
benefits whenever the impairment of the mem­
ber's earning capacity warrants an increase 
or decrease, but in no event shall a monthly 
benefit paid to such member exceed fifty 
per cent of his average monthly salary for 
the five calendar years during which his to­
tal annual salary as a member of said police 
or fire department was the greatest. Each 
such member who has completed twenty-five 
or more years of active service in the de­
partment shall receive annual disability 
benefits, payable in twelve monthly install­
ments, in an amount equal to two per cent of 
his average annual salary for the five calen­
dar years during which his total annual salary 
·as a member of said police or fire department 
was the greatest multiplied by the number of 
years he was in the active service of such de­
partment, or an annual disability benefit of 
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fifteen hundred dollars whichever amount is 
the greater. Such annual disability benefit 
shall not exceed sixty-six per cent of the 
member's average annual salary for the five 
calendar years during which his total annual 
salary as a member of said police or fire de­
partment was the greatest. 

* * * * * * * :',=: *" 

In section 742.37 (C} (3), supra, the General Assembly pro­
vided that a member with less than twenty-five years of service 
who is partially disabled as the result of the performance of 
his official duties may receive benefits not to exceed 50% of 
his average monthly salary for the five calendar years during 
which his total annual salary was the greatest, whereas a member 
who has completed twenty-five or more years of service may receive 
not more than 66% of such average annual salary. 

Accordingly, it is apparent that the General Assembly intended 
to grant greater benefits to a member who is partially disabled and 
who has twenty-five or more years of service than to a member with 
less than twenty-five years of service. 

Upon examination of Section 742.37 (C} (2), supra, it is noted 
that a member who is partially disabled and who has more than 
twenty-five years of service may receive benefits as a percentage 
of salary equal to that received by a member who is permanently and 
totally disabled. That subsection provides that a member who is 
permanently and totally disabled as the result of the performance 
of his official duties shall receive annual disability b8nefits in 
an amount equal to 66% of his annual salary for the last year of 
active service regardless of the number of years of service. There 
is no provision for the partially disabled member with less than 
twenty-five years of service to be awarded the same percentage of 
salary as may be awarded a member who is permanently and totally 
disabled or as may be awarded a member with twenty-five or more 
years of service who is partially disabled. 

Furthermore, upon examination of Section 742,37, Revised Code, 
I find no provision for changing a partial disability awarded to 
one of permanent and total disability. The determination of dis­
ability, partial or permanent and total, must be made by the board 
when the member originally makes application for disability benefits. 

Considering now those persons who were awarded disability ben­
efits by local boards prior to January 1, 1967, your attention is 
directed to Section 742.37 (A), Revised Code, which provides as 
follows: 

"Persons who were receiving benefit 
or pension payments from a police relief 
and pension fund, established under sec­
tion 741.32 of the Revised Code, or from 
a firemen's relief and pension fund, es­
tablished under section 521.02 or 741.02 
of the Revised Code, at the time the assets 
of such fund were transferred to the police 
and firemen's disability and pension fund, 
as provided by section 742.26 of the Revised 
Code, shall. receive benefit and pension pay­
ments from t.he police and firemen's disabil-
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ity and pension fund in the same amount and 
subject to the same conditions as such pay­
ments were being made from such fund on the 
date of such transfer." 

(Emphasis supplied) 

Accordingly, the General Assembly charged the board of trustees 
of the Police and Firemen's Disability and Pension Fund with the 
duty to continue making pension payments subject to the same condi­
tions as payments were being made by the local boards at the time 
the assets of the local funds were transferred on January 1, 1967. 

One of the conditions under which pension benefits had been 
awarded and were being paid by the local boards was based on a deter­
mination by the local boards as to whether the recipient should be 
placed on partial disability or permanent and total disability. 
Pursuant to the provisions of Section 742.37 (A), supra, the board of 
trustees of the Police and Firemen's Disability and Pension Fund is 
without authority to alter the conditions under which the local board 
had awarded benefits, and may not reclassify the type of disability 
benefit. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised, that in 
the absence of specific statutory authority the board of trustees of 
the Police and Firemen's Disability and Pension Fund is without au­
thority to change the disability classification of a member who is 
receiving such benefit. 




