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1. HEALTH, DEPARTMENT OF-ASSISTANT DIRECTOR­
MAY NOT SERVE SIMULTANEOUSLY AS CHIEF OF BU­
REAU OF DIRECT SERVICES IN DEPARTMENT OF 
HEALTH IF ENTITLED TO AND IF HE RECEIVES SEPA­
RATE COMPENSATION IN EACH POSITION-SECTION 

154-16 G. C. 

2. A DOCTOR CLASSIFIED, PUBLIC HEALTH PHYSICIAN, 
GRADE IV, IN STATE CLASSIFIED CIVIL SERVICE-NOT 
PRECLUDED FROM DESIGNATION, ASSISTANT DI­
RECTOR, DEPARTMENT OF HEALTH-CIVIL SERVICE 
STATUS OF LATTER OFFICE CONTROLLED AND DETER­
MINED BY SECTION 154-19 G. C. NOT BY CLASSIFICA­
TION TITLE OF OFFICE HOLDER. 

SYLLABUS: 

I. Because of the prov1s10ns of Section 154-16 of the General Code, an 
Assistant Director of the Department of Health may not serve simultaneously as 
Chief of the Bureau of Direct Services in the Department of Health if he is entitled 
to and receives separate compensation in each position. 

2. The mere fact that a doctor bears the classification title of Public Health 
Physician, Grade IV, in the classified civil service of the state, does not preclude his 
being designated as Assistant Director of the Department of Health, for the civil 
service status of the latter office is controlled and determined by Section 154-19 of 
the General Code and not by the classification title of the office holder. 

Columbus, Ohio, August II, 1950 

Hon. Carl W. Smith, Chairman 
Civil Service Commission of Ohio 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"\Ve are in receipt of the following communication from 
Doctor John D. Porterfield, Director of the Department of 
Health: 

"'As Public Health Physician, Grade IV, Dr. Peterson 
has been appointed Chief of the Bureau of Direct Services 
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in the Department, which position was created by the Public 
Health Council, pursuant to the provisions of Section 1235d 
of the General Code of Ohio. 

·· 'Section 154-5 of the General Code provides that in 
each department there shall be an assistant director who 
shall he designated by the director to fill one of the offices 
within such clepartmeut enumerated in Section 154-6 of the 
General Code, or as the head of one of the divisions created 
within such department as authorized by Section 1 54-8 of the 
(;encral Code. 

" ·I am familiar with the last paragraph of Section 
154-19 which provides that all offices created by Sections 
154-5 and c54-6 of the General Code shall be in the unclassi­
fied service of the state. The positions of bureau and divi­
sion chiefs in the Department of Health are created under 
authority provided in Section 1235 ( d) and are, therefore, 
subject to the requirements of the civil service laws of this 
state. 

"'Dr. Paul (2. Peterson has been designated by me to 
occupy the position of Assistant Director of Health, and 
since Dr. Peterson's other duties and responsibilities in the 
Department are not established by Section 154-6 or 154-8 
of the General Code, it would seem to me that this position 
would be exempt from the provisions of the last paragraph 
of Section 154-19 of the General Code.' 

"Our records show that Dr. Paul Q. Peterson is serving as 
Assistant Director of the Department of Health (new classifi­
cation 4518-Public Health Physician, Gracie IV, 45-1) in the 
unclassifiecl service under the provisions of Section 154-5 of the 
(;cneral Code. The records further show that Dr. Peterson 
(1ualifiecl in Examination ::\'o. 6346 for the position of Public 
Hcal th Physician, Gracie IV (4518-45) and was certified to the 
Director of the Department of Health on Certification No. 36237 
made under elate of ::\farch 1, 1950. Dr. Peterson's name is the 
only one on the eligible list for this position. 

"\'our opinion would be greatly appreciated upon the ques­
tion whether Dr. Peterson may serve both in the classified serv­
ic{' as J'ublic Health Physician, Gracie IV, and in the unclassified 
s<.'rvice as the , \ssistant Director of the State Department of 
I f<'alth.'" 

For purposes of this opinion, I have rephrased your question into 

two parts: 

1. Can the Doctor in questoin, Dr. Paul Q. Peterson, who has been 

designated by the Director of the Department of Health as Assistant Di-
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rector of the Department of Health-an unclassified civil service position 

-and who is now serving in such capacity, also serve as Chief of the 

Bureau of Direct Services in the Department of Health-a classified civil 

service position? 

2. Is Dr. Peterson, who has the classification title of Public Health 

Physician, Grade IV, in the classified civil service of the state, precluded 

because of such title from holding the office of Assistant Director of the 

Department of Health-an office within the unclassified civil service of 

the state? 

In considering these questions, it should be kept in mind that any 

impropriety in holding offices in both the classified and the unclassified 

civil service of the state must come from an incompatibility of the offices 

or from some prohibition in the laws governing civil service. In other 

words, there is nothing inherently wrong with dual office holding so long 

as the positions are compatible or are not prohibited by state statutes. 

1945 Opinions of the Attorney General, Opinion No. 367. 

Section 154-5 of the General Code, which governs the appointment 

of assistant directors in the departments created under Section 154-3 of 

the General Code, reads as follows : 

"In each department there shall be an assistant director, who 
shall be designated by the director to fill one of the offices within 
such department, enumerated in section 154-6 of the General 
Code. or as the head of one of the divisions created within such 
department as authorized by section 154-8 of the General Code. 
\Vhen a vacancy occurs in the office of director of any depart­
ment, the assistant director thereof shall act as director of the 
department until such vacancy is filled." 

Assuming that the Director of the Department of Health has authority 

to appoint an Assistant Director under the provisions of this section, then 

the civil service classification of such Assistant Director is determined by 

the provision of the last paragraph of Section 154-19 of the General Code 

reading: 

"All offices, created by sections 154-5 and 154-6 of the 
General Code shall be in the unclassified civil service of the state." 

This view is thought to be correct, even though the duties and responsi­

bilities of the Assistant Director of the Department of Health are not 

established under Sections 154-6 or 154-8 of the General Code but rather 
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are determined and established by the Public Health Council under Sec­

tion 1235 ( d) of the General Code, for the reason that the civil service 

classification of the office is determined by the office itself under Section 

154-19, supra, and not by the fact that the duties and responsibilities 

thereof are created by the Public Health Council. 

The Assistant Director of the Department of Health also comes within 

the purview of Section 154-16 of the General Code, which reads as follows: 

''Each officer whose office is created by sections 154-3, 154-5 
and 154-6 of the General Code shall devote his entire time to the 
duties of his office, and shall hold no other office or position of 
profit. In addition to his salary provided by law, each such officer 
and each member of the boards and commissions in the depart­
ments created by this chapter shall be entitled to his actual and 
necessary expenses incurred in the performance of his official 
duties." 

It is to be noted that this section specifically provides that an officer 

whose office is created by Section 154-5, supra, "shall devote his entire 

time to the duties of his office, and shall hold no other office or position of 

profit." (Emphasis added.) Therefore, regardless of the question of com­

patibility or incompatibility of offices or positions, it is apparent that in 

our situation Dr. Peterson, by virtue of his being the Assistant Director, 

is precluded from accepting or occupying any other office or position 

within the Department of Health which would entitle him to compensa­

tion separate and distinct from that received in his capacity as an Assist­

ant Director. Hence, it is my opinion that Dr. Peterson cannot serve 

simultaneously as Assistant Director and as Chief of the Bureau of Direct 

Services in the Department of Health, if he is entitled to and is receiving 

separate compensation in each position. 

123 O.L., Amended Sub. House Bill No. 382, reads in part as follows: 

"The assignment of positions, offices and employments to the 
classes within said classifications shall not alter in any way the 
present civil service status of employes occupying such positions. 
Nothing contained in this act shall be construed to transfer any 
position, office, employment or employee in the civil service of 
the state or any political subdivisions from the classified to the 
unclassified service or from the unclassified service to the classi­
fied service." 
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In light of this provision, it is clear that the office of Assistant Director 

of the Department of Health has not been transferred from the unclassi­

fied civil service to the classified civil service by this act and that even if 

the said office were assigned to any of the enumerated classes provided for 

in the act, that it would not alter the present civil service status of one 

designated as Assistant Director. As such, it is thought that the sections 

of the General Code previously cited, relating to the office of assistant 

directors, still govern and control the civil service status of one serving 

as an Assistant Director in the Department of Health and that it is, there­

fore, immaterial whether the Assistant Director also bears a classification 

title of Public Health Physician, Grade IV, or not, for the office itself 

controls the civil service status and not the classification title of the office 

holder. 

In summation then, 1t 1s my opinion that Dr. Peterson, even though 

he bears the classification title of a Public Health Physician, Gracie IV, 

can be designated as and can serve as an Assistant Director of the De­

partment of Health, for the office itself controls the civil service status 

rather than the classification title of the office holder. However, Dr. Peter­

son cannot also serve simultaneously as Chief of the Bureau of Direct 

Services in the Department of Health if the latter position entitles him to 

compensation separate and distinct from his compensation as Assistant 

Director because of the provisions of Section r 54-16 of the General Code. 

Respectfully, 

HERBERT S. DuFFY, 

Attorney General. 


