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OPINION NO. 68-074 

Syllabus: 

A petition of transfer circulated pursuant to the pro­
visions of Section 3311.231, Revised Code, is invalid if it 
does not bear the affidavit of the circulator or circulators 
as prescribed by Section 3501.38, Revised Code. 

To: George J. Demis, Tuscarawas County Pros. Atty., New Philadelphia, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 23, 1968 
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Your request for my opinion reads as follows: 

"A group of residents of one of our 
local school districts has filed a peti-
tion of transfer, asking that certain ter­
ritory of Indian Valley Local School District 
be transferred to another school district. 
Said petition was filed in accordance with 
Section 3311.231 of the Revised Code of Ohio. 

"Said petition was not notarized or 
signed by the circulators as such as re­
quired by Section 3501.38 of the Revised Code. 

"Your Opinion 65-1 specifically re­
quires that a referendum petition must be ex­
ecuted in accordance with Section 3501.38. 

"My question is whether the initiating 
petition for transfer, as set forth in Section 
3311.231 of the Revised Code, must also meet 
the requirements of Section 3501.38 of the 
Revised Code, as set forth by Opinion 65-1." 

The applicable portions of Section 3311.231, Revised Code, 
pertaining to petitions of transfer of territory provides: 

"A county board of education may propose, 
by resolution adopted by majority vote of its 
full membership, or qualified electors of the 
area affected equal in numberto not less than 
fifty-five percent of the qualified electors 
voting at the last general election residing 
within that portion of a school district pro­
posed to be transferred may propose, by peti­
tion, the transfer of a part or all of one or 
more local school districts within the county 
to an adjoining county school district or to 
an adjoining city or exempted village school 
district. 

"* * * * * * * * * 
"Any petition of transfer or petition 

of referendum under the provisions of this 
section shall be filed at the office of the 
county superintendent of schools. The per­
son presenting the petition shall be given 
a receipt containing thereon the time of day, 
the date, and the purpose of the petition. 

"The county superintendent shall cause 
the board of elections to check the suffi­
ciency of signatures on any such petition, 
and, if found to be sufficient, he shall 
present the petition to the county board of 
education at a meeting of said board which 
shall occur not later than thirty days fol­
lowing the filing of said petition. 



2-91 OPINIONS 1968 Opin. 68-074 

"The county board of education shall 
promptly certify the proposal to the board 
of elections of such counties in which 
school districts whose boundaries would be 
altered by such proposal are located for 
the purpose of having the proposal placed 
on the ballot at the next general or primary 
election which occurs not less than sixty 
days after the date of such meeting or at a 
special election, the date of which shall 
be specified in the certification, which date 
shall not be less than sixty days after the 
date of such meeting. 

"Signatures on a petition of transfer 
or petition of referendum may be withdrawn 
up to and including the above mentioned 
meeting of the county board of education only 
by order of the board upon testimony of the 
petitioner concerned under oath before the 
board that his signature was obtained by fraud, 
duress, or misrepresentation. 

"If a petition is filed with the county 
board of education which proposes the trans­
fer of a part or all of the territory included 
either in a petition previously filed by elec­
tors or in a resolution of transfer previously 
adopted by the county board of education, no 
action shall be taken on such new petition as 
long as the previously initiated proposal is 
pending before the board or is subject to an 
election. 

"Upon certification of a proposal to the 
board or boards of elections pursuant to this 
section, the board or boards of elections 
shall make the necessary arrangements for the 
submission of such question to the electors of 
the county or counties qualified to vote there­
on, and the election shall be conducted and 
canvassed and the results shall be certified 
in the same manner as in regular elections for 
the election of members of a board of education." 

*(Emphasis Added) 

I note that Section 3311.231, supra, establishes the 
same procedure to be followed for both petitions of transfer 
and petitions of referendum. 

Section 3501.38, Revised Code, provides: 

"All declarations of candidacy, nominating 
petitions, or other petitions presented to or 
filed with the secretary of state or a board 
of elections or with any other public office 
for the purpose of becoming a candidate for 
any nomination or office or for the holding 
of an election on any issue shall, in addition 
to meeting the other specific requirements 
prescribed in the sections of the Revised Code 
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relating thereto, be governed bythe following 
rules: 

11-:f- * •)E- * * * -Y.· * *

"(E) Every petition paper shall bear 
the affidavit of the circulator that he wit­
nessed the affixing of every signature, that 
all signers were to the best of his knowledge 
and belief qualified to sign, and that every 
signature is to the best of his knowledge and 
belief the signature of the person whose sig­
nature it purports to be." 

With regard to referendum petitions filed under Section 
3311.231, supra, I stated in Opinion No. 1, Opinions of the 
Attorney General for 1965 in Syllabus 1: 

11 1. A referendum petition circulated 
pursuant to the provisions of Section 3311.231, 
Revised Code, is invalid if it does not bear 
the affidavit of the circulator or circulators 
as prescribed by Section 3501.38, Revised Code.'' 

In that Opinion I stated: 

"Although Section 3501.38, Revised Code, 
does not specify that a petition is invalid 
where the circulators fail to affix their af­
fidavit, it must be assumed that a petition 
not fulfilling the requirements of that sec­
tion is invalid. If this were not so, there 
would be little reason for establishing such 
requirements." 

Therefore it is my opinion and you are hereby advised 
that a petition of transfer circulated pursuant to the pro­
visions of Section 3311.231, Revised Code, is invalid if 
it does not bear the affidavit of the circulator or circu­
lators as prescribed by Section 3501.38, Revised Code. 




