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1. LOCKER PLANT-OPERATOR WHO ACCEPTS FOOD FOR 

STORAGE BY CUSTOMERS WHO OWN FOOD AND 

INTEND IT FOR RESALE THROUGH TRADE CHANNELS 

SHOULD BE LICENSED-SECTIONS 1155-21, rr55-22 G. C. 

2. OPERATOR OF LOCKER PLANT WHO OWNS FOOD 

HELD IN STORAGE IN HIS OWN PLANT FOR SALE TO 

PUBLIC IS REQUIRED TO COMPLY WITH PROVISIONS 

OF SECTION rr55-12 G. C.-EXEMPT FROM PROVISIONS 

OF SECTION 1155-11 G. C. 

3. RETAIL DEALER- PURCHASED FRESH FOOD 

PRODUCTS TO BE SHARP FROZEN-LATER CARRIED 

PRODUCTS IN REFRIGERATED CABINETS FOR RETAIL 

SALE-NOT SUBJECT TO PROVISIONS OF SECTIONS 

n55-1 TO 1155-29 G. C.-PRODUCTS STORED IN EXCESS 

OF THIRTY DAYS-OCCASIONAL OR CASUAL-NOT A 

PLANNED COURSE OF BUSINESS. 

SYLLABUS: 

1. An operator of a locker plant who accepts for storage ,by customers food 

owned by such customers and intended by them for resale through trade channels 

should be licensed under the provisions of Sections 1155-21 and 1155-22, General 
Code. 

2. The operator of a locker plant with respect to food owned by him and 

held in storage in his own plant for sale to the public is required to comply with 

the provisions of Section 1155-12 but is exempt from the provisions of Section 

1155-11, General Code. 

3. A retail dealer who purchases fresh food products and causes them to be 

"sharp frozen" and who thereafter carries such products in refrigerated cabinets for 

retail sale to the public is not subject to the provisions of Sections 1155-1 to 1155-29, 

both inclusive, General Code, notwithstanding the fact that he may so store such 

products for periods in excess of thirty days only occasionally or casually and due 

to the exigencies of his business and not in a planned course of business. 
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Columbus, Ohio, June 23, 1950 

Hon. H. S. Foust, Director, Department of Agriculture 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"We are requesting your opinion to clarify certain sections 
of the frozen food locker plant laws so that they may be properly 
enforced. 

Section n55-2, General Code of Ohio, defines a cold storage 
warehouse as a place artificially cooled in which articles of food 
are stored, for thirty days or more, at a temperature of forty 
degrees Fahrenheit, or lower, and Section n55-7, General Code, 
provides for the licensing of such plants. 

Section u55-20, General Code, as amended by the last 
General Assembly, defines a locker plant as an establishment 
operated independently or in connection with another business, 
having a chill room; facilities for cutting, preparing, wrapping 
and packaging of meats and meat products, fruits and vegetables 
in preparation for sharp freezing; facilities for sharp freezing 
and a locker room. It also defines a locker room as a room 
operated as a part of a locker plant in which lockers ·are located 
and in which space may be provided for the storage of food 
belonging to and for sale by the operator to the public. Sections 
n55-21 and u55-22 provide for the licensing of such plants. 

Should a frozen food locker plant, storing food other than 
that belonging to the operator, in a locker room (such food being 
for sale or overflow from the individual lockers) or in individual 
lockers (if the food is for trade channels) be licensed under 
Sections n55-21 and u55-22 or should it be licensed under 
Section 1155-7 of the cold storage warehouse act? 

Section II 55-26( d) provides that articles of food intended 
for trade channels must be handled as provided under Sections 
1155-9, 1155-II and rr55-12 of the General Code, but it also 
provides that an operator may have in storage in any locker plant, 
food belonging to and for sale by such operator without comply­
ing with the provisions of Sections rr55-9 and n55-1r. 

\Vhen cold storage food belonging to the operator is offered 
for sale it is required to be stamped with the words '\Vholesale 
Cold Storage Food' and marked with the date when it is with­
drawn from storage, as provided by Section rr55-12, even 
though Section 1155-26(cl) provides that the operator may have 
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food belonging to and for sale by him without complying with 
the provisions of Section II55-11, which requires the elate of 
deposit and elate of withdrawal be stamped on cold storage foods? 
Does Section II55-26(cl) supersede Section u55-12, because it 
is a later amendment to the law? 

If the operator is required to comply with Section II55-12, 
with respect to food owned by such operator, is he also required 
to comply with Section II55-11, providing for the marking of 
food with the date of deposit and withdrawal, for without such 
a record there would be no way to determine if the products had 
been held in cold storage beyond the statutory limit of 12 months, 
as provided in Section II55-13, General Code? Do the amend­
ments to the frozen food locker laws permit the operator 
privileges, which are not granted customers, who store foods 
for sale later ? 

'What is the status of food purchased as a fresh product, 
sharp frozen and carried in zero cabinets for retail sale to the 
public, which may have been held more than thirty days?" 

In considering your inquiry it may be helpful to summarize the 

specific questions which I understand you to present as follows: 

1. Should the operator of a locker plant, who accepts for storage 

for customers food owned by them and intended for resale by them 

through trade channels, be licensed under Section u55-7 or under Sec­

tions II55-21 and II55-22, General Code? 

2. Is the operator of a locker plant with respect to food owned by 

him and held in his plant for sale to the public required to comply with 

the provisions of Sections II55-12 and II55-II, General Code? 

3. Is a retail dealer who purchases fresh products, causes them to 

be "sharp frozen" and thereafter carried in refrigerated cabinets for 

retail sale to the public, subject to any of the provisions of Sections u55-1 
to 11 55-28, both inclusive, General Code, by reason of the fact that he 

may hold such products in such storage for periods exceeding thirty days? 

It is appropriate, I think, to invite attention initially to the fact, as 

pointed out in an opinion by my predecessor, Opinion No. 4263, dated 

January 8, 1949, that the statutes with which we are here concerned 

consist of two distinct acts of the legislature. The first such act was 

House Bill No. 83, which was approved March 30, 1917, and consisted 

of Sections n55-1 to u55-19, both inclusive, General Code. This act 

was entitled "An Act providing for the inspection of cold storage goods 
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and the regulation and supervision of cold storage warehouses." The 

second act was House Bill No. 206, approved May 14, 1943 and consisted 

of Sections 1155-20 to u55-28, both inclusive, General Code. This act 

was entitled "An Act to regulate the operation of plants for the cold 

storage of food in individual lockers." 

In 1949 this latter act was amended by House Bill No. 6o8, effective 

October 25, 1949, in which the definition of "locker plants" was materially 

changed and which made effective also revised requirements for keeping 

of records by operators of locker plants. 

The history of this legislation, the definitions found in Sections 

1155-2 and u55-20, General Code, and the facilities required to be 

maintained by locker plant operators under the provisions of Section 

u55-24, General Code, indicate rather clearly that it is the intention of 

the legislature to regulate two distinctly different kinds of business 

operations, namely cold storage warehouses and locker plants. 

Prior to August 14, 1943, of course, this was not true. The act then 
111 effect by virtue of the definition of a cold storage warehouse was 

found in Section II 55-2, General Code, clearly included those establish­

ments which are now classified as locker plants. This was recognized 

by one of my predecessors in Opinion No. 4605, dated December 19, 

1941, in which it was held that locker plants were required to be licensed 

but that Sections u55-9, 1155-10 and u55-11, General Code, were not 

applicable to them. This ruling was based on that exemption in Section 

II55-II, General Code, relating to the storage of food by consumers for 

their own use. 

Following the enactment of Sections 1155-20 to l 155-29, both inclu­

sive, General Code, effective August 14, 1943, the legislature recognized 

the "locker plant" as an establishment distinct from a cold storage ware­

house and required it to be licensed under the new act. The chief dis­

tinctions between these two establishments seem to have been first, the 

difference in temperature required to be maintained and, second, the 

ownership of the food being stored. Thus, while the cold storage ware­

house was required to maintain temperatures of 40° Fahrenheit or lower, 

the locker plant was required to maintain facilities to include a chill room 

at 38° Fahrenheit more or less, a sharp freeze room at a temperature not 

to exceed zero minus 10° Fahrenheit, and a locker room at a temperature 

not to exceed 5° Fahrenheit. 
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It was contemplated, I think, that the cold storage warehouse would 

ordinarily accept food for storage from persons who held it for sale to 

the public, whereas the operation of the locker plant was restricted to the 

storage of food in individual lockers for consumers who intended it for 

their own use. 

Following the enactment of House Bill No. 6o8 on October 29, 1949, 

the definition of "locker plant" was restricted in one extent and expanded 

in another. Thus, this term was deemed to include only those establish­

ments having certain named facilities for the preparation of food for 

storage as well as locker rooms for such storage. See Section rr55-20, 

General Code. At the same time locker plant operators were authorized 

to engage in two additional modes of operation, namely the storage of 

food for persons holding it for sale in trade channels and the storage of 

food owned by the locker plant operator himself and held by him for sale. 

\i\Tith these distinctions in mind we come to the first question 

presented, whether operators of locker plants should be licensed under 

Section 1155-2, General Code, because of the fact that they store food 

other than that belonging to the operator in a locker room ( such food 

being for sale or overflow from the individual lockers) or in individual 

lockers (if the food is for trade channels). 

Section rr55-26, General Code, clearly authorizes the operator of a 

locker plant to ( l) store food owned by him and held by him for sale in 

a locker room owned by him, and (2) to accept for storage in individual 

lockers food owned by persons holding it for sale in trade channels. 

\i\Thile no mention is made in the statute of the practice of storing overflow 

from individual lockers in the "locker room" as distinguished from 

"individual lockers", I assume that the "overflow from individual lockers" 

which you mention is a temporary arrangement which is not followed in 

the regular course of business. 

For this reason and in view of the specific authority found in Section 

1155-26, General Code, I have no difficulty in concluding that such locker 

plant operators should be licensed under the provisions of Sections rr55-

21 and II 55-22, General Code, rather than under Section l 155-7. Nor 

do I think a temporary measure undertaken to provide for "overflow from 

individual lockers", if not followed as a regular business practice for the 

purpose of expanding individual locker capacity, would be considered 
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sufficient to require the operator to be licensed under Section n55-7, 
General Code. 

Coming now to the second question presented, I think the answer 

would be found in the express provisions of Paragraph (d) of Section 

1 I 55-26, General Code. This paragraph clearly requires that all articles 

of food intended for trade channels must be handled as provided under 

Sections n55-9, II55-11 and n55-r2 of the General Code. I think it is 

obvious that food owned by an operator of a locker plant which is stored 

by him in his own plant for sale to the public must be classed as "articles 

of food which are intended for trade channels." Accordingly, such oper­

ator with respect to such food so stored by him would be required to 

comply with all three of the sections listed above were it not for the 

proviso in paragraph (d) Section II 55-26, General Code, which exempts 

him from compliance with Sections r155-9 and n55-1 r, General Code. 

For this reason I think there is no doubt but that he is exempt from 

compliance with Sections u55-9 and n55-II, General Code, and that it 
is equally clear that he is required to comply with the provisions of 

Section u55-r2. In other words, it cannot be said that the legislature 

by making such operators subject to Section u55-r2, General Code, 

intended by implication that he should be subject to the provisions of 

Section II 55- I I also, when there is an express provision in the statute 

exempting him from compliance with the latter section. 

This situation does, as you suggest, make a distinction between the 

methods of handling the storage of food for customers of the locker plant 

operator and the methods which may be followed by the locker plant 

operator himself in the storage of food owned by him. While the reason 

for such distinction may not be readily apparent, I do not think it can be 

said to be one which the legislature is not authorized to make. 

As to your final question on the status of retail dealers who may hold 

food for sale in zero cabinets in excess of thirty days, I think the appli­

cation of the provisions of Section u55-20, et seq., General Code, to 

them is one of fact to be determined in each case. The rule to be followed 

in such cases is that if holding of food for storage for thirty clays or 

longer is done in repeated and successive transactions in the regular and 

usual course of business, then the dealers would be subject to the pro­

visions of this legislation. If, however, such dealer should store food 
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111 excess of thirty days only occasionally or casually and due to unfore­

seen exigencies and not as a planned course of business, then he should 

not be considered as a locker plant operator. 

[n this connection it seems to be the policy of the legislature, in laws 

which impose taxes on certain business transactions or which regulate 

certain businesses, to exempt isolated and casual cases which might other­

wise technically be controlled by the statute concerned. Thus, in the 

sales tax law we find an exemption in the case of "casual and isolated 

sales" in Section 5546-2, paragraph 7, General Code. In like manner 

casual sales of securities not in the course of repeated and excessive 

transactions are excepted under the provisions of Section 8624-4, General 

Code. 

The courts likewise recognize this policy in holding that "no single 

act constitutes the transaction of business" under the Ohio Foreign Cor­

poration Act. See .Maryland Casualty Company v. Explosive Sales 

Company, 14 0. L. A. 491. 

ln view of the foregoing and 111 specific answer to your questions it 

is my opinion that: 

1. An operator of a locker plant who accepts for storage by cus­

tomers food owned by such customers and intended by them for resale 

through trade channels should be licensed under the provisions of Sections 

1155-21 and rr55-22, General Code. 

2. The operator of a locker plant with respect to food owned by 

him and held in storage in his own plant for sale to the public is required 

to comply with the provisions of Section rr55-12 but is exempt from the 

provisions of Section rr55-11, General Code. 

3. A retail dealer who purchases fresh food products and causes 

them to be "sharp frozen" and who thereafter carries such products in 

refrigerated cabinets for retail sale to the public is not subject to the 

provisions of Sections rr55-1 to rr55-29, both inclusive, General Code. 

notwithstanding the fact that he may so store such products for periods 

in excess of thirty days only occasionally or casually and clue to the 

exigencies of his business and not in a planned course of business. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


