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OPINION NO. 87-025 

Syllabus: 

1. 	 A county home physician is an independent 
contractor and is not a county employee under 
R.C. 	 5155. 27. 

2. 	 Because a county home physician is not a county 
employee. a compatibility analysis is 
inappropriate in ~etermining· whethei a county 
coroner may concurrently serve as county home 
physician. (1929 Op. Att•y Gen. No. 790. vol. 
II. p. 1208. reconsidered.) 

3. 	 Because R.C. 102.08 grants the Ohio Ethics 
Commission the authority to render advisory 
opinions interpreting R.C. 2921.42. the Attorney 
General will not also render opinions construing 
R.C. 	 2921.42. 

4. 	 No statute prohibits the board of county 
commissioners from forming a contract with a 
county home phys1cian that could allow the county 
home physician compensation in addition to his 
salary. 

To: Mlchael F. Boller, Shelby County Prosecuting Attorney, Sidney, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 21, 1987 

I have before me your request for my opinion .concerning a 
county coroner who wishes to serve as the county home 
physician. Specifically, you ask: 
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l. May the county coroner, an elected official, 
serve also as a county employee hired to provide 
medical services for a county home? 

2. 	 If not, may a doctor who is also the county 
coroner contract with the county to provide 
medical services fo: a county home? 

3. 	 Should it be determined proper for a county 
coroner to also be a county home employee, 
providing medical services, then may such a 
physician in his status as a county home employee 
receive compensation consisting of a fixed 
salary coupled with the receipt of all or a 
percentage of the difference between his salary 
and the amount received by the home as 
reimbursement for his services? 

R.C. Chapter 5155. governs county homes. More 
specifically, R.C. 5155.27 provides for: medical care for county 
home residents: 

The board of county commissioners may contract 
with one or: more competent physicians to furnish 
medical relief and medicines necessary for the 
residents of the county home, but no contract shall 
extend beyond one year. Medical statistics shall be 
kept by the facility. Such statistics shall show the 
nature and extent of the services rendered, to whom 
rendered, and the charc1cter of the diseases treated. 
The board may discharge any such physician for proper 
cause. No medical relief shall be furnished by the 
county to persons in their own homes, except for 
persons who are not residents of the state or county 
for one year, or of a township or city for three 
months. and except under section 5155.22 of the 
Revised Code. 

This statute is the only statute that gives the county 
commissioners authority to provide medical services for county 
home residents. One of my predecessors was asked whether a 
county home could contract with a medical school to provide 
county home medical services in 1960 Op. Att•y Gen. No. 1230 p. 
201. He concluded that they could, noting that the contract 
"must comply with the provisions of Section 5155. 27, Revised 
Code." Id. at syllabus, paragraph 2. My predecessor also noted 
"[s]ince ... Section 5155,27 provides authority for the 
employment of physicians I believe that any such employment 
must be done in accordance with that section." .!.!!· at p. 204. 
Although R.C. 5155.0l provides that "[t]he superintendent or 
administrator [of the county home] may employ •.. necessary 
personnel," R.C. 1.51 provides that a special statute prevails 
over a general statute. Accordingly, I conclude that any 
physicians hired by the county commissioners for the county 
home must be hired in accordance with R.C. 5155.27. 

Thus, to answer your first question I must determine 
whether a physician employed by a county home under R.C. 
5155.27 -would qualify as a county employee. I conclude that he 
would not. A county home physician enters into a contract with 
the board of county commissioners to "furnish medical· relief 
and medicines necessary for the residents of the county home." 
a.c. 5155.27. The physician's contract may not extend beyond 
one y0~r .. "£!. The Ohio supreme Court has developed a test to 
determine tne difference between an employee and an independent 
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contractor. The court has determined that if the employer 
retains the right to control the mode and manner of doing the 
work contracted for, the relationship is that of principal and 
agent, master and servant, or employer and employee. If the 
employer does not retain control of the mode and manner of 
doing the work contracted for, but is interested merely• in the 
ultimate result to be accomplished, the relationship is that of 
employer and independent contractor. §.!.! Councell v. Douglas 
163 Ohio St. 292, 126 N.!.2d 597 (l955)(syllabus, paragraph 
l). In the situation you describe, it does not appea~ that the 
county commissioners have control of the "mode and. manner" ~n 
which the county home physician will accomplish his task.· 
Thus, I conclude that the relationship of the county 'hom~ 
physician to the county commissioners is that of an independe'nt 
contractor to an employer rather than that of an employee to an 
employer. ill also Ohio Ethics Commission Advisory Op. No. 
75-012. (noting that independent contractors of public agencies 
are not included in that class of persons described by the 
phrase "employed by" as used in R.C. 102.04, and that if the 
person employed has a distinct occupation or business, his 
relationship with the employing public authority is more likely· 
to be that of an independent contrac~or). 

In your second question, you ask whether a county coroner 
may contract with the county to provide medical services for 
the county home. An answer to this question may require an 
analysis of the compatibility of the two positions. Such an 
analysis is appropriate, however,· only if both positions are 
public positions. See 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-.111 (a 
compatibility analysis must be applied where a person holds two 
public offices or a public office and a public employment). 
The question of compatibility does not arise where a person 
holds but a single public office or employment. See 1984 Op. 
Att'y Gen. No. 84-087: 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-078. 

One of my predecessors analyzed the' compatibility of a 
coroner and a county home physician in 1929 Op. Att'y Gen. No. 
790, vol. II, p. 1208. He concluded that a county coroner may 
be employed by the county commissioners as a physician for the 
county home. My predecessor stated-, without comment or further 
explanation, that "an examination of the sections authorizing 
the appointment or employment of a physician for the county 
home ... discloses that there is no incompatibility ...with the 
office of county coroner." Id. at 1210. I believe. however, 
that this conclusion must be reconsidered. 

The county coroner is clearly a public officer. He is 
elected to office by popular vote, R.C. 313.0l, and must give a 
bond conditioned for the faithful performa•:ce of the duties of 
his office. R.C. 313 .03. The coroner's duties are set forth 
by statute. R.C. Chapter 313. ill generally 1978 Op. Att'y 
Gen. No. 78-063. However, as I have already noted, a county 
home physician is not a public employee, but an ~.ndependent 
contractor. Thus, a compatibility analysis is not appropriate 
in this case. 

!ven though a compatibility analysis does not apply to the 
&ituation you have presented, the question of conflict of 
inr.erest can apply even if only one of the positions is a 
public office. See 1981 Op. Att'y Gen. No. 91-078; 1970 Op. 
Att'y Gen. No. 70-168, overruled on different grounds. 1981 Op. 
No. 81-100. One of my predecessors has addressed th.e question 
of conflict of interest and stated: 

Any public officer owes an undivided duty to the 
public. It is contrary to public· policy for a public 
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officer to be in· a position which would subject him to 
conflicting duties or expose him to the temptation of 
acting in any manner other than the best interest of 
the public. (Citation omitted.} 

op. No. 70-168 at 2-336; §.!!.! also Op. No. 81-078. The dutie~ 
of the county coroner do not conflict with the duties of the 
county home physician. R.C. 5155.27 provides that thl· county 
home physician shall "furnish medical relief and modicines 
necessary for the residents of the county home .... " R.C. 
313.12 provides that the jurisdiction of the county coroner is 
invoked "[W·]hen any person dies as a result of cri!Dinal or 
other violent means. or by· casualty ... or suddenly when in 
apparent health, or in any suspicious or unusual manner." When 
the coroner is notified of such a death, he must take charge of 
the body and perf~rm an autopsy if he believes one is 
necessary. ~ R.C. 313.13. If the coroner then decides that 
further inquiry is necessary, R.C. 313.17 empowers him to 
subpoena and quest.ion sworn witnesses before submitting a 
report indicating the cause of death. 

Thus, there is no direct conflict between the duties of the 
county coroner and the duties of the county home physician. 
While it is true that the county coroner ·would be called upon 
to investigate any "suspicious" deaths -- including medically 
suspicious deaths -- that occur in the county home, this in 
itself should not create a conflict. The same situation would 
ari.se if a county coroner's private patient died under 
suspicious circumstances. Traditionally, coroners have been 
allowed to maintain their private practices. The coroner's 
salary in most counties makes it necessary or desirable for the 
county coroner to have another income. See R.C. 325.15 
(Coroner's income can range from $10,000 to $35,500 annually). 

Accordingly, I conclude tha~ there is no common law 
conflict of interest problem in the situation you describe. 
R.C. 2921.42, however, aay prohibit the county coroner fro• 
also acting as county hoae physician. R.c. 2921.42 prohibits a 
public official fro• having an unlaWful interest in a public 
contract. Pursuant to R.C. 102.oa, the Oilio Ethics co-iHion 
baa the authority to render advisory opinions interpreting R.C. 
2921. 42. In light of this expressed statutory grant of power, 
my predecessors and I have taken the position that it would be 
inappropriate for the Attorney General to also render opinions 
construing R.C. 2921.42. This policy respects the jurisdiction 
of the Ethics Commission and prevents the possibility that the 
Attorney General and the Ethics Commission would render 
conflicting opinions on the same question. You or the county 
coroner may wish to contact the Ethics· Coa1mission for a mora 
definitive analysis. I note that, pursuant to R.C. 102.08, if 
the Ethics Commission renders an advisory opinion concluding 
that there is no violation of R.C. 2921.42, the person to whom 
the opinion is addressed, as well as thoae similarly situated, 
may rely on that opinion, a,d be immune from criminal 
prosecution, civil action, and actions for removal for 
violating R.C. 2921.42. 

Al though 1 am. unable to answer your second question, I wi 11 
address your third question, concerning the salary for a county 
home physician, in the event that the county coroner is 
permitted to act as county home physician. To my knowledge, no 
statute explicitly authorizes or prohibits a contract between 
the county commissioners and the county home physician that 
allows the physician to receive compensation above and beyond 
bis regular salary in the manner described in your question. 

June 1987 



2-180OAG 87-025 	 Attorney General 

R.C. 5155,27. which governs the hiring of physicians for the 
county home. provides that the board of county commissioners 
may not form a contract for the services of a county home 
physician that extends beyond one year. but does not specify an 
amount or method of compensation. Tt.e language of the statute 
indicates that t!le county coamissioners and the physicians are 
free to negoti~te the other terms of the contract. For 
example. the board may agree to pay the physician a salary, a 
hourly wage, or some combination of a salary and hourly wage. 
R.C. 305.25 does restrict the board's freedom to contractl 
with the county home physician by providing that •[n]o contract 
enta.red into by the boa.rd of ~r,,Jnty co-issioners ..• aha 11 be 
val.id unless it has been assented to at a regular or special 
ses1\1 ion of the board. and entered in the ainutes of its 
prot\•eedings by the county auditor or the clerk of the board." 
I ptaRu•e that the county comaissioners will comply with these 
requireaents. since they are similar to the requireme~ts 
imposed on all public bodies by the so-call~d "Sunshine Law," 
R.C. 	 121.22, and the Public Records Law. R.C. 149.43. 

Therefore. it i~ my opinion. and you are advised that: 

l. 	 A county home physician is an independent 
contractor and is not a Ct?untr employee under 
R.c.· 5155.27. 

2. 	 Because a county home physician is not a county 
employee. a compatibility analysis is 
inappropriate in deterainin~ whether a county 
coroner may conctarently serve as county home 
physician. (1929 Op. Att •y Gen. No. 790. vol. 
II, p. 1208, reconsidered.) 

3. 	 Because R.C. 102.08 grants the Ohio Ethics 
Co1111ission the authority to render advisory 
opinions interpreting R. c. 2921. 42; the Attorney 
General will not also render opinions construing 
R.C. 	 2921. 42. 

l I realize that R.c. 307.86 requires most county 
contracts to be let by competitive bidding. The statute 
specifically exempts physicians, however. providing in 
pertinent part: 

Anything to be purchased, leased, leased with 
an option or agreement to . purchase. or 
constructed, including. but not limited to, any 
product, structure. construction. reconstruction, 
improveaent, maintenance, repair. or se.rvfce. 
except the serv~ces of an accountant, architect, 
attorney at law, Cal physician, professional 
engineer, construction project manager, 
consultant. surveyor, or appraiser ... shall be 
<~btained through coapetitive bidding. (Emphasis 
added.) 

In addition, I presume that the county commissioners will 
comply with the requirements of R.C. 5705.41. That statute 
provides, among other things. that the commissioners will 
spend only proparly appropriated money and that the county 
fiscal officer must certify that the funds necessary for 
any contract will be available when needed. 
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4. 	 No statute prohibits the board of county
commissioners from forming a contract with a 
county home ~hysician that could allow the county 
home physician compensation in addition to his 
salary. 
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