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OPINION NO. 67-126 

Syllabus: 

1. Pursuant to Section 3321.01, Revised Code, a board 
of education is required to designate by rule or regulation 
a standard or norm which the child failing the age require~ 
ment for first grade may meet in lieu of fulfilling said 
age requirement. 

2. A board of education which has not already estab-
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lished a testing program relative to the adnussion to the 
first grade of children failing to meet the age requirement 
of the general provisions of Section 3321.01, Revised Code, 
must designate the necessary standards and a testing program 
it will accept. 

3. The cost of administering the testing program pur­
suant to Section 3321.01, Revised Code, must be paid from 
public funds. 

To: Martin Essex, Superintendent of Public Instruction, Dept. of Education, 
Columbus, Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, December 21, 1967 

I have before me your recent request for an opinion 
relative to the amended parts of Section 3321.01, Revised 
Code. Your questions specifically concern: 

1. Whether a board is required to establish 
by rule or regulation a standard norm which the 
child failing the age requirement for first 
grade may meet in lieu of fulfilling the age 
requirement of six years. 

2. Whether in making a determination relative 
to the admission to first grade of a child 
failing to meet the age requirement a board of 
education has the alternative of either establish­
ing a testing program, or designating the neces­
sary standards and a testing program it will 
accept. 

3. Whether the cost of administering the program 
used by the school in testing children who will 
be six years of age on or before the first day 
of January of the school year for which admis­
sion is sought shall be paid from public funds 
or by the parents who request the testing for 
said children. 

Before these matters are discussed, the first paragraph 
of Section 3321.01, Revised Code, will be set out in full 
to facilitate references made to it thereunder. 

"A child between six and eighteen years 
of age is 'of compulsory school age' for the 
purpose of sections 3321.01 to 3321.13, inclusive, 
of the Revised Code. The compulsory school age of 
a child shall not commence until the beginning of 
the term of such schools, or other time in the 
school year fixed by the rules of the board of the 
district in which he resides. In 1967 and 1968, 
no child is eligible to be admitted to the first 
grade of a public school in a district in which all 
children are admitted to the first grade in August 
or September unless he is six years of age on or 
before the thirty-first day of October of the year 
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of admittance unless the board of education by 
resolution designates an earlier date within the 
year of admittance or on or before the first day 
of a tenn or semester other than the one beginning 
in August or September in school districts granting 
admittance at the beginning of such tenn or semes­
ter, except that in those school districts using, 
or obtaining, educationally accepted standardized 
testing programs for determining entrance, as 
approved by the board of education of such districts, 
such boards shall admit a child to the first grade 
who falls to meet the age requirement, provided the 
child meets necessary standards as determined by 
such standardized testing programs. If the board 
of education has not established a standardized 
testing program for such school districts, the board 
shall designate the necessary standards and a testing 
program it will accept for the purpose of admitting 
a child to the first grade who falls to meet the age 
requirement. Each child who will be six years of 
age on or before the first day of January of the 
school year for which admission is requested shall 
be so tested upon the request of his parent or 
guardian." 

Your first two questions may be resolved by a careful 
reading of the exception provision of the above section which 
follows the general provision relative to eligibility of 
children admitted to the first grade. I direct your attention 
to the sentence beginning with "If" which states that a board 
of education which has not already established a testing pro­
gram for the purpose of determining whether a child failing 
to meet the age requirement for first grade entrance such board 
"shall'' designate the necessary standards and a testing program 
which it will accept. In accordance with the traditional rules 
of construction ~Sutherland, Statutory Construction, Section 
2802), the word 'shall" indicates a mandatory obligation. 
Therefore, a board of education must designate the necessary 
standards in order to meet the requirements of Section 3321.01,~-

In the event that a board of education has not established 
such standards and a testing program, I believe that such board 
may not establish its own testing program but may set the 
necessary standards for selecting a standardized program already
in existence. The words "shall desip;nate" precludes the crea­
tion of such a test by the board; rather the term requires the 
board to adopt a test already established. 

The answer to your third inquiry as to who shall bear 
the cost of administering the testing program for the children 
referred to in the last sentence of Section 3321.01, supra, 
turns on the word "shall" in said sentence which concludes 
with "shall be so tested upon the request of his parent or 
guardian." The effect of using "shall" in Section 3321.01, 
supra, accords with Section 3314.64, Revised Code, which pro­
vides for free public education. The pertinent part of said 
section reads as follows: 

"The schools of each city, exempted 
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village, or local school district shall be 
free to all school residents between six 
and twenty-one years of age, but the time 
in the school year at which beginners may 
enter upon the first year's work of the 
elementary school shall be subject to the 
rules and regulations of the board of edu­
cation." 

The principle of pari materia requires that when statutes 
pertain to the same subject matter, relate to the same person(s) 
or thing(s) or classes thereof, they should be construed so as 
to be consistent with one another. (Sutherland, Statutory Con­
struction, Sections 5201 and 5202). Giving the statutes a con­
sistent interpretation requires that the testing administration 
costs provided for in Section 3321.01, supra, be paid out of 
public funds so as to implement the grant of free public educa­
tion given in Section 3314.64, Revised Code. 

It is therefore my opinion and you are hereby advised that: 

1. Pursuant to Section 3321.01, Revised Code, a board of 
education is required to designate by rule or regulation a 
standard or norm which the child failing the age requirement 
for first grade may meet in lieu of fulfilling said age re­
quirement. 

2. A board of education which has not already established 
a testing program relative to the admission to the first grade 
of children failing to meet the age requirement of the general 
provisions of Section 3321.01, Revised Code, must designate the 
necessary standards and a testing program it will accept. 

3. The cost of administering the testing program pursuant 
to Section 3321.01, Revised Code, must be paid from public funds. 




