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MOTOR VEHICLE-PASSENGER CAR OWNED BY DEALER, 

BEARING DEALER'S LICENSE PLATES, DULY ASSIGNED, 
MAY BE OPERATED BY ANY PERSON FOR ANY LAWFUL PUR­

POSE- SECTION 6301-la G.C. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 6301-la, General Code, a passenger 

car owned by a dealer and bearing dealers' license plates duly assigned 

to such dealer may be operated by any person for any lawful purpose. 

Columbus, Ohio, June 13, 1941. 

Hon. Harold K. Bostwick, Prosecuting Attorney, 

Chardon, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion as 
follows: 
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"A motor vehicle dealer as defined in Section 6302-1 G.C. 
properly licensed as such under Section 6302-2 G.C. et seq. 
being the owner of several motor vehicles, all being held for sale, 
and each bearing the dealer's placards, permits a prospective 
purchaser, whose purchasing funds are located in a bank in a 
nearby town, to drive, unaccompanied, one of said motor ve­
hicles, which he seem~d interested in purchasing, to said town 
with the understanding that if the motor vehicle operated to the 
satisfaction of said prospective purchaser, he would withdraw 
sufficient of said funds from said bank, return, pay for and re­
ceive certificate of title to said motor vehicle; that if said motor 
vehicle did not operate to his satisfaction he would return and 
redeliver said motor vehicle to said dealer. 

I should like your opinion on the following: 

1. Did the dealer violate Section 6301-la at any time be­
fore said prospective purchaser reached said bank? 

2. Did the prospective purchaser violate Section 6301-la 
at any time before he reached said bank?" 

Section 6301-la, General Code, provides: 

"Any placards issued by the registrar and bearing the dis­
tinctive number assigned to a manufacturer or dealer pursuant to 
the provisions of Section 6301 of the General Code may be dis­
played on any motor vehicle, other than commercial cars, owned 
by the manufacturer or dealer or lawfully in the possession or 
control of the manufacturer, his agent or employe, or the dealer, 
his agent or employe and shall be displayed on no other motor 
vehicle. Such placards may be displayed on commercial cars 
only when such cars are in transit from a manufacturer to a 
dealer, or from a dealer to a purchaser, or when such cars are 
being demonstrated for sale or lease and shall not be displayed 
when such cars are being used for delivery, hauling, trans­
porting or other commercial purpose." 

The penalty for improper use of dealers' plates is set forth in Section 

12618-2, General Code, which provides: 

"Whoever displays the placards bearing the distinctive 
number or identification mark belonging to a manufacturer or 
dealer, contrary to the provisions of Section 6301-la of the Gen­
eral Code shall be guilty of a misdemeanor and shall be fined· 
twenty-five dollars, and for a subseqent offense shall be fined not 
less than fifty dollars or more than five hundred dollars or im­
prisoned for sixty days, or both." 

Although you do not so state, I assume you are referring to a pas-
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senger car rather than a commercial car. 

It will be noted that in so far as a passenger car is concerned, deal­

ers' plates may be displayed thereon if such motor vehicle is owned by 

the dealer or lawfully in the possession or control of the dealer, his agent 

or employe. If such car is owned by the dealer, Section 6301-la, supra, 

places no restriction on the use of the vehicle. Furthermore, no limitation 

is found in the statute as to the person operating the same. Consequently, 

if the motor vehicle in question is owned by the dealer, no offense has 

been committed either by the dealer or the person operating the same. 

Section 6290-4, General Code, provides: 

"No person acquiring a motor vehicle from the owner 
thereof, whether such owner be a manufacturer, importer, dealer 
or otherwise, hereafter shall acquire any right, title, claim, or 
interest in or to said motor v.ehicle until he shall have had issued 
to him a certificate of title to said motor vehicle, or delivered to 
him a manufacturer's or importer's certificate for the same; nor 
shall any waiver or estoppel operate in favor of such person 
against a person having possession of such certificate of title or 
manufacturer's or importer's certificate for said motor vehicle 
for a valuable consideration. No court in any case at law or 
in equity shall recognize the right, title, claim, or interest of 
any person in or to any motor vehicle, hereafter sold or disposed 
of, or mortgaged or encumbered, unless evidenced by a certificate 
of title or manufacturer's or importer's certificate duly issued, 
in accordance with the provisions of this chapter." 

The manner in which title to a motor vehicle may be acquired is 

set out in the Certificate of Title Law, Sections 6290-2 to 6290-20, in­

clusive, General Code. Until the provisions of such law are complied with 

and a certificate of title has been issued to the purchaser, ownership of 

the motor vehicle remains with the dealer. In the situation you have 

presented, the dealer has not been divested of ownership and such motor 

vehicle properly bears dealers' license plates. Consequently, it appears that 

no offense has been committed either by the dealer or by the prospective 

purchaser. 

I am, therefore, of the opinion that under the provisions of Section 

6301-la, General Code, a passenger car owned by a dealer and bearing 

dealers' license plates duly assigned to such dealer may be operated by 

any person for any lawful purpose. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




