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OPINION NO. 80-018 

Syllabu1: 

1, 	 Pursuant to R.C. 3U.29, a park district created and operated 
under R.C. Chapter 1545 may contract for police protection from 
the county sheriff. 

2. 	 Pursuant to R.C. 1545.14, a park district may enter into mutual 
police aid contracts with public authorities in control of parks or 
park lands for the protectbn of such parks or park lands. The 
police powers of park rangers acting pursuant to such a contract 
extend, under R.C. 1545.13, to park lands and lands adjacent 
thereto. 

3. 	 A park district may not enter into contracts for mutual police 
aid except as authorized by R.C. 3U.29 and R.C. 1545,14. 

To: Anthony G. Pizza, LucBI County Proa. Atty., Toledo, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, A!torney General, May 6, 1980 
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I have before me your request for my opinion regarding the Metropolitan Park 
District of the Toledo Area, which has been requested to join in mutual police aid 
agreements with various public authorities. Your office has informed me that, 
under the terms of these proposed mutual aid contracts, law enforcement agents 
from one jurisdiction could be asked to leave the territory over which they have 
jurisdiction to come to the aid of the law enforcement agents of another 
jurisdiction. You question the ability of park districts to enter such eon tracts, and 
state the issues as follows: 

l) May a park district created pursuant to Ohio Revised Code 
Sl545.0l [et ~-l enter into a mutual police aid agreement with other 
law enforcement agencies? 

2) Would the park rangers acting under such an agreement away 
from park property continue to have police power notwithstanding 
Ohio Revised Code §1545.13[?] 

The General Assembly established the framework for the formation of local 
park districts in R.C. Chapter 1545. R.C. 1545.05 provides for the appointment of 
commissioners of a park district. R.C. 1545.07 organizes the commissioners into a 
board-a "body politic and corporate"-which governs the park district according to 
the powers and duties set forth in R.C. Chapter 1545. 

The power to form a park police force is conferred upon the park board by 
R.C. 1545.13, which provides: 

Such employees as the board of park commissioners designates 
for that purpose may exercise all the powers of police officers within 
and ad·acent to the lands under the ·urisdiction and control of such 
~· Be ore exerc1smg such powers, such employees shall take an 
oath, and give a bond to the state in such sum as the board prescribes, 
for the proper performance of their duti.:Js in such respect. (Emphasis 
added.) 

This provision gives a wide range of powers to the employees who are designated by 
the board as having police authority. It is clear, however, that this authority is 
strictly limited to the geographical area within and adjacent to a park district. See 
1970 Op. Att'y Gen. No. 70-073; 1931 Op. Att'y Gen. No. 2998, p. 308. Members ofi. 
park police force may not exercise their authority beyond the park and areas 
adjacent thereto absent express statutory authorization therefor. Cf. 1974 Op. 
Att'y Gen, No. 74-094 (peace office has no authority to make warrantless arrest 
outside his territorial jurisdiction unless specifically authorized by law). 

As you indicate in your letter, municipal corporations, townships, and county 
sheriffs have the power to enter into certain contracts with one another for police 
protection pursuant to R.C. 737.04, 505.441 and 3U.29, respectively, R.C. 737.04 
and 5il5.441 do not specifically permit contracts for mutual police aid with park 
districts. R.C. 311.29, however, authorizes a county sheriff to "enter into contracts 
with any. • • park district" and, in turn, authorizes a park district to "enter into 
agreements with the sheriff whereby the sheriff undertakes and is authorized by 
the•••[park district] to perform any police function, exercise any police power, 
or render any police service in behalf of the [park district] , which such. • .[park 
district] may perform, exercise, or render." (Emphasis added.) R.C. 311.29 gives a 
perk district the power to contract for police protection from the county sheriff, in 
addition to the protection afforded by park rangers. The section does not, however, 
authorize the converse arrangement, i.e., a contract with the sheriff for the 
provision of park rangers to the county should the sheriff require assistance. · 

Another statutory provision concerning cooperation between a park district 
and other public authorities is R.C. 1545.14, That section reads, in part, as follows: 

. A board of park commissioners may by agreement with the 
legislative or other public authority in control of parks or park lands 
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either within or without the park district, assume control of all or a 
portion of any existing parks or park lands or otherwise contract or 
cooperate with such public authority in connection with the use, 
development, improvement, and protection of parks or park lands. In 
such event, such parks or park lands may be developed, improved, and 

rotected as in case of lands otherwise ac uired b said board. 
mp as1s added. 

R.C. 1545.14 permits a board of park commissioners to contract in connection 
with the "protection" of park lands with other public authorities in control of parks. 
Although townships, counties, and municipalities may be public authorities in 
control of parks (see,~· R.C. 511.32, R.C. 301.26, and R.C. 735.02), R.C. 1545.14 
limits the content of such contracts to provisions dealing with services "in 
connection with the use, development, improvement, and protection of parks or 
park lands." Hence, R.C. 1545.14 permits the execution of mutual aid contracts 
with public authorities in control of parks for the protection of park lands, and, 
together with R.C. 1545.13, permits park :-angers to exercise all powers of police 
officers within and adjacent to such lands. However, R.C. 1545.13 and R.C. 1545.14 
do not empower a park board to enter into mutual aid contracts which authorize 
park rangers to answer calls and exercise police powers for purposes other than the 
protection of parks or park lands. 

In addition to the contractual powers granted by R.C. 1545,14, R.C. 1545.07 
authorizes a park board to hire and contract for "professional, technical, 
consulting, and other special services" which it finds "necessary in carrying out its 
duties under Chapter 1545. of the Revised Code." This section would permit a park 
board to hire additional park rangers in times of greater need, see 1979 Op. Att'y 
Gen. No. 79-083, or to contract for any other services on behal1of parks or park 
lands. R.C. 1545.07 does not, however, expressly empower the boarJ to enter into 
contracts for an exchange of services between the park board and other 
governmental entities. 

As a general rule, "public officers have only such powers as are expressly 
delegated to them by statute and such as are necessarily implied from those 
delegated." Schultz v. Erie County Metrorolitan Park District Board, 26 Ohio Misc. 
68, 269 N.E.2d 72 (C.P. Erie County 1971 (quoting 44 Ohio Jur. 2d Public Officers ·' 
§60 (1960) ). Inasmuch as a park board may, in order to protect park lands, hire .as 
many rangers as it feels necessary, or contract with the sheriff or other authorities 
in control of parks for the protection of park lands, it is my opinion that the power 
to enter into mutual aid contracts with other public authorities cannot be implied 
from R.C. 1545.07. Moreover, the fact that the General Assembly has expressly 
conferred upon other public authorities the power to enter into mutual police aid 
contracts, without expressly conferring such power upon park boards, is a strong 
indication that it did not intend to confer such power upon park boards, Cf. 1979 
Op, Att'y Gen. No, 79-025 (General Assembly's failure to authorize purchase of 
liability insurance by townships where other entities are specifically authorized to 
do so is indicative of decision not to permit such purchase by townships). I 
conclude, therefore, that a park board has no power to enter into mutual police aid 
contracts with any public authority other Uian with a public authority in control of 
parks or park lands, and in such case, the contract may provide only for the 
protection of parks or park lands. 

In sum, it is my opinion, and you are advised, that: 

I, 	 Pursuant to R.C. 311.29, a park district created and operated 
under R.C. Chapter 1545 may contract for police protection from 
the county sheriff. 

2. 	 Pu.-suant to R.C. 1545.14, a park district may enter into mutual 
police aid contracts with public authorities in control of parks or 
park lands for the protection of such parks or park lands. The 
police powers of park rangers acting pursuant to such a contract 
extend, under R.C. 1545,13, to park lands and lands adjacent 
thereto. 



2-79 1980 OPINIONS OAGI0-018 


3. A park district may not enter into contracts for mutual police 
aid except as authorized by R.C. 311.29 and R.C. 1545.14. 
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