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OPINION NO. 85-049 


Syllabus: 

1, 	 No assessment levied pursuant to R.C. 6137.03 for the 
maintenance of an improvement may be in an amount less than 
two dollars. 
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2. 	 Pursuant to R.C, 6137.ll and R.C. 6137.03, so long as an owner 
continues to be a part of the permanent assessment base for 
maintenance of an improvement, 1rn assessment must be levied 
against such owner for the maintenance of the improvement 
whenever the board of county commissioners finds that an 
assessment is needed to maintain a fund created under R.C. 
6137.02. 

To: John E. Meyers, Sandusky County Prosecuting Attorney, Fremont, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, August 15, 1985 

I have before me your request for my opinion in response to two questions 
regarding assessments for the maintenance of ditches. You first ask whether R.C. 
6137.03 must be construed to mean that the minimum maintenance assessmeni 
which may be levied against an owner of land that is benefited by an improvement 
must be at least two dollars, although the proportionate share of the benefit such 
owner derives from the improvement would result in a maintenance assessment 
calculated to be an amount less than two dollars. 

R.C. 6137.02 establishes funds for the maintenance of single county (R.C. 
Chapter 6131), joint county (R.C, Chapter 6133), <1nd interstate improvements (R.C. 
Chapter 6135), by providing: 

The board of county commissioners of each county shall 
establisi1 and maintain a fund within each county for the repair, 
upkeep, and permanent maintenance of each improvement 
constructed under Chapter 6131, of the Revised Code, After August 
23, 1957, a maintenance fund also shall be established and maintained 
by each joint board of county commissioners for the repair, upkeep, 
and permanent maintenance of each improvement constructed unde£_ 
Chapter 6133. of the Revised Code. A maintenance fund shall also be 
established for the repair, upkeep, and permanent maintenance of 
each improvement constructed under Chapter 6135. of the Revised 
Code if the necessary privilege to do so has been granted by the 
legislature of the other state. If the improvement affects only a 
single county of the state, the board of county commissioners of that 
county shall establish and maintain the fund, If two or more counties 
of the state are affected by the improvement, the joint board of 
county commissioners organized under Chapter 6135. of the Revised 
Code shall establish and maintain the fund. (Emphasis added.) 

2The moneys for the funds created under R.C. 6137.02 are derived from the 
assessments levied pursuant to R.C. 6137.03, which states: 

Your letter of request refers specifically to the maintenance of 
ditches. I note that, for purposes of R.C. Chapter 6137, the definition of the 
term "improvement" is that which is set forth under R.C. 6131.01. R.C. 
6137.01, Thus, .an "improvement" may include, inter alia, the conatruction, 
reconditioning, or alteration of ditches, drains, watercourses and floodways, 
changes in the course, location, or terminus of a river, creek, or run; the 
removal of obstructions, debris, or drift from any ditch, drain, watercourse, 
floodway, river, creek, or run; and the vacating of any ditch or drain. ~ee 
R.C. 6131.0l(C). R.C. 6137.01 similarly provides tha.t the terms "owner" and 
"benefit," as used in R.C. 6137.01-,14, are defined under R.C. 61:11.01. See 
R.C. 6131.0l(A) and (F). 	 ­

2 
Township ditches improved pursuant to petitio,1s initiated under 

former R.C. 6139.01 prior to the repeal of such statute by Am. Sub. H.B. 
268, ll3th Gen. A. (1980) (eff, April 9, 1981) may also be maintained through a 
fund established pursuant to R.C. 6137,02, 1982 ·Op, Att'y Gen. No. 82-021, 
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The maintenance funds shall be maintained, as needed, by an 
assessment levied not more than once annually upon the benefited 
~' as defined in section 6131.01 of the Revised Code, apportioned 
on the basis of the estimated benefits for construction of the 
improvement. An assessment shall represent such a percentage of 
the estimated benefits as is estimated by the engineer and found 
adequate by the board or joint board to effect the purpose of section 
6137.02 of the Revised Code, except that at no time shall a 
maintenance fund have an unencumbered balance greater than twenty 
percent of all construction costs of the improvement. The minimum 
assessment shall be two dollars. 

The maintenance assessment shall be made by the board of 
county commissioners in the case of a single county improvement, or 
by the joint board in the case of a joint county improvement, upon the 
substantial completion of an improvement and on or before the first 
day of July in each year thereafter. The assessment shall be certifiecl 
by the clerk of the board to the county auditor in case of a single 
county improvement, and to the county auditor of each county 
interested in the case of a joint county improvement, and shall be 
placed by the auditor or auditors on the next succeeding tax duplicate 
to be collected and paid as other special assessments are collected 
and paid. (Emphasis added.) 

Thus, R.C. 6137.03 provides that an assessment levied thereunder shall represent 
such a percentage of the estimated benefits of the improvement as is found 
adequate to effect the repair, upkeep, and permanent maintenance of each 
improvement constructed under R.C. Chapter 6131, 6133, or 6135, but that "(t] he 
minimum assessment shall be two dollars." 

It is well established that, "[i] n statutory construction, the word•• .'shall' 
shall be construed as mandatory unless there appears a clear and unequivocal 
legislative intent that•••[it] receive a construction other than •.•[it's] ordinary 
usage." Dorrian v. Scioto Conservanc District, 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2d 834 
(1971) (syllabus, paragraph one . Furthermore, a board of county commissioners, as 
a creature of statute, may act only as statutorily authorized. State ex rel. Shriver 
v. Board of Commissioners, 148 Ohio St. 277, 7 4 N.E.2d 248 (1947) (syllabus, 
paragraph one). The language of R.C. 6137.03 does not manifest any legislative 
intention that the term "shall," receive a permissive construction rather than its 
ordinary interpretation. I therefore conclude that no assessment levied pursuant to 
R.C. 6137.03 for the maintenance of an improvement may be for an amount less 
than two dollars. 

In view of the foregoing conclusion, your letter of request also asks whether 
a board of county commissioners is prohibited from levying an assessment in the 
event that the estimated benefit accruing to the affected property owner is an 
amount less than two dollars. No provision of R.C. 6137.03 authorizes a board of 
county commissioners to exempt a benefited owner from the levy of a maintenance 
assessment merely because the estimated share of benefits accruing to such owner 
is very small, Rather, the statute requires that an assessment be levied against 
benefited owners in order to support the maintenance fund. An owner appears on 
the assessment schedule by virtue of R.C. 6137.11 which states that, "(t] he original 
schedule of benefit assessments upon owners for the construction of any 
improvement shall be maintained by the county auditor as the permanent base for 
maintenance assessments.'' Thus, any owner who benefited originally by the 
construction of an improvement, and was thereby placed on the schedule for the 
construction assessment, see, ~· R.C. 6131.43, R.C. 6131.63, is automatically 
scheduled for a benefit assessment. The board of county commissioners may 
relieve an owner from the obligation to pay a benefit assessment only where 
statutorily authorized. See State ex rel. Shriver v. Board of Commissioners. 
have, therefore, examined the surrounding provisions of R.C. Chapt!;!r 6137 in order 
to ascertain those circumstances in which an owner may be relieved from the duty 
to pay a benefit assessment. 

R.C. 6137.11 provides for an increase or reduction in the assessment levied 
against a benefited owner under certain circumstances. Thus, R.C. 6137.11 permits 
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a board of county commissioners to consider "any recommendation by the county 
engineer and any application by an owner for•••reduction of the permanent 
[maintenance] assessment base as it applies to any owner." However, R.C. 6137.ll 
further provides that "[al ny such •••reduction•. ,shall be made for the purpose of 
correcting any inequity that has arisen due to [al .• ,decrease in the proportionate 
share of benefits accruing to the owner as the result of construction and 
maintenance of the improvement." Similarly, R.C. 6137.11 requires a board of 
county commissioners to review the permanent assessment base at six-year 
intervals, and permits an increase or reduction in the respective benefit 
apportionments, and thus the assessment amounts. Your letter does not, however, 
indicate any change in the benefit apportionment among owners of property in the 
permanent assessment base, and the provisions of R.C. 6137 11 do not authorize an 
exemption from the assessment schedule merely because t!ie benefit apportionment 
attributable to an owner's property wou.ld re:,ult in a maintenance assessment of 
less than two dollars absent the provisiom1 of R.C. 0137.03. 

I have also noted that other statutes permit a reduction in the maintenance 
assessment levied against an owner either because of maintenance work which the 
owner proposes to undertake, R.C. 6137.08, or upon certification that the owner is 
following appropriate soil conservation and water control practices on agricultural 
land, R.C. 6137.09. However, the foregoing provisions do not authorize the removal 
of an owner from a maintenance assessment schedule, so long as such owner derives 
some benefit from the construction and maintenance of an improvement. 
Moreover, I have discovered no other statute which expressly or implicitly 
authorizes a benefited owner to be removed from the maintenance assessment 
schedule, and thereby exempted from the levy of a maintenance assessment, 
merely because the benefit apportionment is small and the maintenance assessment 
would otherwise be less than two dollars. 

I have also examined the analysis provided by the Legislative Service 
Commission to the General Assembly during deliberations on Am, Sub. H.B. 268, 
113th Gen. A. (1980) (eff. April 9, 1981), which enacted the language requiring a 
minimum maintenance assessment of two dollars. While a court will not view such 
analyses as determinative of legislative intent, they may nevertheless be 
considered as an aspect of the circumstances under which a statute was enacted. 
See Meeks v. Papadopulos, 62 Ohio St. 2d 187, 191, 404 N.E.2d 159, 162 (1980); State 
ex rel. Consolidation Coal Co. v. Industrial Commission, 62 Ohio St. 2d 147, 149, 404 
N.E.2d 141, 143 (1980); 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-022. The analysis of Am. Sub. 
H.B. 268 indicates that "[el xisting law .••stipulates that in any year where there is 
an unencumbered balance in a maintenance fund, equal to 20% of the appraised 
benefits, the annual maintenance assessment is to be omitted," The analysis 
further states that, "in place of, ••[the foregoing] provision, the bill requires that 
there be a minimum assessment of $2 and stipulates that at no time can a 
maintenance fund have an unencumbered balance greater than 20% of the 
improvement's total construction costs." It thus appears that the legislature has 
deemed the minimum benefit attributable to an owner to be of sufficient value to 
generate a maintenance assessment in the sum of two dollars. 

Based upon the foregoing, it is my opinion and you are advised as follows: 

1. 	 No assessment levied pursuant to R.C. 6137.03 for the 
maintenance of an improvement may be in an amount less than 
two dollars. 

2. 	 Pursuant to R.C. 6137.11 and R.C. 6137.03, so long as an owner 
continues to be a part of the permanent assessment base for 
maintenance of an improvement, an assessment must be levied 
against such owner for the maintenance of the improvement 
whenever the board of county commissioners finds that an 
assessment is needed to maintain a fund created under R.C. 
6137.02. 
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