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AUTHORITY OF FOREIGN TRUST COMPANY LICENSED TO 
DO BUSINESS IN OHIO-TO ACT AS TRUSTEES FOR SAFE­
KEEPIN'G OF SECURITIES PLEDGED BY PUBLIC DEPOSI­
TORIES-EXTENDS ONLY TO SECURITIES PLEDGED FOR 

REPAYMENT OF DEPOSITS OF STATE FUNDS-SECTION 

2296-15a G. C. 

SYLLABUS: 

Under Section 2296-lSa, General Code, the authority of a foreign trust company 
licensed to d0 business in Ohio to act as a trustee for the safekeeping of securities 
required to be pledged by public depositories extends only to securities pledged for 
the repayment of deposits of state funds. 

Columbus, Ohio, September 1, 1950 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Sections 2296-1, General Code, are known as the 'Uniform 
Depository Act.' 

"In numerous sections of this Act, reference is made to the 
state and its political subdivisions. 
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"In Section 2296-r5a, General Code, appears the following: 

" '* * * With the written consent of the treasurer of 
state a trust company which has been licensed to transact 
business within this state pursuant to section 7ro-r52 of the 
General Code and while such license is in force may be 
designated as a qualified trustee to act as such for the safe­
keeping of securities hereby required to be pledged and 
deposited as security for the repayment of deposits of public 
moneys of the state, without otherwise qualifying as herein 
provided. * * *' 
"QUESTION: In your opinion, does this limit the eligi­

bility of out of state trust companies, authorized to do business 
within the state, to serve as trustee for the custody of securities 
deposited in connection with state fund deposits, or may other 
political subdivisions, such as counties, school districts, etc., place 
depository collateral with out of state trustees?" 

As noted in your letter, the question you present arises under Section 

2296-15a of the General Code, pertaining to the security required of finan­

cial institutions to qualify as depositories of public funds. Included among 
the institutions which may be authorized to act as trustees for the security 

pledged by public depositories are foreign trust companies licensed to do 
business in Ohio pursuant to Section 710-152, General Code. You ask 

whether under this authorization such trust companies may act as trustees 

for the security pledged to political subdivisions as well as to the state. 

The pertinent provision of Section 2296-15a, General Code, is quoted 

in your letter. You will note that the authorization extends only to "the 

safekeeping of securities hereby required to be pledged and deposited as 

security for the repayment of deposits of public moneys of the state." 

(Emphasis added.) Upon examination of the Uniform Depository Act, 

it is seen that a distinction is made between "public moneys" and "public 

moneys of the state." The former term is used when the intenticn is to 

cover moneys held by the state and its subdivisions, while the latter is 

restricted to moneys "coming lawfully into the possession of the treasurer 

of state." The terms are so defined in Section 2296-1, paragraph (a), 

which reads as follows: 

"This act shall be known as 'the uniform depository act.' 
As used in this act : 

" (a) 'Public moneys' means all moneys in the treasury of 
the state, or any subdivisions thereof, or coming lawfully into 
the possession or custody of the treasurer of state, or of the 
treasurer of any such subdivision. 'Public moneys of the state' 
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includes all such moneys coming lawfully into the possession of 
the treasurer of state; and 'public moneys of a subdivision' in­
cludes all such moneys coming lawfully into the possession of 
the treasurer of the subdivision." 

Therefore, in answer to your question, I am of the opinion tha~ under 

Section 22¢-15a, General Code, the authority of a foreign trust cumpany 

licensed to do business in Ohio to act as a trustee for the safekeeping of 

securities required to be pledged by public depositories extends only to 

securities pledged for the repayment of deposits of state funds. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




