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ACCOUNTANCY, STATE BOARD OF-WITHOUT LEGAL AU­

THORITY TO ENTER INTO AGREEMENT WITH AMERICAN 

INSTITUTE OF ACCOUNTANTS TO PURCHASE EXAMINA­

TION QUESTIONS AND PROBLEMS TO EXAMINE APPLI­

CANTS FOR REGISTRATION AS CERTIFIED PUBLIC AC­

COUNTANTS - ARRANGEMENT CONTEMPLATES QUES­

TIONS AND PROBLEMS TO BE ADOPTED WITHOUT 

BOARD'S PRIOR EXAMINATION AND APPROVAL-PUBLIC 

FUNDS MAY NOT LAWFULLY BE SO EXPENDED. 

SYLLABUS: 

The State Board of Accountancy is without legal authority to enter into an 

agreement with the American Institute of Accountants for the purpose of examina­

tion questions and problems for use in examining applicants for registration as certi­

fied public accountants when said arrangement contemplates that said examination 

questions and problems will be adopted without the Board's prior examination and 

approval thereof. Public funds may not lawfully be expended under such circum­

stances. 



ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, June r r, 1946 

State Board of Accountancy 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads: 

"From time to time this Board has given consideration to 
the adoption of the uniform examination prepared by the Amer­
ican Institute of Accountants. The institute is the national or­
ganization representative of certified public accountants and is 
similar to the American Bar Association in its representation of 
lawyers. 

Uniform C. P. A. examinations prepared by the Institute are 
now used by state accountancy boards in forty-four states. The 
grading of such examination papers is by the Institute in some 
states and by the state board in others. 

Jt has always been the practice of this Board to prepare its 
own examination material and to grade the papers submitted by 
each applicant. In considering substitution of examination ques­
tions and problems prepared by the Institute, certain questions 
have arisen involving interpretation of law and we are, therefore, 
asking your opinion in the following respects: 

( 1) May the Ohio State Board of Accountancy enter into 
an agreement with the American Institute of Accountants under 
which it would adopt examination questions and problems for use 
m Ohio C. P. A. examinations? 

( 2) May the Ohio State Board of Accountancy cause the 
answers and solutions submitted in such examinations to be 
graded by the American Institute of Accountants and adopt such 
grades as its own in determining the results of the examination 
and in the issuance of C. P. A. certificates? 

(3) If you should answer questions (r) and (2) in the 
affirmative, would the expense incurred for the services of the 
American Institute of Accountants in supplying examination 
papers and in grading the solutions be a proper charge against 
funds of the State Board of Accountancy? 

It is stated in 3 Sutherland Statutory Construction (3 Eel.) 268, 

Section 66o3, that "Administrative agencies are purely creatures of leg­

islation without inherent or common law powers." Since the State Board 

of Accountancy is an administrative agency it is in order, for the purpose 
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of ascertaining its powers and duties, to resort to the legislation by virtue 

of which it was heretofore established and now functions. The statutory 

provisions to be looked to are relatively few in number. (See Sections 

1370 to 1379, General Code, both inclusive.) The only provisions that 

need be called to specific attention are Sections 1370, 1374 and 1378, 

·which respectively provide: 

Section 1370. 

"There shall be a state board of accountancy consisting of 
three members not more than two of whom shall belong to the 
same political party. Each member of the board shall be a per­
son skilled in the knowledge and practice of accounting and 
actively engaged as a professional public accountant within this 
state." 

Section 1374. 

"Each year, the state board of accountancy shall hold an 
examination for such certificate. Each applicant shall be exam­
ined in theory of accounts, practical accounting, auditing and 
commercial law as affecting accountancy. If three or more per­
sons apply for certificates within not less than five months after 
the annual examination, the board shall hold an examination for 
them. The time and place of each examination shall be fixed 
by the board." 

Section 1378. 

"From fees collected under this chapter the board shall pay the 
expenses incident to its examinations and the expenses of pre­
paring and issuing certificates, and to each member of the board 
for the time actually expended in the performance of his duties 
a sum not exceeding five dollars per day and his necessary trav­
eling expenses. In no case shall the expenses of the board or the 
compensation or traveling expenses of the members thereof be 
a charge against any fund of the state." 

Before commenting upon these sections I advert to the well estab­

lished principle of law that public officers have only such powers as are 

expressly delegated them by statute and such as are necessarily implied 

from those so delegated. See Peter v. Parkinson, Treas., 83 0. S. 36; 

Frisbie Co. v. City of East Cleveland, 98 0. S. 266; Arnold v. Board 

of Education, 20 0. L. A. 220; 32 0. Jur., Public Officers, 933. 

It is further to be observed that your inquiry involves the matter 
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of the expenditure of public funds. The principle of law in connection 

therewith is set forth in State, ex rel. Locher, v. Menning, 95 0. S. 97, 

99, wherein it is stated: 

"The legal principle is settled in this state that county com­
missioners, in their financial transactions, are invested only with 
limited powers, and that they represent the county only in such 
transactions as they may be expressly authorized so to do by 
statute. The authority to act in financial transactions must be 
clear and distinctly granted, and, if such authority is of doubtful 
import, the doubt is resolved against its exercise in all cases where 
a financial obligation is sought to be imposed upon the county." 

( Emphasis aclclecl.) 

See also State, ex rel., Clarke, v. Cook, Auditor, 103 0. S. 465, 

wherein the second paragraph of the syllabus reads: 

"2. Boards of education, and other similar governmental 
bodies, are limited in the exercise of their powers to such as are 
clearly and distinctly granted. (State, ex rel. Locher, Pros. 
Atty., v. Menning, 95 Ohio St., 97, approved and followed.)" 

Further bearing on the matter generally is a statement in 3 Suther-

land Statutory Construction ( 3 Eel.) 275, Section 66o3. In order for the 

full import and context of that statement to be understood, I find it nec­

essary to quote certain matter that is not especially pertinent. It is stated 

therein as follows : 

"In numerous cases a strict interpretation has been adopted 
where the argument has been made that a statute authorizes an 
administrative agency to exercise powers which tend to interfere 
with established or traditional property rights, the right to free 
contract, or personal freedom and liberty. And so the power to 
revoke a license or permit by an administrative body is subject 
to rigid limitations; and the same rigid interpretation is employee\ 
in regard to statutes whereby it is claimed that the power of em­
inent domain has been granted. On the whole the courts have 
looked with disfavor upon statutes delegating the power to tax 
or administer taxation statutes. Similarly, the language of legis­
lation granting the power to expend public funds has been nar­
rowly restricted. A problem commonly confronting administra­
tive agencies is that of subdelegation. The authority to sub­
delegate discretionary powers and duties, in the absence of exten­
uating circumstances making it essential for the proper and 
efficient operation of the agency, is usually re_qarded with dis­
favor." ( Emphasis added.) 
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With the foregoing in mind I revert to the sections of the General 

Code above quoted. By virtue of the provisions of Section 1370 each 

member of the State Board of Accountancy "shall be a person skilled 

in the knowledge and practice of accounting." Section 1374 provides 

for the holding of examinations and specifies that each applicant shall 

be examined in the subjects therein enumerated. It is clear, therefore, 

it must have been the legislative intent that persons appointed to the 

State Board of Accountancy would be fully qualified to prepare exam­

ination questions and problems. If that were not so the provision in 

Section 1370 to the effect that each member of the board shall be a 

person "skilled in the knowledge and practice of accounting" would be 

somewhat meaningless. Section 1378 specifically provides that the board 

shall pay the "expenses incident to its examinations" and certain compen­

sation to each member for the time expended in the performance of 

his duties. Your inquiry, therefore, resolves itself into a question as to 

whether the proposed expenditure of public funds for the purposes men­

tioned in your said inquiry is an expenditure that is contemplated by 

the above quoted language in Section 1378. 

In considering your inquiry it is pertinent to note the phraseology 

of your .first question. You refer to your authority to "enter into an 

agreement" with the American Institute of Accountants under which you 

would "adopt examination questions and problems" to be supplied by it 

for use in the examinations which you are required to hold pursuant to 

Section 1374, General Code. Your second question then refers to your 
authority to "adopt" the grades of said American Institute of Account-­

ants as your own grades in determining the results of the examinatior,. 

It would seem evident that the proposed arrangement is one that, in reality, 

contemplates the performance by another of a duty which it is felt is 

enjoined upon you by law. In other words, it would appear that such 

an arrangement would in effect be tantamount to delegating to another 

the powers and duties which, as I conceive it, are vested in you exclu­

sively by virtue of the legislation under consideration. 

As I view it, you have the legal authority to purchase material or 

data that may prove beneficial or helpful in the preparation of examination 

questions. And if it is deemed advisable, I see no reason why you may 

not expend public funds for purchasing prepared examination questions. 

In such event, if it be determined by you that the prepared questions 
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are suitable for the purpose of testing the knowledge of applicants in 

the subjects mentioned in Section 1374, General Code, said questions 

and problems may be used. It is of paramount importance, however, to 

point out that in this connection there would be an exercise of judgment 
or discretion on your part which is precisely what the law contemplates. 

As above noted, such discretion may not be delegated to another. If I 

have correctly understood the purport of your first question, and par­

ticularly as it is connected with your second question, it would appear 

that the proposed contractual agreement is one pursuant to which said 

questions and problems would be arbitrarily adopted without the exercise 

of your independent judgment as to whether they are suitable for your 

purposes. 

It might appear at first blush that the reasoning herein results in a 

highly technical distinct.ion which is more artificial than real. But I desire 

to make it plain that it is essentially your function to pass upon the 

propriety of the examination questions and to determine the examination 

grades. That does not, of course, preclude you from receiving assist­

ance in connection therewith. If the plan suggested in your inquiry, as 

appears to be the situation, contemplates the delegation of your statutory 

duties to some independent agency by reason of an agreement to accept 

prepared examination questions and problems and then to adopt its grades 

as your grades, I must necessarily conclude public funds may not be 

legally expended for such purpose. It is upon the distinction theretofore 

made that my conclusion pivots. 

Support for the views above set forth can be found by reference 

to opinions of former Attorneys General. It was held by my immediate 

predecessor in Opinions of the Attorney General for 1943, p. rn8, as dis­

closed by the syllabus thereof, as follows: 

"A board of education of a city school district is without 
authority to employ, at public expense, the services of a private 
non-governmental agency such as the National Committee on 
Teacher Examinations, to conduct examinations to determine the 
relative fitness of applicants for teaching positions in the public 
schools of its district and to classify, grade and recommend such 
applicants in accordance with standards set up by the agency con­
ducting the examinations, for the purpose of aiding the superin­
tendent of schools in the performance of his duty of appointing 
teachers as provided by law, or to pay any part of the cost 
thereof." 
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In Opinions of the Attorney General for 1938, Vol. III, page 2495, 

it was held that certain expenditures made from public funds by the 

Cleveland Public Library were not legal. Included in this list of un­

authorized expenditures was the payment of fees for preparing, con­

ducting and correcting examination papers of employes. 

Touching on the general proposition that public officers are pre­

sumably elected and appointed to their positions by virtue of their ability 

to discharge the duties thereof see: Opinions of the Attorney General, 

1939, Vol. II, p. u3r, Vol. III, p. 1310; Opinions of the Attorney Gen­

eral, 1940, Vol. I, p. 730, Vol. II, p. 1039. 

Before concluding it should be mentioned that no doubt exists as 

to the competency of the American Institute of Accountants to prepare 

problems and questions designed to test the knowledge of applicants for 

registration as certified public accountants and to grade the examination 

papers thereafter submitted. As is evident however, my views resolve 
around the proposition that you may not completely delegate to another 

those duties which I am firmly convinced the legislation that has been con­

sidered has imposed upon you. 

In specific answer to your first question, it is my opinion as follows: 

You are without legal authority to enter into an agreement with 

the American Institute of Accountants for the purchase of examination 

questions and problems for use in examining applicants for registration 
as certified public accountants when said arrangement contemplates that 

said questions and problems will be adopted without your prior examina­

tion and approval thereof. Public funds may not lawfully be expenderl 

under such circumstances. 

Since it appears that the examination questions aforementioned, if 

purchased, would thereafter be graded by the aforementioned institute and 

such grades then adopted as your grades, it would seem a specific answer 

to your second question is unnecessary. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney Generaf 




