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WHEN A HOSPITAL HAS BEEN LEASED TO A CORPORATION 
NOT FOR PROFIT, THERE IS NO AUTHORITY FOR THE 
CASH ON HAND AND ACCOUNTS RECEIVABLE TO BE 
TURNED OVER TO THE CORPORATION, NOR IS THERE 
ANY AUTHORITY FOR BOARD OF COUNTY COMMISSION­
ERS TO ISSUE BONDS FOR CAPITAL IMPROVEMENTS OF 
SUCH A HOSPITAL-§749.16, R.C., 749.35, R.C. 

SYLLABUS: 

Where a hospital organized pursuant to Section 749.16, Revised Code, has been 
leased to a corporation not for profit pursuant to Section 749.35, Revised Code, there 
is no authority for the cash on hand and accounts receivable of such hospital to be 
turned over to such corporation not for profit, nor is there any authority for the 
board of county commissioners to issue bonds for furthering capital improvements of 
such a leased hospital. 
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Columbus, Ohio, April 14, 1961 

Hon. Robert 0. Stout, Prosecuting Attorney 

Marion County, Marion, Ohio 

Dear Sir; 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Your early opinion is sought upon the following factual 
situation: 

"Marion General Hospital is a joint city-county hospital, 
under the management of the City of Marion. Consideration is 
being given to the changing of the operations of said hospital 
from a governmental unit to a nonprofit community corporation 
hospital. 

"Presently the accounts receivables and cash on hand in the 
hospital funds would total approximately two hundred thousand 
dollars. This roughly is an estimated amount to offset operating 
expenses for a period of two to three months. 

"Our first query deals with these accumulated accounts re­
ceivables and cash on hand. Can the joint city-county hospital 
turn over such existing accounts receivables and cash on hand to 
a nonprofit corporation in the event the city-county hospital 
leases the facilities and operations of the hospital to a nonprofit 
corporation? In the event of such transfer or leasing of the 
facilities, it would be imperative that some means be provided 
for the operations for a period of two or three months. 

"The second query is as to whether, assuming the city­
county hospital having been leased to a nonprofit corporation, 
would the county be permitted to issue taxable income bonds; 
the money from which would be used for further capital improve­
ments of the then existing physical facilities, and in turn, also 
lease the new facilities to the nonprofit corporation. 

"If further detailed information is necessary, please advise." 

Your subsequent communication indicates that the Marion General 

Hospital was organized under the provisions of Section 749.16, Revised 

Code, and that the consideration which is being given to the ch;mging of 

the operations of said hospital is pursuant to Section 749.35, Revjsed Code. 

Section 749.16, supra, provides as follows: 

"The legislative authority of a municipal corporation may, 
~mder agreement with a joint township hospital district board, 
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or with the board of county commissioners, accept participation by 
such district or county in the erection or enlargment of a municipal 
hospital, or in the maintenance and operation of such a hospital, 
or both. Such agreement may provide for the amolllnts to be 
contributed by such district or county, as the case may be, for the 
construction and enlargement of such hospital, for its maintenance 
and operation, the rights and privileges to be enjoyed by the 
district and its inhabitants, or by the county and its inhabitants, 
by virtue of such contributions, and its rights of representation 
upon the municipal corporation's board of hospital commissioners 
or board of governors." 

Section 749.35, supra, provides as follows: 

"In lieu of the provisions of sections 749.04 to 749.34, 
inclusive, of the Revised Code, regarding any general hospital 
owned by a municipal corporation, or any general hospital in 
which a joint township hospital district board or a board of 
county commissioners is participating with a municipal corpora­
tion under the pro-visions of sections 513.08 or 749.16 of the 
Revised Code, the council of such municipal corporation may, 
upon such terms as are agreed between the council and a con­
stituted and empowered nonsectarian Ohio corporation, organ­
ized for charitable purposes and not for profit, a majority of 
whose members reside in the county in which said municipal 
corporation is located, lease for use as a general hospital, the 
lands, buildings, and equipment of any such general hospital. 
Provided, that if n. joint township hospital district board or a 
board of county commissioners is participating with a municipal 
corporation under the provisions of sections 513.08 or 749.16 
of the Revised Code, the joint township hospital district board 
or the board of county c01nmissioners 11111st approve said lease 
and if said lease is being renewed, the joint township hospital 
district board or the board of county commissioners must appro·ve 
said renewal. 

"Such leasing agreement shall provide for a term of not 
more than ten years, or may be from year to year, and shall be 
subject to renewal. In the event that said nonprofit corporation 
fails to faithfully and efficiently administer, maintain, and operate 
such hospital as a public general hospital, admitting patients 
without regard to race, creed, or color, then after an opportunity 
is given to be heard upon written charges, said agreement may be 
terminated and the control and management of said hospital, 
together with all additions, improvements, and equipment, shall 
revert to and become the property of the municipal corporation 
or municipal corporation and joint township hospital district 
board, or municipal corporation and board of county commission­
ers, to be operated as provided by law." 
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(Emphasis denotes new matter added by 1959 amendment. 128 
Ohio Laws 303) 

Regarding your .first query, I have been unable to find any authority 

permitting a city or county to turn over existing accounts receivable and 

cash on hand of a hospital organized under the provisions of Section 749.16, 

supra_. to a corporation not for profit in the event such hospital is leased 

to such corporation pursuant to Section 749.35, supra. It should be noted 

that such cash is public money (See Opinion No. 3151, Opinions of the 

Attorney General for 1953, page 538), and in this regard the first para­

graph of the syllabus in The State, ex rel. Smith v. Maharry, 97 Ohio St., 

272 (1918) provides as follows: 

"l. All public property and public moneys, whether in the 
custody of public officers or otherwise, constitute a public trust 
fund, and all persons, public or private, are charged by law with 
hte knowledge of that fact. Said trust fund can be disbursed only 
by clear authority of law." 

There being no clear authority of law permitting a city or county to turn 

over existing accounts receivable and cash on hand of a hospital such as 

here considered to a corporation not for profit, I must answer your first 

query in the negative. 

Regarding your second question, I have been unable to ,find any 

authority permitting a board of county commissioners to issue bonds for 

the purpose of furthering capital improvements of a hospital which has 

been leased to a corporation not for profit pursuant to Section 749.35, 

supra. It is well settled that a board of county commissioners has only 

such powers as are conferred by statute. 14 Ohio Jurisprudence, 2d, 

Counties, Sec. 82, page 259. I must, therefore, answer your second query 

in the negative. 

Nothing contained herein is intended to imply that the board of 

county commissioners may not enter into an agreement with the legislative 

authority of the municipal corporation for participation by the county in 

the enlargement of such hospital before it is leased to a corporation not for 

profit. Section 749.16, supra; see also Section 513.08, Revised Code. The 

board of county commissioners could also construct a new hospital pursuant 

to Section 339.01, Revised Code, and then lease it to a corporation not 

for profit pursuant to Section 339.09, Revised Code. 
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Accordingly, it is my opinion and you are advised that where a 

hospital organized pursuant to Section 749.16, Revised Code, has been 

leased to a corporation not for profit pursuant to Section 749.35, Revised 

Code, there is no authority for the cash on hand and accounts receivable 

of such hospital to be turned over to such corporation not for profit, nor 

is there any authority for the board of county commissioners to issue bonds 

for furthering capital improvements of such a leased hospital. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




