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COUNTY HOSPITAL-ERECTION-BONDS ISSUED AND 

SOLD-HOSPITAL TRUSTEES AUTHORIZED TO ENGAGE 

ARCHITECT TO PREPARE PLANS AND TO PAY FEES OUT 
OF FUND CREATED BY BOND SALE-PART OF COST, HOS­

PITAL, TO BE PAID FROM ALLOTMENT, FEDERAL GOVERN­

MENT-COUNTY AUDITOR NOT JUSTIFIED IN WITHHOLD­

ING PAYMENT TO ARCHITECT BECAUSE FEDERAL FUNDS 

HAVE NOT BEEN RECEIVED-SECTION 3131 G. C. 

SYLLABUS: 

VVhere, pursuant to Section 3131, General Code. bonds have been issued and sold 
for the erection of a county hospital, the duly appointee\ hospital trustees are au­
thorized to engage an architect for the preparation of plans for such hospital and to 
pay his fees out of the fund created by such bond sale, regardless of the fact that 
part of the cost of such hospital is to be paid from an allotment from the Federal 
Government; and the county auditor is not justified in withholding such payment 
because such federal funds have not yet been received. 

Columbus, Ohio, July 2, 1948 

Hon. Marcus Shoup, Prosecuting Attorney 

Greene County, Xenia, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion and 
reading as follows: 

"At the November 1947 general election, the electors of 
(;reene County, Ohio, approved a bond issue in the amount of 
$950,000.00 for the purpose of constructing, furnishing and 
equipping a county hospital, including the purchase of a site, 
the proceedings and legislation being taken under and by virtue 
of Section 3127 et seq. of the General Code of Ohio and under 
which bond proceedings the sum of $750,000.00 was designated 
for the construction of said hospital building, $195,000.00 for 
furnishings and equipment and $5,000.00 for the purchase of a 
site, the latter having recently been conveyed gratuitously hy the 
former owners of the real estate. 

''The total authorized issue of said bonds have been sold 
and the $950,000.00 derived therefrom is now held by the 
Treasurer of Greene County, Ohio. 
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"Some time ago the County Hospital Trustees made appli­
cation for additional supplemental finances from the Federal 
authorities, to aid in the construction and equipment costs of the 
hospital and the amount of $404,666.00 has been approved by 
the Ohio State Department of Health and the United States 
Public Health Service. 

"The Hospital Trustees, on January 19th, 1948, executed a 
standard contract with an architect for his complete services in 
designing, obtaining bids, supervision of construction and sub­
mission of equipment for bidding. 

"Under the regulations concerning the Federal funds as 
approved, the Hospital Trustees are advised that such Federal 
share of the architect's fees will only be advanced when the 
building is twenty-five per cent completed and in like manner, the 
residue of said Federal share funds will be advanced periodically 
as the building goes forward toward completiO'µ. The architect's 
contract with the Hospital Trustees is based on the total amount 
of the voted $950,000.00 issue as well as on a part of the sup­
plemental Federal grant funds and the said architect has, in con­
formity with his contract, upon completion of the preliminary 
services as recited in said contract, submitted to the Hospital 
Trustees a statement calling for the percentage amount presently 
due and accordingly, which percentage is computed on the com­
bined proceeds of the voted bond issue as well as on (part) of 
the approved supplemental Federal Grant Funds. 

''No actual construction of the building has been commenced 
and it will probably be some time before twenty-five per cent of 
the structure is actually completed, which requirement, as above 
mentioned, is a prerequisite before the first Federal Grant ad­
vancement. 

"The County Auditor does not believe he can legally spend 
or advance the Federal share of the architect's fees from the 
voted bond issue funds on hand and accordingly that such 
Federal funds should first be paid into the county treasury or the 
County Hospital fund in order that the proper warrant can issue. 

"The Board of Hospital Trustees have submitted these facts 
for determination and desire your ruling on this question, viz: 

'May the County Auditor legally and properly cause to 
be issued his warrant for payment to an architect holding 
an executed contract for plans and supervision of construc­
tion, etc., for a County Hospital, whereby the architect's 
percent of payment is based on a contract which includes 
the total funds derived from a voted bond issue as well as 
supplemental federal funds, the latter funds to be received or 
credited periodically after certain work on the hospital struc-
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ture has been completed, and where the facts disclose that 
at the time of presentation of said architect's statement, no 
part of the federal share of said architect's fees ha:ve been 
advanced or paid into the treasury or deposited to the credit 
of the County Hospital Fund?' 

"It is reported that there are several similar County Hos­
pital programs now being undertaken in the State of Ohio and 
wherein, no doubt, this same issue will arise. Your opinion on 
this matter is requested and an early consideration will be sin­
cerely appreciated." 

You have also submitted for my inspection a copy of the contract 

between the hospital trustees and the architect. I note that that contract 

provides that the architect is to perform all the services usually incident 

to the planning, supervision and construction of a public building and that 
his compensation is to be a fee of 6% of the total cost of the work, ex­

clusive of the site and of furnishings purchased independently by the 

trustees. The contract provides that rn% of the estimated total basic fee 

is to be paid by the trustees to the architect upon completion of the pre­

liminary work which includes the preparation of estimate of cost and the 

preparation of preliminary drawings. I understand from your letter that 

it is this first installment which is the subject of your inquiry. 

It appears to me that there can be no question as to the right of the 

hospital trustees to enter into the contract which they have made with the 

architect. These trustees are appointed pursuant to Section 3127 et seq., 

General Code. Section 3131, General Code, provides that when a tax 

levy or bond issue for the purpose of constructing a county hospital has 

been approved by the electors, as provided by law, the governor shall 

appoint a board of county hospital trustees. Section 3132, General Code, 

provides in part as follows : 

"Such board of trustees shall have full charge and control 
of the selection and purchase of a site for such hospital ( taking 
title thereto in the name of the county), the selection of plans 
and specifications, the determination and erection of all neces­
sary buildings thereon, and of the selection and installation of 
all necessary and proper furniture, fixtures and equipment 
therefor. 

"Such hospital trustees and their successors herein provided 
for may receive and hold in trust for the use of the hospital 
any grant or devise of land or any gift or bequest of money or 
other personal property that may be given for the erection or 
support of the hospital. * * *" 
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Seotion 3134, General Code, provides: 

"All funds arising from a special tax levy or bond issue for 
the purchase, appropriation or construction of such county hos­
pital, and contributions thereto, shall be placed in the county 
treasury to the credit of a fund to be known as the 'County 
Hospital Fund.' And such fund shall be paid out on the order 
of said board of county hospital trustees, certified by the chair­
man and secretary thereof.'' (Emphasis added.) 

Section 3135, General Code, provides: 

"Before making a contract for the expenditure of money 
on any structure or improvement in excess of one thousand 
dollars, the hospital trustees shall advertise according to law for 
bids, and cause plans, specifications and detailed drawings to be 
distributed among the bidders." 

l t is obvious that plans and specifications for a building of this char­

acter cannot be prepared without the employment of an architect, and I 

consider the provisions above noted as abundant authority for the em­

ployment by the hospital trustees of the architect in question and for the 

agreement with him to which reference has been made. Accordingly, it 

seems clear that the board of hospital trustees is under obligation to pay 

the architect the portion of his fees for which he has submitted a state­

ment, provided he has performed the service which under the terms of 

the contract entitle him to such payment, and furthermore, that it is clearly 

the duty of the auditor to pay such installment of compensation· to the 

archiect out of the "County Hospital Fund" upon the proper order of the 

board of county hospital trustees. There is nothing in the contract which 

suggests that any part of the compensation of the architect is to be pay­

able out of a federal subsidy and nothing in the statute pursuant to which 

the contract was made which suggests that any part of the obligation aris­

ing out of any particular contract must be met out of any subsidy or 

other gift. 

The only possible question that could arise is whether the grant which 

you state has been made by the Federal Government or the law of Ohio 

relative to the acceptance and use of such grant contain any limitation as 

to its expenditure or impose any restrictions on the board of hospital 

trustees in making the necessary contracts for the planning and construc­

tion of the hospital. Congress, by the enactment of Public Law No. 725, 

approved August I, r946, made somewhat elaborate provision for assist-
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ance to the various states in carrying out programs for the construction 

of hospitals, and for that purpose appropriated $95,000,000 for each of 

the four years ensuing, to be allocated to the several states. That act 

contemplated that each state desiring to avail itself of this subsidy, should 

set up some authority within the state which should have the right to 

make and administer a general plan to be approved by the Surgeon­

General of the United States, for the expenditure of the amount that 

might be allowed for any particular project. The Federal Government's 

contribution was to be 33¼ % of the total cost of any given hospital 

project. I do not deem it necessary to analyze or set out at length, the 

provisions of this act. It is sufficient to say that there is nothing in it 

which allocates any particular portion or percentage of the subsidy to the 

payment of architect's fees or any other item. 

The provisions of the act aforesaid were accepted by the General 

Assembly of Ohio, by the enactment of House Bill No. 490 of the 97th 

General Assembly. By this act the department of health of the state was 

constituted the sole agency of the state for the purpose of developing and 

administering a state plan for the construction of public and other non­

profit hospitals, and it was authorized to accept on behalf of the state any 

grants or contributions and to provide such methods of administration 

and take such other action as might be necessary to comply with the 

requirements of the federal act and the regulations thereunder. 

I am informed by the State Director of Public Health that there is 

nothing in the plan which he has prepared and which the Surgeon-General 

of the United States has appro_ved, which in any wise limits the expendi­

ture of federal contributions to any particular items, but that the amounts 

received from the Federal Government and allocated to projects such as 

the one in question, constitute merely a subsidy which is added to the 

amount provided by the county and which the hospital trustees are to 

expend in accordance with their general powers, in the construction and 

equipment of a hospital. No part of these contributed funds is set aside 

for the payment of architect's fees or any portion thereof. or to any 

particular item entering into the completion of the hospital. 

Under these circumstances, I can see no possible ground upon which 

an accruing obligation to the architect should not be paid out of the funds 

which are already in the hands of the trustees of the hospital or for giving 

any consideration to the fact that the first installment of the federal grant 
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may not immediately be due and payable. The obligation of the contractor 

is a lawful obligation predicated on the power of the trustees to enter into 

the contract with him, and the right of the trustees to proceed with all 

matters relating to the planning and construction of the hospital is in no 

wise dependent upon the fact that they will in due time receive a grant 

from the Federal Government to cover a certain portion of the total cost. 

Accordingly, in specific answer to your question it is my opinion that 

where, pursuant to Section 3131, General Code, bonds have been issued 

and sold for the erection of a county hospital, the duly appointed hospital 

trustees are authorized to engage an architect for the preparation of 

plans for such hospital and to pay his fees out of the fund created by 

such bond sale, regardless of the fact that part of the cost of such hos­

pital is to be paid from an allotment from the Federal Goyernrnent; and 

the county auditor is not justified in withholding such payment because 

such federal funds have not yet been received. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




