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OPINION NO. 79-088 

.Syll1bu1: 

A board of county commissioners is without authority under R,C, 
711.101 to promulgate a rule or regulation requiring approval of a plat 
by a board of township trustees before it may be filed with the office 
of the county recorder. 

To: John E. Shoop, Lake County Pro,. Atty., Palne1Vlllt, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, October 18, 1979 

Your request for my opinion reads, in pertinent part, as follows: 

The Lake County Planning Commission has voted final approval, with 
stipulations, to a plat for a residential subdivision to be located 
within an unincorporated area of the county. As approved with 
stipulations, the subdivision plat complies in all ways with subdivision 
regulations adopted by the county pursuant to Section 7U,l01, Ohio 
Revised Code. 

A dispute has arisen between the Planning Commission and the 
trustees of the township in which the subdivision is to be located 
regarding open space in the subdivision as required by the subdivision 
regulations. While the Planning Commission desires to set aside 
space for the common use as permitted by the regulations, the 
township trustees prefer to accept a fee-in-lieu of the open space 
required. 

As a result of this dispute, the township trustees have refused to sign 
the final plat of the subdivision, and the plat as of this date remains 
unfiled, 

You indicate that this situation has arisen as a result of regulations adopted by the 
board of county commissioners pursuant to R.C. Chapter 7U. Those regulations 
provide, in part, as follows: 

After the final plat has been approved by the Commission and signed 
by the Chairman or Secretary, the Township Trustees, County 
Engineer, Sanitary Engineer, Health District, County Prosecutor, the 
County Commissioners, and the necessary approvals endorsed in 
writing thereon, it may then be filed for recording in the office of the 
Recorder of Lake County, Ohio, as required by law. 

Your precise question reads as follows: 

May county subdivision regulations, adopted pursuant to Section 
711,101, Ohio Revised Code, delegate authority to approve a 
subdivision, or, alternativelv, authority to veto approval of a 
subdivision, to public officiais or puolic bodies not mentioned in 
Section 711.101, Ohio Revised Code? 

The regulations in question have been adopted by the board of county 
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comm1SS1oners. It is fundamental that county commissioners have only such powers 
as are expressly conferred upon them by statute and such implied powers as are 
essential to carry into effect the powers expressly granted, Elder v. Smith, 103 
Ohio St. 369 (1921); Gorman v. Heuck, 41 Ohio App. 453 (Hamilton County 1931}. 

A board of county commissioners is authorized under both R.C. 7ll.05 and 
7ll.101 to adopt rules and regulations governing plats and subdivisions. R.C. 711.05 
reads, in pertinent part, as follows: 

The board may adopt general rules and regulations governing plats 
and subdivisions of land falling within its jurisdiction, to secure and 
provide for the co-ordination of the streets within the subdivision 
with existing streets and roads or with existing county highways, for 
the proper amount of open spaces for traffic, circulation, and 
utilities, and for the avoidance of future congestion of population 
detrimental to the public health, safety, or welfare but shall not 
impose a greater minimum lot area than 4800 square feet. Where 
under the provisions of section 7ll,101 of the Revised .Code the board 
of county commissioners has set up standards and specifications for 
the construction of streets, utilities, and other improvements for 
common use, such general rules and regulations may require the 
submission of appropriate plans and specifications for approval. 

R.C. 7ll,101 provides, in part, as follows: 

As to land falling within its jurisdiction or the jurisdiction of its 
planning commission, the legislative authority of a municipal 
corporation, or the board of county commissioners, may adopt general 
rules and regulations setting standards and requiring and securing the 
construction of improvements shown on the plats and plans required 
by sections 7ll,05, 7ll,09 and 7ll,10 of the Revised Code. 

Such !'ules and regulations may establish standards and specifications 
for the construction of streets, curbs, gutters, sidewalks, street 
lights, water mains, storm sewers, sanitary sewers, and other utility 
mains, piping, and other facilities, may require complete or partial 
installation of such improvements, and may make such installation a 
condition precedent to the sale or lease of lots in a subdivision or the 
issuance of a building permit for the improvement of a lot, and may 
require in lieu of actual construction a performance agreement and 
the furnishing of a performance bond or other guarantee or security 
for the purpose of assuring the installation of such improvements 
deemed necessary or appropriate in the public interest . . . . 

Such rules anc regulations may require the submission of plans and 
specifications for the improvements set forth in this section for 
approval as a condition precedent to the approval of a plat required 
by sections 711.05, 7U,09, and 7ll,10 of the Revised Code, and may 
require the actual construction or agreement or assurance of such 
construction as a condition precedent to the approval required under 
said sections, 

Such rules and regulations may provide for the administration thereof 
by the regulating body or by a city, county, or regional planning 
commission having platting jurisdiction over the land affected and 
may provide for the modification thereof in specific cases, where 
unusual or exceptional factors or conditions require such 
modifications, by such body or commission. 

The board of county commissioners may prepare such specifications 
and make such orders, inspections, examinations and certificates as 
are necessary to carry out the provisons of this section. The county 
engineer and the county sanitary engineer shall act in an advisory 
capacity to the board in preparing such specifications, orders, 
inspections, examinations, and certificates. 

January 1980 Adv. Sheets 
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I am unable to find any provision in these sections that authorizes a board of 
county commissioners to adopt a regulation requiring the approval of a board of 
township trustees. The statute authorizes the board to delegate authority to 
administer its rules and regulations to a county or regional planning commission. 
The statute also permits the board to involve the county engineer or the county 
sanitary engineer in the preparation of specifications, orders, inspections, 
ex,minations and certificates. There is, however, no provision authorizing the 
board to delegate any of its authority to a board of township trustees. I must 
conclude, therefore, that the board of county commissioners Is without such 
authority. 

A similar conclusion was reached by one of my predecessors in 1960 Op. Att'Y 
Gen. No. 1921, p. 733. The question there was whether a board of county 
commissioners could require the approval of the county health commissioner upon a 
plat before approval. The opinion concluded that R.C. 7U.05 granted no authority 
for the board to require the approval of the county health commissioner before 
endorsing its approval of a plat. The opinion also recognized that the adoption of 
such a policy would amount to an impermissible delegation of authority by the 
board. 

It is my opinion, therefore, and you are advised, that a board of county 
commissioners is without authority under R,C. 7ll,101 to promulgate a rule or 
regulation requiring approval of a plat by a board of township trustees before it 
may be filled with the office of the county recorder. 




