
90 OPINIONS 

2037 

APPLICANTS FOR POSITIONS AND PLACES IN THE STATE 

SERVICE ARE REQUIRED TO FURNISH PROOF OF CITIZEN­

SHIP AND PROOF OF PAST MILITARY SERVICE-§§143.16 & 

143.18, §4112.02, R.C. 

SYLLABUS: 

Sections 143.16 and 143.18, Revised Code, as special statutes authorizing the 
director of state personnel to require that applicants for positions and places in the 
state service furnish proof of citizenship and proof of past military service, take 
precedence over the provisions of Section 4112.02, Revised Code, dealing with fair 
employment practices, and the provisions of said Section 4112.02 do not preclude the 
director from requiring such proof of citizenship and proof of past military service. 

Columbus, Ohio, March 8, 1961 

Hon. James T. \Velsh, Director, Department of Personnel 
Ohio Departments Building, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion reading as follows: 

"We are requesting your opinion on the interpretation of 
Sections 143.16 and 143.18 of the Revised Code in relation to 
Section 4112.02 (E) (1). 

"Specifically we are often placed in position to require proof 
of citizenship and military service record. 

"Our questions are : 

1. Can we continue to require proof of citizenship prior 
to employment and prior to open examination as we have 
been doing for years? This in compliance with 143.16 and 
143.18 of the Revised Code. 

2. Can we continue to require proof of military service 
prior to employment and prior to taking open examination as 
we have been doing for years? Military service increases 
applicants score on examination by 20'fo and affects his 
standing on Certification List." 

Section 143.16, Revised Code, reads in part as follows: 

"All applicants for positions and places in the classified 
service shall be subject to examination which shall be public, and 
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open to all citizens of the United States, within certain limitations 
to be determined by the director of state personnel, as to citizen­
ship, residence, age, sex, experience, education, health, habit, and 
moral character, provided any soldier, sailor, marine, · coast 
guardsman, member of the auxiliary corps as established by 
congress, member of army nurse corps or navy nurse corps, or 
red cross nurse who has served in the army, navy, or hospital 
service of the United States, and such other military service as 
is designated by congress, in the war with Spain, including the 
Philippine insurrection and the Chinese relief expedition, or from 
April 21, 1898, to July 4, 1902, World War I, World War II, or 
during the period beginning May 1, 1949, and lasting so long as 
the armed forces of the United States are engaged in armed con­
flict or occupation duty, or the selective service or similar con­
scriptive acts are in effect in the United States, whichever is the 
later date, who has been honorably discharged therefrom, and is 
a resident of Ohio, may file with the director a certificate of 
service and honorable discharge, whereupon he shall receive addi­
tional credit of twenty per cent of his total grade given in the 
regular examination in which he receives a passing grade. * * *" 

(Emphasis added) 

The portion of Section 143.18, Revised Code, here pertinent, reads 

as follows: 

"The director of state personnel shall require persons apply­
ing for admission to any examination, provided for by sections 
143.01 to 143.48, inclusive, of the Revised Code, or by the rules 
of the director prescribed under such sections, to file with the 
director within a reasonable time prior to the proposed examin­
ation a formal application in which the applicant shall state under 
oath or affirmation: 

" (A) Full name, residence, and post-office address: 

" ( B) Age and place and date of birth; 

" (C) Health and physical capacity for the public service 
sought; 

" (D) Business, employments, and residences for five pre­
vious years; 

"(E) Such other information as may reasonably be re­
quired, touching the applicant's merit and fitness for the public 
service sought; but no inquiry shall be made as to any religious 
or political opinions or affiliations of the applicant. 

"* * * * * * * * *"
·while your request does not so specifically state, I assume that the 
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question concerns a possible conflict with Section 4112.02, Revised Code, 

dealing with fair employment practices, and providing: 

"It shall be an unlawful discriminatory practice: 

"* * * * * * * * * 

"(E) Except where based on a bona fide occupational 
qualification certified in advance by the commission, for any em­
ployer, employment agency or labor organization prior to employ­
ment or admission to membership, to: 

" ( 1) Elicit or attempt to elicit any information concerning 
the race, color, religion, national origin, or ancestry of an appli­
cant for employment or membership; 

"(2) Make or keep a record of the race, color, religion, 
national origin, or ancestry of any applicant for employment 
or membership; 

" (3) Use any form of application for employment, or 
personnel or membership blank seeking to elicit information re­
garding race, color, religion, national origin or ancestry; 

"* * * * * * * * *"

It is a general rule that the state is not bound by the terms of a general 

statute unless the statute expressly so provides (See Opinion No. 4231, 

Opinions of the Attorney General for 1954, page 470). In this regard, I 

note that Section 4112.01, Revised Code, makes the state an "employer" 

under Sections 4112.01 to 4112.08, inclusive, Revised Code, thus, in gen­

eral, the state is presumably bound by the provisions of those sections. 

Regarding proof of citizenship, Section 143.16, supra, states that the 

examinations are open to all citizens of the United States. In determining 

whether an applicant is eligible to take an examination, the director must, 

therefore, determine whether the said applicant is a citizen, and the section 

requires him to so determine. 

Section 143.16, supra, authorizes additional examination credit for 

certain past military service. In order to give such credit it is obviously 

necessary to verify the military service, and the section clearly states that 

the additional twenty per cent is given upon the filing of a certificate of 

service and honorable discharge. 

It will be noted that Sections 143.16 and 143.18, supra, are special 

statutes so far as they deal with the duties of the director of state personnel 
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111 g1v111g examinations. Section 4112.02, supra-, on the other hand is a 

general statute dealing with employment practices. It is a general rule of 

law that a special statutory provision which applies to a specific subject 

matter constitutes an exception to a general statutory provision covering 

other subject matter as well as the specific subject matter (Fisher Bros. Co. 

v. Bowers, 166 Ohio St., 191). Accordingly, I do not deem it necessary 

to determine whether a conflict exists as to these statutes since, even if 

there were a conflict, the provisions of Sections 143.16 and 143.18, supra, 
as special statutes, would take precedence over the provisions of Section 

4112.02, supra, a general statute. 

Answering your specific question, therefore, it is my op1111on and 

you are advised that Sections 143.16 and 143.18, Revised Code, as special 

statutes authorizing the director of state personnel to require that applicants 

for positions and places in the state service furnish proof of citizenship 

and proof of past military service, take precedence over the provisions of 

Section 4112.02, Revised Code, dealing with fair employment practices, 

and the provisions of said Section 4112.02 do not preclude the director 

from requiring such proof of citizenship and proof of past military service. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


