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LAND ERRONEOUSLY LISTED AND ASSESSED-NO BUILD­
ING ON PARCEL-PURCHASER AT FORFEITED LAND SALE 
MAY BE REFUNDED THE DIFFERENCE BETWEEN SUM 
COUNTY AUDITOR SHOULD HAVE WITHHELD FROM PUR­
CHASE PRICE HAD VALUATION BEEN TRUE AND SUM 
ACTUALLY WITHHELD FROM PROCEEDS OF FORFEITED 
LAND SALE. 

SYLLABUS: 

When a parcel of land has been erroneously listed and assessed as having thereon 
a building of a certain value, when in fact there is and has been no building on the 
parcel, one who purchases that parcel at a forfeited land sale may lawfully be refunded 
the difference, if any, between the sum that the county auditor should have withheld 
from the purchase price had the parcel been properly valued and assessed, and the 
sum actually withheld by him from the proceeds of the forfeited land sale. 

Columbus, Ohio, October 20, 1948 

Hon. Ray Bradford, Prosecuting Attorney 

Clermont County, Batavia, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which request is as 

follows: 
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"On February 27, 1945, a person in our County purchased a 
certain lot at a forefeited land sale in the Village of Xew Rich­
moncl paying the sum of $600.00 for said lot. The advertisement 
for the sale of said lot stated that a building appraised at $920.00 
was situated thereon, and the 1931 appraisal of real estate situated 
in Clermont County, Ohio, refers to said lot as having situated 
thereon a building valued at $1,000.00. 

"The purchaser of said lot claims that by reason of said 
advertisement, she paid the sum of $600.00 for said lot, because 
she thought there was a building located thereon, and in 1948 the 
said purchaser of the lot learned that the building was not on her 
lot, but was on an adjoining lot, and stated that had she known 
there was no building on the lot that she purchased, she would 
not have hid over $100.00 for the said lot. 

''lloth the Auditor's duplicate and the Treasurer's record 
corresponded with the assessed value of the real estate as set out 
in the advertisement, while in reality no building was on the land. 
The purchaser of the lot has petitioned the Board of County 
Commissioners of Clermont County to reimburse her in the 
amount of $500.00, being the sum which the purchaser considers 
as being paid in excess of the true mine of the lot purchased by 
her. 

•· I would like to have your opinion whether this claim should 
be allowed and payment made to the purchaser of said lot in the 
sum of $500.00 from a surplus in the fund known as the Forfeited 
Land Sale Fund.'' 

The question presented 111 your request is similar to the one which I 

recently considered in my Opinion :-Jo. 3782, rendered September 20, 

19-1-8. In the situation presented there land had been carried on the tax 

duplicate at a figure in excess of its actual value, due to a failure on the 

part of the auditor to perform a duty enjoined upon him by statute. I held 

that the purchaser of this land at a forfeited land sale was entitled to a 

refund from the county of the money which had accrued to it as a result 

of the auditor's failure to act. The exact holding, as set out in the second 

branch of the syllabus, is as follows: 

"2. \,\Then an easement over lands has been acquired by the 
state for highway purposes and a highway has been constructed, 
and the county auditor has failed to reduce the taxable valuation 
of the remaining servient estate in accordance with Section 5561, 
General Code, and said !,ervient estate has been assessed at the 
original valuation of the entire tract, one who purchases the 
servient estate at a forfeited land sale may lawfully be refunded 
the difference, if any, between the sum that would have accrued 
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to the county had ~aid servient estate been properly valued and 
assessed, and the sum actually retained by the county from the 
proceeds of the forfeited land sale." 

This conclusion was based on the propos1t10n that the county had 

received money to which it was not entitled through the actions of one of 

its officers, and that the county had the power to meet this moral obliga­

tion. 

It will be noted from the syllabus quoted above that the amount of 

the refund, if any, to which the purchaser was entitled was the difference 

between that amount which the county actually received and the amount 

which it was entitled to receive from the forfeited land sale. \Vhat are 

those two amounts in the case which you have presented? 

It should be remembered at the outset that a problem exists here 

because of a mistake made by the auditor. He listed a lot as having a 

building upon it, when in fact there ,vas none. It can be assumed that he 

valued and assessed the land in accordance with this erroneous listing. So 

for a number of years taxes have been accumulating, both on the auditor's 

list and on the treasurer's duplicate, which taxes were based on an erro­

neous valuation. The amount of those taxes is not set out in your request, 

but they are the taxes which became delinquent and which caused the 

fori eiture of the land in question. 

Even if the auditor had not made the mistake referred to above, the 

value of the land in question without the building would have been listed 

on the auditor's tax list and would have been subject to taxation. So it is 

clear that in any event the county is entitled to the full amount of the 

taxes, assessments, penalties, and interest which would have accumulated 

against this land properly valued. And if the amount of those taxes equals 

or exceeds the $600 paid by the purchaser, she is entitled to no refund. 

If, however, the county actually retained from the proceeds of the 

forfeited land sale an amount in excess of the delinquent taxes assessable 

against the land listed at its proper valuation, the excess represents money 

which improperly accrued to the county through a mistake of one of its 

officers. It is my opinion, based on the reasoning set out in my Opinion 

No. 3782, referred to above, that this excess, if any, properly can be 

refunded by the auditor, provided a claim is presented to the commissioners 

and allowed by them. 
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Your request does not state whether, after deducting the full amount 

of the delinquent taxes assessed against the land, there was any excess 

paid over to the former owner. .As was pointed out in my former opinion 

the disposition of that excess, if any, is governed by statute, and thi-, 

opinion deals only with a possible refund from the amount actually with­

held by the county. 

The specific question which you ask is whether the county may allow 

a claim for the difference between the $6oo which the purchaser paid for 

the Janel in question and the $roo which she says she would ha,·c paid had 

she known that there was no building on the land. From the foregoing it 

can he seen that in my opinion the $roo figure is of no importance. The 

essential items are the amount which the county actually withheld from 

the sale, and the amount which it was entitled to withhold . .Any claim for 

ref Ull(l mnst be based on the difference between those two amounts . 

. \ccordingly it is my opinion that when a parcel of land has been 

erroneously listed and assessed as having thereon a building oi a certain 

value, when in fact there is and has been no building on the parcel, one 

who purchases that parcel at a forfeited land sale may lawfully be 

refunded the difference, if any, between the sum that the county auditor 

should have withheld from the purchase price had the parcel been prop­

erly Yalued and asse:;scd. and the sum actually withheld by him from the 

proceeds oi the forfeited land sale. 

I enclose a copy of my Opinion ~o. 3782. 

Respectfully, 

HUGH S. JEXKINS, 

Attorney General. 




