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OPINION NO. 65-143 

Syllabus: 

1. Since the authority of a board of education is 
limited strictly to such powers as are expressly granted 
by statute or clearly implied, a board of education can­
not participate in the financing of a community planning 
program unless a contractural relationship pursuant to 
Section 3315.061, Revised Code, is present. 

2. A village board of trustees of public affairs 
is restricted in its actions to those specifically author­
ized by statute or implied by necessity, and such a 
board cannot contribute funds to finance a community 
planning program since there is no statutory authorization 
for such action. 

J. The Department of Public Service of a city may 
expend funds only as authorized, and may participate in 
rinancing a community planning program if the legis­
lative authority of that city has specifically granted 
this power to the Department of Public Service. 

To: F.P.Neuenschwander, Director, Ohio Department of Development, 
Columbus, Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, August 5, 1965 
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I have before me your letter of June 25th in which 
you stated the following request for my opinion: 

"As you know, this Department
is responsible for the administra­
tion of the Urban Planning Assis­
tance Program whereby communities 
and counties receive assistance 
through this Department in estab­
lishing community planning programs,
and in receiving Federal grants for 
the purpose of carrying out the 
activities of those programs. These 
grants are made available on a mat­
ching basis whereby the local com­
munities must share in a substantial 
portion of the cost. 

"Representative of several com­
munities have requested personnel of 
our staff as to whether village or 
city boards of public affairs or 
district school boards may share a 
portion of the iocal cost of a plan­
ning program if such boards are 
willing to participate. The portion
of the cost which would be requested 
or provided for by these boards would 
represent funds which would be used 
in assisting in the financing of the 
portion of the study which relates 
to the specific duties and objectives
of these boards. For example, the 
funds of the school board would be 
used to finance the portion of the 
cost of the study for long-range
planning for school activities, 
sites, needs, etc. 

"In conjunction with the above, 
we hereby request your opinion on the 
following: 'Can village or city boards 
of public affairs and/or school boards 
participate in financing a community
planning program when these funds would 
be financing a portion of the study which 
directly relates to the specific duties 
of these boards?'" 

The core of your question is whether or not a village 
or city board of public affairs or a school board can 
expend funds in the manner described in your letter. A 
board of education is, by statute, a body politic and 
corporate in law, invested with certain corporate powers,
and charged with the performance of certain public duties. 
These powers are to be exercised, and these duties dis­
charged, in the manner prescribed by law. See McCortle v. 
Bates, 29 Ohio St., 419. The authority of a board of 
education is derived solely from the statutes, both 
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duties and authority being clearly defined by legislation,
and is limited strictly to such powers as are expressly
granted or clearly implied. See Board of Education v. 
Ferguson, 6a Ohio App., 614. Therefore, before any ex­
penditure of public funds may be made by such a body,
there must be specific authorization for that action in 
the creating statute. The construction of statutory
authorization has been especially strict when a financial 
transaction is involved, as shown by the following state­
ment from Opinion No. 5$46, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1943, page 10$: 

"It is equally well settled that 
the authority of administrative boards 
such as boards of education, to act 
in financial transactions must be clear­
ly and distinctly granted and if such 
authority is of doubtful import, the 
doubt is resolved against its exercise 
in all cases where a financial obliga­
tion is sought to be imposed upon the 
political subdivision for which the 
board acts. 

"State, ex rel. v. Menning, 95 
o.s. 97; 

State, ex rel. v. Pierce, Auditor,
96 o.s. 44; 

Peter v. Parkinson, Treasurer,
a3 Q.S. I 36. II 

The pertinent sections of the Ohio Revised Code are 
Chapter 3313, Revised Code, "Boards of Education 11 , and 
Chapter 3315, Revised Code, entitled "School Funds". 
The general corporate powers of a school board are pre­
scribed in Section 3317.17, Revised Code, as follows: 

"The board of education of each 
school district shall be a body politic
and corporate, and, as such, capable of 
suing and being sued, contracting and 
being contracted with, acquiring, hold­
ing, possessing, and disposing of real 
and personal property, and taking and 
holding in trust for the use and bene­
fit of such district, any grant or de­
vise of land and any donation or bequest
of money or other personal property." 

Section 3313.37, Revised Code, states in part: 

"The board of education of any
school district, except a county school 
district, may build, enlarge, repair,
and furnish the necessary schoolhouses, 
purchase or lease sites therefor, or 
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rights of way thereto, or purchase or 
lease real estate to be used as play­
grounds for children or rent suitable 
schoolrooms, either within or without 
the district, and provide the necessary 
apparatus and make all necessary pro­
visions for the schools under its con-
trol. 11 ( Emphasis added) 

Section 3313.37, supra, was the subject of a question
similar to the one at hand, Opinion No. 2456, Opinions of 
the Attorney General for 1961, page 472. In reference 
to that statute, my predecessor made the following 
statement at page 470: 

"It would be unreasonable to 
presume that these words referred 
to the authority of a board of ed­
ucation of a city, local or exempted
village school district to contract 
for a comprehensive school survey in­
cluding building-related studies; and 
to adopt such an interpretation of 
Section 3313.37, Revised Code, would 
be to go against the commonly accepted
rule in this state as set out in the 
second paragraph of the syllabus in 
State ex rel. Clark v. Cook, 103 Ohio 
St., 465: -- --

"'Boards of education and other 
similar government bodies are limited 
in the exercise of their powers to 
such as are clearly and distinctly
granted.'" 

On the basis of this reasoning, it is my opinion that 
Section 3313,37, supra, does not authorize a school board 
to participate in financing a community planning program 
even though the study relates to the specific duties and 
objectives of the board. 

Section 3315,061, Revised Code, states: 

"The board of education of any
school district may expend funds for 
the purpose of conducting, or entering
into contracts for studies or surveys 
pertaining to school district organi­
zation and building needs, and needs 
for improved or additional services 
that may be rendered by such board. 
The board of education of any school 
district may publish reports prepared 
in connection with such activities." 
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Prior to 1963, Section 3315.061, supra, referred to 
"a county board of education" instead of the "board of 
education of anv school district". In 1963, Section 
3315. 061, s1pra·, was amended "to authorize the board of 
education o any school district to conduct studies or 
surveys". 130 Ohio Laws, at page 1610. The question 
remains whether this provision as it now stands is suffi­
cient authorization to enable a board of education to 
contribute funds to a community planning program. It is 
important here to note the development of Section 3315.061, 
supra. Before the 1963 ame.ndment, there was no mention 
of a contract in that section. However, the power to 
contract had been implied before 1963. In Opinion No. 
2456, Opinions of the Attorney General for 1961, page 
471, the following statement appears at page 477: 

"***it will be noted that 
Section 3315.061, supra, does not 
give specific authority to a county 
board of education to contract for 
surveys, but such may be reasonably
implied from the specific authority 
to expend funds for surveys and from 
the specific authority to contract 
as set out in Section 3313.17, Re­
vised Code." 

The necessity of this implication was alleviated in 
1963 when the statute was amended to read that funds 
could be expended ;i* ,:, '~for the purpose of conducting, 
or entering into contracts for * * ,:,n, studies or surveys. 
It now appears that a school board may choose either one 
of two alternatives: first, to conduct its own survey 
or study or, second, to enter into a contract calling 
for the performance of the survey or study by an outside 
party. There is no authorization present to allow a 
board of education to simply contribute funds toward 
the financing of a community planning program. Such an 
action would be neither conducting its own survey or 
study nor entering into a contractural relationship to 
insure performance. The "participation" must take place 
on a strict contractural basis if the requirements of 
Section 3315.061, supra, are to be satisfied. The 
"portion of the study which directly relates to the spe­
cific duties and objectives of the boards" will have to be 
defined sufficiently to allow the formation of a contract 
between the board of education and the community plan­
ning program. Otherwise the board of education would 
be stepping outside of its statutory authorization to 
expend public funds. Th,;,refore, it is my opinion that. 
a board of education cannot participate in financing a 
community planning program unless a contract is entered 
into between the board and the planning program which is 
suffj_cient to demonstrate the relationship involved, 
and define the obligations present. 

Provision is made by statute for a board of trustees 
of public affairs in villages in Section 735.28, Revised 
Code. 'I'he powers and duties of such a board are, gen-
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erally, to manage, conduct, and control the public
utilities of the village. See Section 735.29, Revised 
Code. Since a village board of trustees of public affairs 
is an administrative board, such a body is restricted 
in its actions to those specifically authorized by 
statute or implied by necessity, especially in the case 
of a financial transaction. I can find no provision in 
the Revised Code, which might be so interpreted as to 
authorize the contribution by a village board of trustees 
of public affairs to a community planning program. A 
creature of statute cannot act except as authorized by 
statute. Therefore, a village board of trustees of 
public affairs cannot contribute funds to finance a 
community planning program. 

The city counterpart of the village board of trustees 
of public affairs is the Department of Public Service. 
This office is the subject of sections 735.01 to 735.02, 
Revised Code. Section 735.02, supra, provides in part: 

"***He shall have the manage­
ment of all other matters provided
by the legislative authority of the 
city in connection with the public
service thereof." 

The legislative authority of the city derives its 
power of self-government from Section 3, Article XVIII,
Ohio Constitution: 

"Municipalities shall have au­
thority to exercise all powers of 
local self-govern~ent and to adopt
and enforce within their limits such 
local police, sanitary and other 
similar regulations, as are not in 
conflict with general laws." 

(Emphasis added) 

 

Thus, it appears that a city director of public
service has the power that the legislative authority of 
his city grants him. I can find no provision which would 
prohibit the granting by the legislative authority of the 
power to expend funds of the public service department
in the manner described in your request letter. Without 
this authority, however, no such action could be taken. 

Therefore, a public service department of a city 
may expend funds to participate in financing a community
planning program if the legislative authority of that 
city has specifically granted this authority to the 
public service department. 

In view of the foregoing, it is my opinion and you 
are advised that: 

1. Since the authority of a board of education is 
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limited strictly to such powers as are expressly granted
by statute or clearly implied, a board of education can­
not participate in the financing of a community planning 
program unless a contractural relationship pursuant to 
Section 3315.061, Revised Code, is present. 

2. A village board of trustees of public affairs 
is restricted in its actions to those specifically author­
ized by statute or implied by necessity, and such a 
board cannot contribute funds to finance a community
planning program since there is no statutory authorization 
for such action. 

3. The Department of Public Service of a city may
expend funds only as authorized, and may participate in 
financing a community planning program if the legis­
lative authority of that city has specifically granted
this power to the Department of Public Service. 




