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SYLLABUS: 

The official duties of the Ohio state dental board as prescribed under Chap­
ter 4715 of the Revised Code, do not include service as the administrator or 
proctor of the national board examinations and members of the state dental 
board acting in such capacity are not entitled to compensation as provided by 
Section 4715.06 of the Revised Code. 

Columbus, Ohio, April 8, 1963 

Hon. Norman C. Colebrook 
President, Ohio State 

Dental Board 
322 E. State Street 
Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads, in part, as follows: 

"The Council of the National Board of Dental Exam­
iners is an agency of the American Dental Association 
and was established in 1928. This Council conducts 
written examinations in subjects relating to dentistry 
and dental hygiene twice yearly concurrently on a nation­
wide basis. Most of the candidates for these examinations 
are students in the various colleges of dentistry. Each 
candidate who is successful in the examination receives a 
certificate from the National Board of Dental Examiners. 
This certificate is accepted presently by about 38 states in 
lieu of their own theory or written examinations. By 
virtue of an amendment to the dental law enacted by the 
Ohio General Assembly in 1961, the Ohio State Dental 
Board may accept such certificate in lieu of the written 
or oral tests required by law. 

"* * * * * * * • • 

"The Council of the National Board of Dental Exam­
iners prepares all questions in each of the subjects in­
cluded in its examination and grades all papers. The 
Council of National Board of Dental Examiners appoints 
administrators and proctors to conduct the examinations 
wherever they are scheduled throughout the country. 
They are conducted simultaneously in the various testing 
areas. (In Ohio the examinations are held in Columbus 
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and Cleveland.) These administrators and proctors re­
ceive for their services a per diem which is paid by the 
Council of National Board of Dental Examiners. 

"All examination material including instructions, 
questions, and answer booklets are shipped by the Council 
to a Chief Administrator who has already secured a place 
for holding the examinations in his particular community. 
At the conclusion of the examination, the material is 
assembled and returned to the Council. 

"The question on which your formal opinion is re­
quested is, 'whether or not the Ohio State Dental Board, 
operating as a Board and in official session, can, under 
the provisions of Chapter 4715, Revised Code of Ohio, be 
administrators and conduct the National Board examin­
ations as prepared and controlled by the Council, National 
Board of Dental Examiners, and also whether or not 
each member of the Ohio State Dental Board can be com­
pensated and reimbursed by the state of Ohio in accord­
ance with the provisions of Section 4715.06, Revised 
Code.'" 

Section 4715.09, sub-paragraph (A) of the Revised Code, 
provides that no person shall practice dentistry until he has 
obtained a license from the state dental board. 

Section 4715.11 of the Revised Code reads as follows: 

"An applicant for a license to practice dentistry shall 
appear before the state dental board at its first examina­
tion meeting after the filing of his application, and pass 
an examination, consisting of practical demonstrations 
and written or oral tests, or both, in the following sub­
jects: anatomy, physiology, materia medica, therapeutics, 
metallurgy, histology, pathology, bacteriology, prosthetics, 
operative dentistry, oral surgery, anaesthetics, ortho­
dontia, diagnosis, preventive dentistry, and such other 
subjects relating to dentistry as the board may deem 
necessary to meet changed conditions in dental education. 

"In lieu of the written or oral tests required by this 
section, the state dental board may accept and approve a 
certificate granted to an applicant as the result of an ex­
amination given by the national board of dental examiners, 
subject to such conditions as the state dental board may 
prescribe.'' 

Section 4715.06 of the Revised Code provides in part: 

"Each member of the State dental board shall receive 
fifty dollars for each day actually employed in the dis-
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charge of his official duties and his necessary expenses 
,, (Emphasis added) 

Acts of a public officer or board member are performed within 
the scope of official duties if such acts are done in relation to 
general matters committed by law to such person's control or 
supervision or are governed by a lawful requirement under which 
a person is acting. Cooper v. O'Connor, 107 F. 2d., 207. It is not 
necessary that the act be specifically prescribed by statute but it 
must be done in relation to matters committed by law to the control 
of an officer or administrative board. Services or acts not required 
by law cannot be classified as "official duties" with respect to the 
right of compensation. 

In State ex rel. Ferguson, 149 Ohio St., 555, 558, the Court 
stated the following rule: 

"* * * * * * * * * 

"moreover, it is a settled rule of construction both in 
this state and elsewhere that 'statutes relating to the fees 
and compensation of public officers must be strictly con­
strued in favor of the government, and such officers are 
entitled only to what is clearly given by law.' 

* * *"* * * * * * 
There is no doubt that the Section 4715.11 of the Revised Code 

vests in the state dental board the responsibility for and control 
of the state dental examination consisting of practical demonstra­
tions and written or oral tests. The acts and duties pertaining 
thereto are not specified under the law but any act reasonably 
connected with the required examination would be an official duty 
entitling the board member to compensation as prescribed by law. 
It is noted that Section 4715.06, supra, relates to "official duties" 
and not official session or meeting. The legislature apparently 
recognized that certain duties and responsibilities of the board, 
such as conducting examinations, would be carried on by the 
members while not sitting as a board. 

Section 4715.11, supra, was amended in 1961 (Amended House 
Bill No. 583, 129 Ohio Laws 1512) to include the provision grant­
ing the board the discretion to accept the national board certificate 
in lieu of the state written or oral examination. As pointed out 
in your letter the council of national board examiners has full 
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control and authority over the national examination. The council 
appoints the administrators and proctors to conduct the examina­
tion in the various states and such persons as employees of the 
council are paid per diem compensation for their services. 

The authority granted to the state dental board by Section 
4715.11, supra, goes only to the approval and acceptance of the 
national board's certificate. The phrase found in Section 4715.11, 
supra, which reads "subject to such conditions as the state dental 
board may prescribe" attaches only to the acceptance and credit 
given to the certificate. It cannot be extended to give an official 
character to acts performed in relation to the actual conduct of 
the national examination. As the basis for accepting the national 
certificate, the state dental board should know whether the coverage 
of the examination, the conditions under which the examination 
is taken, and the procedure for grading the examination comply 
substantially with the requirements and procedures relating to 
the state examination. It would be beneficial to the board's con­
sideration for the members of the dental board to serve as admin­
istrators or proctors of the national examination if appointed, but 
in doing so they act only in their individual capacity as employees 
of the national board. 

Notice is given to the fact that the vast majority of license 
applicants have taken the national examination and received a 
national examination certificate. As a practical consideration, it 
may well be contended that because so many certificates are sub­
mitted for acceptance, the state dental board should have the 
official capacity to administer and conduct the examination con­
currently with the national board and thereby have its members 
qualify for compensation. However, the present law does not 
commit any control or supervision to the state dental board with 
respect to the national examination and the board cannot assume 
such official duty for itself. 

Therefore it is my opinion and you are advised that the official 
duties of the Ohio State dental board as prescribed under Chapter 
4715 of the Revised Code, do not include service as the adminis­
trator or proctor of the national board examinations and members 
of the state dental board acting in such capacity are not entitled 
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to compensation as provided by Section 4715.06 of the Revised 
Code. 

Respectfully, 
Wn,LIAM B. SAXBE 

Attorney General 




