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EDUCATION, BOARD OF-MAY PAY FOR SCHOOL LUNCH­
ROOM EQUIPMENT-RANGES, REFRIGERATORS, MIXERS, 
DISHES, ETC., OUT OF CAFETERIA FUND - SECTION 

4839-6 G. C. 

SYLLA•BlUS: 

A board of education may, pursuant to Section -1839-6, General Code, pay for 
school lunchroom equipment, such as ranges, refrigerators, mixers, dishes, etc., out 
of the cafeteria fund. 

Columbus, Ohio, October 6, 1949 

Hon. Stanley N. Husted, Prosecuting Attorney 

Clark County, Springfield, Ohio 

Dear Sir: 

Your letter requesting my opinion reads as follows: 
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''Section 4839-6 of the General Code provides that a Board 
of Education may provide facilities in the schools under its con­
trol for the preparation and serving of lunches. 

"Under the above section each of the eleven boards of educa­
tion of the Clark County School District has operated school 
lunches in one or more schools. All expenses of operation have 
been paid from a cafeteria fund, the resources for which come 
from payments made for lunches, federal subsidies, and some 
miscellaneous receipts. vVhile the above section provides for 
payment for equipment from the general fund, this has not been 
done because there was insufficient money in that fund for that 
purpose. Each board has had some surplus in the cafeteria fund 
above the cost of operation and has used this surplus for pur­
chase of equipment. 

"I would appreciate your interpretation of the above sec­
tion as it applies to this question: Can a board of education pay 
for school lunch room equipment such as ranges, refrigerators, 
mixers, dishes, etc., out of the cafeteria fund?'' 

Boards of education are creatures of statute and as such have only 

those powers specifically granted to them by law or such as may neces­

sarily be implied therefrom. 

Section 4839-6 of the General Code provides that: 

"The board of education of any city, exempted village or 
local school district may provide facilities in the schools under 
its control for the preparation and serving of lunches, and other 
meals or refreshments to the pupils, the teachers, and to other 
employees therein, and to other persons taking part in or patron­
izing any activity in connection with the schools, and may pro­
vide the management of such lunchrooms, which facilities shall 
not be operated for profit; provided that the privileges and facili­
ties granted hereunder by any board of education shall apply 
to all pupils and teachers and no restrictions or limitations shall 
operate against any such pupil or teacher in the use of such 
facilities except for reasons applicable to all alike. 

"No board of education, the principal or teacher of any 
school room, or class organization of any school district will be 
permitted to sell or offer for sale, or supervise the sale of uniform 
school supplies, foods, candies, or like supplies for profit on the 
school premises except when the profit derived from such sale is 
to be used for school purposes or for any activity in connection 
with the school on whose premises such uniform school supplies, 
food, candies or supplies are sold or offered for sale. No indi­
vidual student or class of students, acting as an agent for any 
person or group of persons directly connected with the school will 
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be permitted to sell or offer for sale for profit outside the school 
building, any of the above mentioned and described articles, 
except when the profit derived from such sale is to be used 
for school purposes ur for any activity in connection with the 
school. 

.. Cni iorm school supplies shall be those adopted by the 
board of education for use in the schools of the district. 

"The enforcement of this law \\"ill be under the jurisdiction 
of the state department of education. 

"A board of education shall provide rotary funds for the 
operation of lunch rooms and for the purchase and sale of uniform 
school supplies either by appropriations from the general fund 
or accumulation from sales or receipts. Each such fund shall 
be kept separate from other transactions of the board. 

''The board of education may also make provision by appro­
priations out of the general fund of the district or otherwise 
for serving free lunches to such children as it may determine are 
in need thereof." 

In 36 0. Jur. at page 223, it is said: 

''Formerly, it \\"as held that there was no authority for a 
board of education to operate, either directly or indirectly, the 
business of buying food supplies, preparing them for food, and 
serving them to pupils in the public schools. Although it could 
provide a place to eat and utensils for the use of pupils in 
domestic science, its authority went no further, and it could not 
use such equipment for conducting a private business. However, 
such action by the hoard would not be enjoined if the results 
proved beneficial to the children and if no public interests were 
impaired. The state now expressly empowers boards of educa­
tion to provide, control, and operate lunch rooms which are open 
to all pupils and teachers without restrictiun or limitation to any 
and which are not for profit. * * * ." 

It can readily be seen that the various changes in the school law, so 

far as the same relates to the school lunch program, tends to broaden the 

powers of school boards, thus evidencing a more liberal, modern and 

forward-looking policy. 

In 36 0. Jnr., at page 137, it is said: 

"* * * The school laws must be liberally construed in order 
to carry out their evident policies and conserve the interests of 
the school youth of the state. * * *" 
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The question presented evolves around the meaning of the word 

"profit." In Words and Phrases, Vol. 34, at page 215, it is said: 

"'Profts' may be defined as the arithmetical excess of the 
price received over the total of all costs to the seller, and accord­
ingly profits cannot be computed until the total of costs is deter­
mined." 

Section 4839-6, General Code, supra, became effective September 

16, 1943. Since its adoption the federal government passed a law entitled 

The National School Lunch Act (Public Law 396, j9th Congress, 

approved June 4, 1946) whereby the states, acting through their depart­

ment of education, would be given assistance in carrying out their school 

lunch program. The General Assembly of Ohio, since the enactment of 

the federal law, has never seen fit to adopt a specific law authorizing the 

state department of education to cooperate with the federal government 

in regard to such program, however, it has in its Appropriation Acts of 

r94j, 1948 and 1949 established within the department of education a 

fund entitled "Rotary'' Public School Lunch-Federal. In Section 2 of 

each of said Appropriation Acts the legislature has used the following­

language: 

"All revenues received from the federal government by the 
State of Ohio, or any of its departments or divisions, and any 
receipts or any collections made for or on behalf of the United 
States government, are hereby appropriated for the purpose for 
which allotted or collected." 

By virtue of Section 4839-6, General Code, supra, and the Appropria­

tion Acts, supra, there has been established within the department of edu­

cation a division known as the School Lunch, through which the State 

of Ohio cooperates with the federal government, thus giving full impetus 

to the National School Lunch Act. 

It is noted in your letter you state that the moneys in your cafeteria 

fund came from federal subsidies, school lunches and miscellaneous 

receipts, indicating, of course, that none came from the general fund. 

It must be noted that Section 4839-6, supra, provides for the estab­

lishment of a rotary fund for the operation of lunch rooms, said fund to 

he replenished either from the general fund or from the accumulation 

from sales or receipts. It is obvious that in the original establishment 

of a school lunch the initial costs for operating same would, however, 
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come from the general fund and that, thereafter, the rotary fund would 

have two sources from which moneys could be obtained. 

Since your schools are cooperating with the federal government 

through the state department of education, it becomes necessary to look 

to the agreements and contracts entered into by and between your schools 

and the state department of education. I have before me a copy of such 

agreement, SL-12, elated August I, 1949, wherein the term "non-profit 

programs" is defined as : 

''School Lunch Programs in such named schools shall be 
operated on a non-profit basis. All funds accruing from the 
operation of the program in such schools shall be used only in 
reducing the price of meals to paying children, in improving the 
quality of the meals, and for the purchase and maintenance of 
supplies, services and equipment used in storing, preparing, or 
serving meals to children." 

In view of the foregoing, it is therefore my opinion that a board of 

education may, pursuant to Section 4839-6, General Code, pay for school 

lunchroom equipment, such as ranges, refrigerators, mixers, dishes, etc., 

out of the cafeteria fund. 

Respectfully, 

HERRERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




