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JUVENILE RESEARCH, CHIEF OF DIVISION-POSITION 

CREATED BY DIRECTOR OF PUBLIC WELFARE-SECTION 

154-8 G. C.-NOT EXEMPTED UNDER SECTION 486-8, PARA­

GRAPH a, SUBSECTION 8 G. C.-WITHIN CLASSIFIED CIVIL 

SERVICE. 

SYLLABUS: 

The position of Chief of the Division of Juvenile Research created under Section 
lM-8, General Code, by the Director of Public Welfare within the Department of 
Public Welfare, not having been exempted under Section 486-8, paragraph (a), sub­
section 8, General Code, is within the classified civil service. 

Columbus, Ohio, June 2, 1949 

Miss Gertrude Jones, Chairman 

The State Civil Service Commission of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Miss Jones: 

Your request for my opinion is as follows : 

"Under the provisions of Section 154-8 of the General Code, 
the Director of the Department of Public Welfare has, with the 
approval of the Governor, created a new division in the Depart­
ment of Public Welfare, to be known as the Division of Juv­
enile Research, Classification and Training, in accordance with 
the attached copy of the order establishing the division. 

"'vVe are also in receipt of a request from the Director of 
Public Welfare for the approval of the promotion of Mr. John 
R. Ferguson, who now occupies the position of Administrative 
Assistant, Children's Service, Division of Social Administra­
tion, in the classified service, to the position of Chief of the newly 
established Division of Juvenile Research, Classification and 
Training. \Ve are also attaching a copy of the request of the 
Director. 

"In view of the provisions of Section I 54-19, General Code, 
which expressly states that 'all offices created by Section l 54-5 
and Section 154-6 of the General Code, shall be in the unclassified 
service of the state', we desire to respectfully request your 
opinion as to whether the promotion of a classified employee to 
the position of Chief of the Division of Juvenile Research, Clas­
sification and Training created in accordince with the provisions 
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of Section 154-8, General Code, can be approved and the em­
ployee thereafter retain his classified status while serving in the 
position of Chief of the Division." 

The first question to be answered is whether the office of Chief of 

the Division of Juvenile Research is a position within the classified or 

unclassified service. This Division is created under the authority vested 

in the Department of Public \,Velfare under Section 154-8 of the Gen­

eral Code, which reacts in part as follows : 

"The officers mentioned in sections 154-5 and 154-6 of the 
General Code shall be under the direction, supervision and con­
trol of the directors of their respective departments, and shall 
perform such duties as such directors shall prescribe. 

"\1/ith the approval of the governor, the director of each 
department shall establish divisions within his department, and 
distribute the work of the department among such divisions. Each 
officer created by section 154-6 of the General Code shall be the 
head of such a division. * * *" 

Section 154-19 of the General Code, is a special provision of the 

civil service laws, which relates to positions created by the Administrative 

Code. This section reads as follows: 

"Each department is empowered to employ. subject to the 
civil service laws in force at the time employment is made, the 
necessary employes, and, if the rate of compensation is not other­
wise fixed by law, to fix their compensation. Nothing in this 
chapter shall be construed to amend, modify or repeal the 
civil service laws of the state, except as herein expressly pro­
vided. 

"All offices created by sections 154-5 and 154-6 of the 
General Code shall be in the unclassified civil service of the state." 

( Emphasis added.) 

Thus, it may be seen that if the position of Chief of the Division 

of Juvenile Research comes within the emphasized portion of Section 

154-19 it is a position within the unclassified civil service and this will 

depend upon whether the position was created by Section 154-5 Gen­

eral Code, or Section 154-6 General Code. Section 154-5 reads as follows: 

"In each department there shall be an assistant director, who 
shall be designated by the director to fill one of the offices within 
such department, enumerated in section 154-6 of the General 
Code, or as the head of one of the divisions created within such 
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department as authorized by section r 54-8 of the General Code. 
When a vacancy occurs in the office of director of any depart­
ment, the assistant director thereof shall act as director of the 
department until such vacancy is filled." (Emphasis added.) 

Section 154-6 reads in part as follows: 

"Offices are created within the several departments as 
follows : * * * 
In the department of public welfare: 

Fiscal supervisor 
Superintendent of charities. * * *" 

The offices created by Section 154-6 are Fiscal Supervisor and 

Superintendent of Charities. The office created by Section 154-5 is that 

of Assistant Director, who shall be either Fiscal Supervisor, Superin­

tendent of Charities or head of one of the divisions created within the 

Department of Public Works as authorized by Section 154-8 General 

Code. Thus it may be seen that Sections 154-5 and 154-6 create only 

three offices, which are as follows: ( r) Assistant Director, ( 2) Fiscal 

Supervisor (3) Superintendent of Charities. 

Therefore, the position of Chief of the Division of Juvenile Re­

search is not an office created under Sections 154-5 and 154-6 and, 

therefore, as to that position the provisions of Section r54-r9 do not 

apply. See State ex rel. Myers v. Blake, 121 0. S. 5n, at page 515, 

containing a discussion of Sections 1 54-5 and 154-6. 

Since Section r 54-19, General Code, does not apply, reference must 

be had to the Civil Service Laws to determine whether the position of 

Chief of the Division of Juvenile Research is in the classified or the un­

classified service. 

The classified service is defined in Section 486-r General Code, 

as follows: 

"The term 'classified service' signifies the competitive clas­
sified civil service of the state, the several counties, cities and 
city school districts thereof.'' 

Also, in Section 486-8 General Code, paragraph (b), the classified serv­

ice is defined, viz: 

" ( b) The classified service shall comprise all persons in the 
employ of the state, the several counties, cities and city school 
districts thereof, not specifically included in the unclassified 
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Sl'rvice, to be designated as the con,ecntive class and the unskilled 
labor class." ( Emphasis addee'..) 

The unclassified service is defi.•i:d i I paragraph (a) of Section -1-86-8. 

That paragraph reads as follows 

" (a) The unclassified s< ~vice shall comprise the follow­
ing positions. which shall not l e im luclecl in the classified serv­
ice, and which shall be exempt from all examinations required 
in this act: 

"r. .·\11 officers elected by popular vote or persons ap­
pointed to fill vacancies in such offices. 

"2. All election officers and the 1'111ployes and clerks of 
persons appointed by boards of deruty 5upervisors and inspec­
tors of elections. 

'·3. The members of all boards and commissions and heads 
of principal departments, boards and commissions appointed 
by the governor or by and with his consent; and the members of 
all boards and commissions and all heads of departments ap­
pointed by the mayor, or if there be no mayor such other 
similar chief appointing authority of any city or city school 
district. Provided, however, that nothing contained in this act 
shall exempt the chiefs of police departments and chiefs of fire 
departments of municipalities from the competitive classified 
service as provided in this act. 

"4. The members of county or district licensing boards 
or commissions, and boards of revision and assistant assessors. 

"5. .\11 officers and employes elected or appointed by either 
or both branches of the general assembly, and such employes 
of the city council as are engaged in legislative duties. 

''6. All commissioned, non-commissioned officers and en­
listed men in the military service of the state including military 
appointees in the office of the adjutant general. 

"7. All presidents, business manager, administrative of­
ficers. superintendents, assistant superintendents, principals, 
cleans, assistant cleans, instructors, teachers and such employes 
as are engaged in educational or research duties connected \vith 
the public school system, colleges and universities; and the library 
staff of any library in the state supported wholly or in part at 
public expense. 

"8. Three secretaries, assistants or clerks and one personal 
stenographer for each of the elective state officers; and f'wo 
secretaries, assistants or clerks and one personal stenographer 
for other elective officers and each of the fJrinci/Jal nb_hr:-:°;;five 
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executive officers, boards or co111 missions, except civil service 
com111issions, authorized by law to appoint such secretary, as­
sistant or clerk mul stenographer. 

"9. The deputies of elective or principal executive officers 
authorized by law to act for and in the place of their principals 
and holding a fiduciary relation to such principals. 

"10. Bailiffs, constables, official stenographers and com­
missioners of courts of record, and such officers and employes 
of courts of record as the commission may find it impracticable 
to determine their fitness by competitive examination. 

"r r. Assistants to the attorney-general, special counsel 
appointed or employed by the attorney-general, assistants to 
county prosecuting attorneys and assistants to city solicitors. 

'' 12. Such teachers and employes in the agricultural ex­
periment stations; such teachers in the benevolent, penal or re­
formatory institutions of the state; such student employes in 
normal schools, colleges and universities of the state; and such 
unskilled labor positions as the state commission or any municipal 
commission may find it impracticable to include in the competitive 
unclassified service; provided, that such exemptions shall be by 
order of the commission, duly entered on the record of the 
commission with the reasons for each such exemption." 

(Emphasis added.) 

It may be seen that the position of Chief of the Division of Juvenile 

Research is not specifically included in the unclassified service unless 

he comes within the purview of paragraph (a), subsection 8 as an as­

sistant of an appointive executive officer. The word "assistant" as used in 

subsection 8 denotes an assistant to the head of the department, as an 

agent through whom the duties and purposes of the department are 

accomplished. See State ex rel. Neffner v. Hummel, 142 0. S. 324, at 

page 334. 

· I do not believe that the Chief of the Division of Juvenile Research 

1s such an assistant, since I am assuming that this position has not been 

exempted under Rule 3, paragraph 2 of the Civil Service Commission, 

by the principal appointive executive officer. Unless such exemption 

from the competitive classified service is claimed under paragraph (a), 

subsection 8 of Section 486-8 General Code. within thirty days after 

the principal appointive officer takes office, there may be no change in 

the designation -::: exemption. I assume that this has not been done by 

the D:,cctor of Publii:- \Velfare and therefore the position of Chief of 
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the Division of Juvenile Research must be considered to b,~ m the 

classified service. 

Therefore, since such position is within the classified service, answers 

tl• your other questions are not necessary. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




