
Note from the Attorney General's Office: 

1949 Op. Att'y Gen. No. 49-1083 was overruled by 1983 
Op. Att'y Gen. No. 83-070.
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COMPATIBLE-INCOMPATIBLE-BOARD OF EDU:CATIO .. -J, 

LOCAL, CLERK-NOT A MEMBER OF BOARD-MAY SERVE 

AS MEMBER OF COUNTY BOARD OF EDUCATION. 

SYLLABlUS: 

A person who is a clerk of a local board of education but not a member of such 
board may also serve as a member of the county board of education. 

Columbus, Ohio, October 6, 194•) 

Hon. Louis F. Sheridan, Prosecuting Attorney 

Lawrence County, Ironton, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your communication which requests my opinion as 

follows: 

"May a person who is the clerk of a local board of education, 
but who is not a member of said local board, also serve as a mem­
ber of the county board of education." 

In reply to this letter, your attention is first directed to Opinions of 

the Attorney General for 1933, at page r 213, which says: 

"Public offices are incompatible when made so by express 
provision of constitution or statute, or when rendered such by 
operation of the -common law test of incompatibility." 

An examination of the Ohio Cons-titution and applicable statutes dis­

closes no express provision which would prevent a member of the county 

board of education from also serving as clerl,;, of a local board of education 
at the same time. 
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The remammg problem is, therefore, whether or not such a com­

bination of offices may be held by one person at the same time in view of 

the common law rule. 

The common law test of incompatibility is well expressed in the cac;e 

of State ex rel. v. Gebert, 12 C. C. (N. S.) at page 27.5, as follows: 

"Offices are considered incompatible,when one is subordinate 
to, or in any way a check upon the other, or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both." 

On the basis of this test, the only statutory provision before me which 

might render the two positions incompatible is that contained in Section 

4~46, General Code, which recites as follows: 

'"* * * If the board of education of any local school district 
fails to perform the duties imposed upon it by law * * * the county 
board of education in which such district is located. * * * shall 
act as such hoard of education * * *.'' 

This provision gives the county board authority to act as ,the local 

board under certain circumstances and the question thus arises whether 

the county board, acting in place of the local board, may exercise powers 

affecting the clerk of such local board. 

However, .the possibility of incompatibility of positions afforded hy 

this statutory provision is overcome by reference to Section 4841, General 

Code, which specifically states that the clerk of a local board of educa,tion 

may or may not be a member of the same local board. 

The powers and duties of a clerk of the board of education are dis­

cussed in Vol. 36, Ohio Jur., page 160, Sec. 127, as follows: 

"The clerk is but the bookkeeper of the hoard of education, 
having charge of its records and accounts, and his duties are 
mostly of a clerical and ministerial character.'' 

Since a member of the county board of education can exercise no 
powers or duties affecting the clerk of the local board of education and the 

clerk's powers and duties are largely restricted to ministerial acts, it 

becomes more apparent that neither of these positions is subordinate to 

or in any way a check upon the other. 

The sole remaining question is whether or not it is physically possible 

for one person to hold the two positions referred to in your communica­

tion, and this question is discussed in Opinions of the Attorney General 



OPINIONS 

for 1933, at page 36o, where it was held a question of fact rather than 

of law whether or not it is physically possible for one person to occupy 

two given offices at one time. 

It is accordingly my opinion then, in specific answer to your com­

munication, -that a person who is a clerk of a local board of education but 

not a member of such board may also serve as a member of the counLy 

board of education. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




