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EASEMENT - COUNTY COMMISSIONERS - MAY GRANT 

EASE::.\,IENT TO MUNICIPALITY OVER LANDS ACQUIRED 

PURSUANT TO SECTION 1078-62 G. C.-PROVISO, EASEMENT 

NOT INCONSISTENT "WITH COUNTY'S USE OF PROPERTY­

APPROPRIATIONS---,COUNTY VETERANS HOUSING FUND. 

SYLLABUS: 

A board of county commissioners may grant an easement to a municipality over 
lands acquired pursuant to Section 1078-62, General Code, if such easement is not 
inconsistent with the county's use of the property. 

Columbus, Ohio, May 25, 1950 

Hon. Marvin A. Kelly, Prosecuting Attorney 

Scioto County, Portsmouth, Ohio 

Dear Sir: 

T am in receipt of your communication which reads as follows: 

"The Board of County Commisisoners of Scioto County has 
requested an opinion from our office as to whether or not it may 
grant an easement to the municipality of Portsmouth of a part 
of the premises acquired under Section 1078-62 and the related 
sections and subsections. 

"The writer has been unable after a full study of this Emer­
gency Housing Act to find any authority for granting such an 
easement." 

A review of Section 1078-62 et seq., General Code, which govern 

emergency housing for veterans, discloses that the only provision in the 

Act for the disposition of the properties which may be acquired pursuant 

to its provisions is found in Section 1078-70, General Code, which reads 

as follows: 

"The county comm1ss10ners of any county which has ac­
quired property in accordance with provisions of this act may 
sell any or all of said property so acquired and deposit the 
proceds of such sale in the general revenue fund of the county." 

lt should be noted that the commissioners are authorized, but not 

required, to sell such property, and it should be specifically noted that no 
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prov1s1on is made in the Emergency Housing Act which prescribes the 

procedure that must be followed in the disposal of real estate of the county 

acquired through its provisions. 

It is therefore only reasonable to assume that the legislature intended 

said real estate to be disposed of in the same manner as other property 

owned by the county. 

This assumption 1s supported by reference to an opm10n rendered 

by my immediate predecessor in office and which may be found in Opinions 

of the Attorney General for 1946, page 781, where the third branch of 

the syllabus is as follows : 

"3. ln the sale of property so acquired county commis­
sioners must proceed in accordance with the provisions of Sec­
tions 2447 and 2447-1 of the General Code." 

See also Opinions of the Attorney General for 1946, p. 766, at page 

768, where the following language was used in referring to the Emergency 

Housing Act : 

"I can see no reason why real estate acquired pursuant to the 
provisions of the act in question should not be disposed of in 
accordance with the general statutes above quoted, when it is no 
longer needed for the purposes for which it was acquired." 

Thus informed that the property acquired pursuant to Section 1078-62, 

General Code, may be disposed of pursuant to the general statutes govern­

ing the disposition of county-owned land, your attention is directed to 

Section 2447, General Code, which reads in part as follows: 

"If, in their opinion, the interests of the county so require, 
the commissioners may sell any real estate belonging to the 
county, and not needed for pub1ic use, or may lease the same, 
but no such lease shall be for a longer term than one year; 
provided, however, that in any event they may grant leases, rights 
and easements to municipalities or other governmental subdivi­
sions for public purposes or to corporations not for profit for 
hospital or charitable purposes, including among other such pur­
poses memorial structures and underground structures, on or 
in lands owned by the county where such lease, right or easement 
shall not be deemed by the commissioners to be inconsistent with 
the need of such land for public use by the county. * * *" 

This statute clearly gives authority to the county commissioners to 

grant easements to municipalities for public purposes when said land is no 
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longer needed by the county. See Opinions of the Attorney General for 

I 947, page 244. 

It is therefore my opinion, in specific answer to the question advanced 

in your communication, that a board of county commissioners may grant 

an easement to a municipality over lands acquired pursuant to Section 

1078-62, General Code, if such easement is not inconsistent with the 

county's use of the property. 

Respect£ ully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




