
2-4 OAG 82-003 ATTORNEY GENERAL 

OPINION NO. 82-003 

Syllabus: 
1, 	 Pursuant to R.C. ll7 .01 and ll7 ,10, the Bureau of Inspection and 

Supervision of Public Offices in the Office of the Auditor of 
State may audit the accounts of public moneys held by the 
officers of institutions within the Department of Mental Health, 
regardless of whether such moneys are state general fund moneys 
or whether they have been appropriated by the legislature. 

2, 	 Money accounted for in individual patient accounts authorized by 
R.C. 5ll9.35 and in Industrial and Entertainment Funds created 
pursuant to R.G. 5ll9.36, and held in trust for the benefit of 
patients of institutions within the Department of Mental Health, 
are "public moneys\1 for purposes of R.C. ll7 .01 and ll7 .10 and are, 
therefore, subject to examination by the Bureau of Inspection 
and Supervision of Public Offices. 

3, 	 Pursuant to R.C. ll7 .01, the expense of examinations made by the 
Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices of the 
accounts of public moneys of the Department of Mental Health 
must be paid to the Bureau on statements rendered by the 
Auditor of State. 

4, 	 The Department of Mental Health must bear those costs of 
examinations of its accounts made by the Bureau of Inspection 
and Supervision of Public Offices which are enumerated in R.C. 
ll7.15. 

To: Myers R. Kurtz, Director, Department of Mental Health, Columbus, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, March 1, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning the propriety of 
charges made by the Auditor of State to your office for examination expenses. 
Although you have requested an informal opinion the questions raised appear to be 
of general applicability to all departments of state government and I have, thus, 
decided to respond formally. Your specific questions are as follows: 

1. 	 Does the Auditor have any statutory authority for auditing 
nongeneral revenue funds of the Department of Mental Health 
that have not been appropriated by the legislature? 

2, 	 If he does have such authority, which nongeneral revenue funds 
that have not been appropriated by the legislature may he audit? 

3, 	 What is the statutory authority for the Auditor to charge this 
department for [an audit of] nongeneral revenue funds that have 
not been appropriated by the legislature? 

4, 	 If there is statutory authority for question #3, what types of 
nongeneral funds that have not been appropriated by the 
legislature can the Auditor charge us for auditing? 

5, 	 Is section ll7.05 of the Revised Code the statutory authority that 
determines the allowable expenses for which the Auditor may 
charge this Department, i.e. compensation of state examiners, 
their expenses, and the cost of typing reports? 

6. 	 If not, what is the statutory authority that details the allowable 
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expenses for which the Auditor may charge the Department and 
what does it allow? 

7. 	 Whether or not there is statutory authority for the Auditor to 
charge this Department for audits, is there any statutory 
authority for this department to disr;>ute the amount of the 
Auditor's charges? 

8. 	 If there is statutory authority per question #7, what is the 
procedure for disputing the charges'! 

You have stated, by way of background information, that your [)articular 
concern is with charges made by the Auditor for the cost of examining funds which 
are internally controlled by individual institutions of your Department. You have 
described the two funds which are of concern to you as follows: 

the Client Fund consists of money received from social security, 
Veteran's Administration, Railroad Retirement, private pensions and 
from friends and relatives of patients. The use of this fund is 
regulated by section 5119.35 of the Revised Code and Administrative 
Rule 5122-9-05. The funds are [placed in individual accounts and] 
held in trust for each client for his personal needs such as health and 
beauty aids, commissary purchases and other goods that will help him 
live as normal life as possible within the institution. The Industrial 
and Entertainment Fund consists of commissary profits, interest on 
savings, donations, sales activities, and vending machine commissions. 
This fund is authorized by section 5119.36 of the Revised Code and is 
regulated by Administrative Rule 5122-9-08. The use of this fund is 
limited to purchases which exclusively benefit clients and cannot be 
used for the benefit of any staff member. The use of the money is 
primarily for recreation and entertainment including supplies, 
equipment and maintenance, films, Christmas decorations and 
presents, and books and magazines. 

In answering your first and second questions I am assuming that the nongeneral 
revenue funds not appropriated by the legislature which are of concern to you are 
the two funds indicated above. 

The Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices in the office of 
the Auditor of State is required by R.C. 117 .Ol to "inspect and supervise the 
accounts and reports of all public offices as provided in sections ll7 .01 to 117 .19 of 
the Revised Code." "Public office" as defined by R.C. 117.Ol(A) for purposes of R.C. 
Chapter 117 means, ~ ~. any state agency. "'State Agency' means every 
organized body, office, agency, or institution established by the laws of the state 
for the exercise of any function of state government." R.C. 117.01(8). The 
Department of Mental Health and the institutions under its jurisdiction which 
exercise the functions set forth in R.C. Chapter 5ll9 are clearly "public offices" the 
accounts of which the Bureau must inspect pursuant to R.C. ll7 .01. See 1938 Op. 
Att'y Gen. No. 3517, vol. Ill, p. 2471, See also 1941 Op. Att'y Gen. No. 3651, p. 234. 
The statute speaks in general terms requiring the inspection of "the accounts and 
reports" of such offices without limitation as to type of account. Specifically, it 
does not limit such inspection to general revenue funds or funds appropriated by the 
legislature. 

It appears from your inquiry that you do not view accounts of the Client and 
Industrial and Entertainment funds as accounts of the particular institutions since 
the moneys in those funds are merely held in trust by the officials in charge of the 
institutions. 1956 Op. Att'y Gen. No. 7631, p. 944; 1921 Op. Att'y Gen. No. 1994, vol. 
I, p. 301; R.C. 5119.35 (money or property deposited with managing officers of 
institutions on patients' behalf "shall remain in the hands of such officers in 
appropriate accounts for use accordingly"). To the contrary, R.C. ll7 .10, which 
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describes the procedures for filing and enforcing the reports of examinations made 
by the Bureau, clearly indicates that all public moneys are subject to examination. 
R.C. ll7 .10 defines "public money" to include "all money received or collected under 
color· of office, whether in accordance with or under authority of any law, 
ordinance, order or otherwise ••••" As you indicated in your request, the moneys 
in question are collected by the officers in charge of the institutions in accordance 
with R.C. 5119.35 (funds and property of patient) and 5119.36 (Industrial and 
Entertainment Fund; Commissary Fund). They, therefore, come within the 
definition of public moneys which are subject to examination as set forth in R.C. 
ll7.0l and 117.10. 

In additional support of this conclusion, I have previously opined that the 
definition of public money set forth in R.C. 117 .10 encompasses money donated from 
a private source and held in trust by a public official. 1980 Op. Att'y Gen. No. 80­
060 (student activity funds derived from a private som·ce are public funds since 
they are received by a public official, under color of law); 1975 Op. Att'y Gen. No. 
75-079 (development funds received from private sources and held in trust by Ohio 
State University are "public money" pursuant to R.C. 117.10). One of my 
predecessors explained the public aspect of moneys in the Commissary Fund and 
the Entertainment and Amusement Fund held by officials of the Ohio State 
Reformatory, opining: "the funds in question are public monies in the sense that 
the public has an interest in their proper ilisbw·sement and use, they are not public 
funds in the sense tha1they belong to the state, or to the people of the state." 1941 
Op. No. 3651 at 253. Based on the foregoing, I conclude that, pursuant to R.C. 
ll7 .01 and ll7 .10, the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices in the 
office of the Auditor of State may audit the accounts of all public moneys held by 
the officers of institutions within the Department of Mental Health, regardless of 
whether such moneys are state ge11eral fund moneys or whether they have been 
appropriated by the legislature. Specifically, the Bureau, pursuant to R.C. 117 .01 
and 117.10, may audit the accounts of the Department of Mental Health which have 
been created pursuant to R.C. 5119.35 and 5119.36. 

Your third and fourth questions concern the authority of the Auditor of State 
to charge for the costs incurred in auditing the accounts of the Department of 
Mental Health. The authority of the Auditor of State to charge certain state 
agencies for the expense of examinations made by the Bureau was granted by the 
legislature in Am. H.B. 204, 113th Gen. A. (1979) (eff. July 30, 1979). That 
amendment to R.C. ll7.0l provides as follows: 

The expense of bureau examinations of state agencies that are 
supported in whole or in part by special accounts or other nongeneral 
revenue fund money from which appropriations are made, except 
those agencies assessed under appropriations legislation for all 
services provided to such agencies by the attorney general, auditor of 

1But see 1956 Op. No. 7631 (wherein one of my predecessors opined that 
Industrial and Entertainment funds administered by wardens and 
superintendents of various state institutions are not public moneys for 
purposes of the Uniform Depository Act, R.C. Chapter 135). According to the 
Uniform Depository Act, "public moneys" are those which come ''lawfully into 
the possession or custody of the treasurer of state or of the treasurer of any 
subdivision." R.C. 135.01. In 1956 Op. No. 7631 my predecessor opined at 945: 
"Obviously, these [Industrial and Entertainment] funds are not in the 
possession of the Treasurer of State but are in the possession and custody of 
the heads of institutions which administer them." Since the definitions of 
"public money" in R.C. 135.01 for purposes of the Uniform Depository Act and 
in R.C. 117.10 for purposes of examination by the Bureau of Inspectio:1 and 
Supervision of Public Offices differ, I do not feel bound by my predr:.cessor's 
determination that Industrial and Entertainment funds are not "public 
moneys." 
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state, and treasurer of state, shall be paid to the bureau on 
statements rendered by the auditor of state. 

As I stated above, the Department of Mental Health is a "state agency" for 
purposes of R.C. ll7 .01. R,C, 117 .01(8); see 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-015 
(Department of Mental Health and RetardaITon is an instrumentality or "other 
agency" of the state for purposes of R.C. Chapter 3307). The language of R.C. 
117 .01 does not require that the expenses of Bureau examinations of all state 
agencies be paid by such agencies to the Bureau; rather, only those agencies which 
"are supported in whole or in part by special accounts or other nongeneral revenue 
fund money from which appropriations are made" must pay for the expense of the 
examination for their accounts. The Department of Mental Health is supported at 
least in part by such special revenue. For example, appropriations are made from 
the State and Federal Special Revenue Funds. Am. Sub. H.B. 694, 114th Gen. A, 
(1981) (eff, Nov. 15, 1981); Am. H.B. 204. 

R.C. 117.01 exempts from payments any agency which has already been 
assessed for services by the Attorney General, Auditor of State, and Treasurer of 
State under appropriations legislation. One such agency is the Department of 
Liquor Control. Am, H.B. 694, section 92 (uncodified) is illustrative of the type of 
assessment contemplated by the General Assembly in R.C. 117 .01. Section 92 
provides: 

There is hereby appropriated from any moneys in the state 
treasury to the credit of the Liquor Control Fund, and not otherwise 
appropriated, $1,365,897 for the fiscal year ending June 30, 1982, and 
$1,441,021 for the fiscal year ending June 30, 1983, which shall be 
transferred to the General Revenue Fund for reimbursement of 
centralized services as set forth in Section 99 of this act. 

Am, H.B. 694, section 99 (uncodified) defines "centralized services" to include "all 
services provided by the Attorney General, Auditor of S+ute, Treasurer of State, 
and any other agencies receiving General Revenue Funds providing such services." 
The appropriations legislation for the Department of Mental Health which is 
contained in Am. H.B. 694, section 52 (uncodified) does not contain an assessment 
of the type contemplated by R.C. 117 ,01 and exemplified by the above referenced 
portion of section 92. Therefore, I conclude that the Department is not exempted 
from the payment provision in R.C. 117.01. In specific answer to your third and 
fourth questions, R.C. 117 .01 authorizes the Auditor of State to charge the 
Department of Mental Health for the expense of examinations of the Departp,ent's 
nongeneral revenue funds that have not been appropriated by the legislature. 

Your fifth and sixth questions relate to the determination of the cost of 
Bureau examinations of your Department. You ask whether R.C. 117.05 controls the 
determination of these costs. R.C. 117.05 deals with a uniform system of 

2Although the records of funds held by officers of ins•itutions pursuant to 
R.C. 5ll9.35 and 5119.36 are to be audited, such funds may not be used to pay 
for the expense of Bureau examinations. Funds held pursuant to R.C. 5119.35 
are paid over on behalf of a particular patient and must be used accordingly. 
Similarly, funds held pursuant to R.C. 5ll9.36 in the Industrial and 
Entertainment Fund of an institution may be used "only for the entertainment 
and welfare of patients." When spending trust moneys, an officer trustee is 
bound by the limitations set forth in the instrument creating the trust. 
Shuster v. The North American ;\lort a e Loan Co., 139 Ohio St. 315, 40 
N.E.2d 130 (1942 • Since the payment of the expense of the examination made 
by the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices does not appear 
to be contemplated in either R.C. 5119.35 or 5119.36, funds held pursuant to 
such sections may not be used for the payment of such expenses. Cf. 1945 Op. 
Att'y Gen. No. 254, p. 255 (express provision of law is requiredTn order to 
charge special tax funds with the cost of Bureau examinations). 
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accounting to be established by the Auditor of State and makes no provision for 
charges of any type. I assume, therefore, that you intended to ask whether R.C. 
ll7,15 controls the expenses which may be billed to your Department by the Bureau. 
R,C, ·n7.15 deals with the cost of operation of the Bureau of Inspection and 
Supervision of Public Offices, and with regard to the distribution of the costs of 
Bureau examinations of "public offices" R.C. ll7.15 provides: 

The necessary expenses of the maintenance and operation of the 
administrative office of the bureau of inspection and supervision of 
public offices shall be financed from the general revenue fund of the 
state through biennial appropriations by the general assembly. The 
total amount of compensation paid state examiners, their expenies; 
the cost of em~oyees assigned to assist the state examiners, the cost 
or experts emp oyed pursuant to section ll7 .03 of the Revised Code, 
and the cost of typing, reviewing, and copying reports shall be berne 
by the public office to which such state examiners are so assigned by 
the chief inspector and supervisor or deputy inspectors and 
supervisors of public offices, except that annual vacation and sick 
leave of state examiners em lo ees and ists shall be financed 
rom t e gener revenue und o the state through b1enmal 

appropriations by the general assembly. State examiners shall be 
compensated by the trucing district or other public office under 
examination for activities undertaken pursuant to division (B) of 
section ll7 .03 and division (D) of section ll7 .091 of the Revised Code. 
(Emphasis added.) 

While R.C. ll7.0l requires that the expense of bureau examinations of state 
agencies be paid to the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices on 
statements rendered by the Auditor of State, it does not specify what costs are to 
be included within such expense, Such costs are, however, clearly set forth in R.C. 
ll7 ,15 for all public offices. Since, as I concluded above, the Department of Mental 
Health is a "public office" for purposes of R.C. Chapter ll7, it is responsible for 
payment of the costs enumerated in R.C. ll7.15 when billed therefor by the Auditor 
of State pursuant to R.C. ll7 .01. 

Your seventh and eighth questions concern the procedure for disputing 
charges made by the Auditor for the cost of Bureau examinations. I am not aware 
of any administrative procedure or specific statutory scheme by virtue of which 
such charges may be disputed by your Department. IC, in fact, it is your belief that 
the Auditor has abused his discretion with regard to the amount charged for the 
expenses of examinations made by the Bureau of Inspection and Supervision of 
Public Offices, and the matter cannot be resolved by your department and the 
Auditor's office, it appears that a court of competent jurisdiction would provide the 
appropriate forum for the resolution of your dispute. 

In summary, it is my opinion, and you are ~ereby adviJed, that: 

1. 	 Pursuant to R.C. ll7.0l and ll7.IO, the Bureau of Inspection and 
Supervision of Public OCC!ces in the Office of the Auditor of 
State may audit the accounts of public moneys held by the 
octice1,; of institutions within the Department of Mental Health, 
regardless of whether such moneys are state general fund moneys 
or whether they have been appropriated by the legislature. 

2, 	 Money accounted for in individual patient accounts authorized by 
R,C, 5ll9.35 and in the Industrial and Entertainment Funds 
created pursuant to R.C. 5ll9.36, and held in trust for the benefit 
ot patients of institutions within the Department of Mental 
Health, are "public moneys" for purposes of R.C. ll7.01 and 117 .IO 
and are, therefore, subject to examination by the Bureau of 
Inspection and Supervision of Public Offices. 
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3. 	 Pursuant to R.C. 117.01, the expense of examinations made by the 
Bureau of lnspeation and Supervision of Public Oftiaes of the 
acaounts of publia moneys of the Department of Mental Health 
must be paid to the Bureau on statements rendered by the 
Auditor of State. 

4, 	 The Department of Mental Health must bear those aosts of 
examinations of its aaaounts made by the Bureau of Inspeation 
and Supervision of Publia Offiaes whiah are enumerated in R.C. 
117,15. 
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