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SECTION 121.12, R.C., DOES NOT PRECLUDE THE PERSON 

SERVING AS DIRECTOR OF HEALTH FROM TEACHING 

PART TIME IN THE OHIO STATE COLLEGE OF MEDICINE 

AND IN THE OHIO STATE COLLEGE OF NURSING, AND 

BEING COMPENSATED THEREFOR FROM UNIVERSITY 

FUNDS-§121.12, R.C. 

SYLLABUS: 

Section 121.12, Revised Code, does not preclude the person serving as director 
of health from teaching part time in the Ohio State College of Medicine and in the 
Ohio State College of Nursing, and being compensated therefor from university 
funds ; said parttime course being taught on Thursday evenings and on Saturdays 
and not being taught at a time which would conflict with the ordinary hours when the 
duties of the director of health are fulfilled. 

Columbus, Ohio, May 23, 1961 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The present Director of the Department of Health, in addi­
tion to the salary provided for by Section 141.03 of the Revised 
Code, is also receiving salaries from the Ohio State University 
College of Medicine and from the Ohio State University School of 
Nursing and certain emoluments from Rotary Fund No. 11497. 

"Section 121.12 of the Revised Code requires each Director, 
whose office is created by Section 121.02 to 'devote his entire 
time to the duties of his office, and shall hold no other office or 
position of profit.' 

"Objection is being made to payments for services rendered 
other than that of Director and particularly to the payment for 
such services. 

"That the matter may be clarified, I am asking for a formal 
opinion as to whether or not the Director of the Department of 
Public Health may engage in any other services such as teaching 
at the Ohio State University College of Medicine, the Ohio State 
University School of Nursing or receive payment from any 

https://FUNDS-�121.12


239 ATTORNEY GENERAL 

rotary fund established pursuant to law i11 addition to the payment 
received as Director and whether he may engage in such services 
in addition to his duties as Director of the Department." 

I am further informed that the · present director of health has for 

several years taught a course in both the Ohio State School of Medicine 

and the Ohio State School of Nursing. For some of these years this 

teaching was done without compensation; in recent years compensation 

was paid by the university under contract. The contract with the School 

of Medicine has been on an annual basis. The contract with the School 

of Nursing has been on a quarterly basis. A specific course of instruction 

(preventive medicine) is taught under both contracts and the classes are 

held on Saturdays and on Thursday evenings. 

As I understand it, Rotary No. 11497, to which you refer, is made up 

of funds for medical education at Ohio State University and is available 

for medical education. I believe it may he assumed that the teaching of 

preventive medicine is within the purview of medical education. 

The salary of the director of health is set by Section 141.03, Revised 

Code, reading in part : 

"The annual salaries of the following appointive state officers 
and employees are as follows : 

"* * * * * * * * * 
" ( F) Director of health, eighteen thousand dollars; 

"* * * * * * * * *" 
I believe it is readily apparent that for his duties as director of health 

the person serving in that capacity is limited to an annual salary of 

eighteen thousand dollars. The instant request raises the question of such 

person serving in other capacities and receiving compensation therefor 

in view of the provisions of Section 121.12, Revised Code. 

Section 121.12, supra, reads in part as follows: 

"Each officer whose office is created by sections 121.02, 
121.04, and 121.05 of the Revised Code shall devote his entire 
time to the duties of his office, and shall hold no other office or 
position of pro fit. * * *" (Emphasis added) 

The office of the director of health is created by Section 121.02, Revised 

Code, thus, the provisions of Section 121.12, supra, apply to that office. 
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In my Informal Opinion No. 22, issued to the governor on April 16, 

1959, I had occasion to consider the meaning of the words "shall devote 

his entire time to the duties of his office," as then appearing in Section 

2965.03, Revised Code, and applying to members of the state pardon and 

parole commission. I noted in that opinion that while as to state employees 

forty hours is the standard work week (Section 121.16, Revised Code), 

there is no similar provision as to state officers. I then said: 

"Normally, and in the absence of any specific statutory 
provision relative thereto, it can scarcely be said that a public 
officer is required to devote any stated amount of time to the 
duties of his office. Certainly this is so far as his right to com­
pensation is concerned, such right being an incident of the office 
whecher or not he discharges the duties of his office. See 32 Ohio 
Jurispruclence, 1010, Section 150. 

"In the instant case, however, the officer is required by 
statute to "give his entire time to his official duties." In the 
absence of any more definite language than this it is my view 
that this provision must be interpreted in accord with the usual 
and ordinary meaning of the language used, and specifically, that 
this provision requires service for such period as is "normal or 
standard." This normal or standard amount of service will, of 
course, vary as the duties of the office vary. 

"There are, of course, some state officers whose duties are 
such that, like a commanding officer under military regulations, 
customs and usages, are ahva:,1s on duty unless on official leave. 
Thus, the Governor as the chief executive officer of the state must 
be considered as being on duty continuously in the sense that he is 
subject to the call of duty at any hour of every clay he is in office. 
Another instance of this would be the warden of the penitentiary, 
and perhaps the Superintendent of the Highway Patrol, who are 
always subject to the call of duty. ,Jn the case of officers whose 
duties are of a more routine nature, requiring emergency action 
only in the most extraordinary situations, it would seem that 
service is given on a "full-time" or "entire time" basis by service 
to such extent as is necessary to discharge efficiently all the duties 
of the office. We may assume with some confidence, I think, that 
the General Assembly did not mean by this language that public 
officers were to be present in their offices when there were no 
duties to be performed there. It follows, then, that no more is 
required of full-time officers than such service as is necessary to 
discharge fully his duties. I regard the office of member of the 
Pardon and Parole Commission as falling within this category." 

As noted earlier, the teaching duties here concerned are of a part­

time nature since classes are held only on Thursday evenings and on 
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Saturdays. Further, I believe that the office of director of health is not 

one which requires the holder thereof to be on duty at all times. Thus, in 

accordance with the reasoning of Informal Opinion No. 22, supra, I am 

constrained to conclude that the words of Section 121.12, supra, that the 

officer "shall devote his entire time to the duties of his office," do not 

preclude the person serving as director of health from engaging in the 

teaching services outlined in the request. 

As to the words of Section 121.12, supra, stating that an officer "shall 

hold no other office or position of profit," I am of the opinion that these 

words refer to an office or position in government-that is, a public office 

or position. Thus, the question arises whether teaching at the College 

of Medicine and the School of Nursing constitutes the holding of a public 

office or position of profit. 

Regarding the term "public office," it 1s stated 111 44 Ohio Juris­

prudence 2d, Section 2, page 484: 

"Since one who holds an office is an officer, the term 'officer' 
and 'office' are paronymous and, in their original and proper 
sense, are to be regarded as strictly correlative. In defining a 
'public officer' therefore, it becomes necessary to define a 'public 
office.' A public office of a civil nature, as defined by the Ohio 
cases, is a charge or trust conferred by public authority for a 
public purpose, with independent and continuing duties involving 
in their performance the exercise of some portion of the sovereign 
power, and similar definitions by lay and legal lexicographers 
have been pointed out in the Ohio cases. In legal thinking, an 
office is an entity and may exist in fact although it is without an 
incumbent. As a general rule, however, the term 'office' embraces 
the ideas of tenure, duration, emolument, and duties, and in 
accordance therewith it is said that a public office is the right, 
authority, and duty created and conferred by law by which for a 
given period-either fixed by law or enduring at the pleasure of 
the creating power-an individual is invested with some portion 
of the sovereign functions of the government, to be exercised by 
him for the benefit of the public. The individual so invested is a 

• public officer." 

Ai1d in the same volume, Section 4, page 487, it is stated: 

"* * * The duties prescribed by statute must relate to public 
functions, be in the interest of the people, and be independent­
that is, the one performing them cannot be subject to the direction 
and control of a superior officer-and require the exercise of 
political or governmental functions." 
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Also in the same volume, Section 5_. page 489, it is stated: 

"One of the distinguishing characteristics of a public office 
is that the incumbent, in an independent capacity is clothed with 
some part of the sovereignity of the state, to be exercised in the 
interest of the public as required by law. * * *" 

I do not believe that a person who instructs in the Ohio State School 

of Medicine or School of Nursing can be said to be a public officer within 

the definitions noted above, as such person is certainly subject to the 

direction and control of superiors, does not exercise a political or govern­

mental function, and is not clothed with a part of the sovereignity of the 

state. 

Next to consider is whether a person who holds contracts to teach in 

the School of Medicine and in the School of Nursing holds a public posi­

tion, or positions, of profit. In Webster's New International Dictionary, 

Second Edition, page 1925, the word "position" is defined as: 

"* * *. d Relative place, situation, or standing; specif., 
social or official rank or status ; standing; as, a person of position 
* * * hence, office; employment: situation; place * * *." 

While a "position" may in some cases be an "office," the fact that both 

words are used in Section 121.12, supra, indicates an intention to distin­

guish between the two. I might also note that the word "position" is 

sometimes differentiated from the word "employment." In this regard, 

at page 118 of Volume 14A, \Vords and Phrases, the case of Wilentz, ex 

rel. Golat v. Stanger, 30 A. 2d 885, 891, 129 N.T.L., 606, is cited as stating: 

"* * * a 'position' is analagous to an office as to perman­
ancy and certainty of duties but differs in that duties may be non­
governmental and not assigned to it by any public law and as 
distinguished from an 'employment' which differs from both 
office and position in that its duties, which are nongovernmental, 
are neither certain nor permanent." 

An instructor in a state university works for a public institution and 

his employment is, therefore, of a public nature. \Vhile in the instant case 

the teaching is done under contract, I am doubtful about whether the 

person so teaching can be said to hold a "position" rather than a mere 

employment. The fact that the teaching is of a part-time nature, plus the 

fact that it is on a year to year basis as to the Medical College and on a 

quarterly basis as to the Nursing College, raises considerable question as 
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to whether a position (or positions) is held. Further, even if either of 

the two employments were to be considered a "position" such would not 

appear to me to be the type of "position" which the legislature had in mind 

in the enactment of Section 121.12, supra. As stated by one of my prede­

cessors in Opinion No. 896, Opinions of the Attorney General for 1933, 

page 815, at page 819, in referring to Section 154-16, General Code (now 

Section 121.12, Revised Code) : 

"The provisions contained in the foregoing section to the 
effect that the officers mentioned shall devote their entire time to 
the duties of their respective offices and that they shall not hold 
any other offices or positions of profit simply means, in my opinion, 
that they shall not be regularly engaged in some activity or hold 
some regular positions that will, as stated by the former Attorney 
General, 'take their time and thought away from their duties to 
the state.' This does not, in my opinion, preclude them from 
making an occasional address at a teachers' institute or other 
educational gathering in contradistinction to their making a busi­
ness of it, if the Director, who is the head of the department 
and, as such, controls, to a great extent, the activities of these 
officers in the performance of their official duties, permits them to 
do so.'' 

The reference in the above language to a statement by the former Attorney 

General refers to a letter of May 6, 1924, from the then Attorney General 

to the then director of education. In that letter it is stated: 

"However, in reference to the other questions you present 
as you suggest, Section 154-16 requires the Director to devote 
his entire time to the duties of his office, and shall hold no other 
office of position or profit. It is believed that the intent of this 
section is to prevent such a Director from holding other positions 
or engaging in other activities which will take this time and 
thought away from his duties to the State." 

Also of interest in the present question is the conclusion reached by 

one of my predecessors on January 8, 1908, and reported in the Annual 

Report of the Attorney General for 1908, page 253. In that opinion my 

predecessor considered the effect of language appearing in 98 Ohio Laws, 

368 (284d R.S.) and reading: 

"Provided further, that no fees whatever, in addition to the 
above named salaries, shall be allowed to such officers; and pro­
vided, further, that no additional remuneration whatever shall be 
given any such officer under any other title than the title by 
which such officer was elected or duly appointed. The salaries 
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herein provided for shall be in full compensation for any and 
all services rendered by said officers and employes, payment for 
which is made from the state treasury." 

At page 254 of that opinion it is stated: 

"There is nothing in this act to prevent an officer named 
therein from teaching in the university at such times as do not 
conflict with the proper performance of his official duties. Since 
the statute refers to services required by law or rendered by such 
officers in their official capacity, and since such teaching is not 
required and is done in an individual capacity, compensation 
may be made to persons holding the offices named in this act for 
services as instructors in the university." 

The reasoning of the 1908 opinion was approved and followed in an opinion 

of the Attorney General issued on January 5, 1909 and also in Opinion 

No. 439, Opinions of the Attorney General for 1913, page 152. 

While the language of present Section 121.12, supra, differs from that 

found in 98 Ohio Laws, 368, supra, the old language did preclude an officer 

from receiving any remuneration under a title other than the title for 

which the salary is set. Thus, this is somewhat similar to the present 

language precluding an officer from holding a position of profit, and I 

believe that the reasoning of my predecessors should be given weight in 

resolving the instant question. 

In summary, the person serving as director of health is also teaching 

part time at Ohio State University. ·while such teaching is done under 

contract, it is clone on Thursday evenings and on Saturdays, and is not 

done at a time which would conflict with the ordinary hours when the 

duties of the director of health are fulfilled. Further, since the course 

taught is preventive medicine, there would appear to be no clanger that 

the teaching will take the time and thought of the director away from his 

duties to the state, as preventive medicine is a subject very closely related 

to the duties of the director of health. And last, Ohio State University is 

authorized to expend funds for the furtherance of medical education and 

can properly pay for instruction in a course of preventive medicine. 

In view of the particular fact situation here presented and in view of 

the ruling of my predecessors in similar questions, therefore, it is my 

opinion and you are aqvised that Section 121.12, Revised Code, does not 

preclude the person serving as director of health from teaching part time 
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in the Ohio State College of Medicine and in the Ohio State College of 

Nursing, and being compensated therefor from university funds; said part­

time course being taught on Thursday evenings and on Saturdays and not 

being taught at a time which would conflict with the ordinary hours when 

the duties of the director of heatlh are fulfilled. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




