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OPINION NO. 80-036 

Syllabus: 

A county welfare d..:-partment is nut required pursuant to R.C. 329.091 
to file a quarterly report with the tiounty auditor listing the names of 
all recipients to whom public asl:.istance has been granted and the 
amount paid to each recipient. (195.3 Op. Att'y Gen. No 2201, p. 358; 
1957 Op. Att'y Gen. No. 737, p. 274, overruled.) 

To: Lowell S. Petersen, Ottawa County Proa. Atty., Port Cllnton, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, June 11, 1980 

I have before me your request for an opinion on the following question: 

Is the county welfare department required to file a report listing the 
namei, of all recipients of public assistance and the amount paid to 
each pursuant to O.R.C. Section 37.9.091 even though the same 
appears to be in conflict with the provision of the privacy act? 

R.C. 329.091 provides in pertinent part as follows: 

Before the thirtieth day of January, April, July, and October of 
each year each county, city, or state authority, administration, 
department, board, division, or office responsible by law for the 
administration of the public assistance programs of a-id for the aged, 
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aid for the blind, aid for dependent children, aid for the permanently 
and totally disabled, and poor relief may file a report with the auditor 
of the county listing the names of all recipients to whom such agency 
has granted, paid, or authorized payment of public assistance during 
the preceding fiscal quarter year of such agency and the amounts paid 
to each • 

. The reports of any agency, required by this section, shall be 
open to examination by the attomey general, auditor of state, and 
federal and state legislative representatives, commissions, 
committees, and their designated representatives, and any other 
public official or public body required to have such information for 
the proper discharge of official duties. 

The report filed in the office of the county auditor as required by 
this section shall be open to examination by any elector of the county 
who first signs his name and gives the reason in writing for such 
examination and files said request with the county auditor. (Emphasis 
added.) 

As you note in your inquiry, R.C. 329.091, as originally enacted, provided that 
"each county, city, or st11.te authority, administration, department, board, division 
or office••• shall file a report with the auditor of the county." 1953 Ohio Laws 
671, 673 (Am."Tui>. S.S. No. 66, eff, Oct. 29, 1953) (emphasis added). My 
predecessors interpreted that section as requiring the agencies enumerated therein 
to file a quarterly report with the county auditor. 1958 Op. Att'y Gen. No. 2201, p. 
358; 1957 Op. Att'y Gen. No. 737, p. 274. 

In 1965, however, R.C. 329.091 was amended to·substantially its present form 
and the words "may tile" were substituted for the words "shall file." 1965 Ohio 
Laws 224 (Am. H.B. No. 491, eff, Nov. 5, 1965). The phrase "required by this 
section," as ~ed in R.C. 329.091 in reference to the filing of such repot•ts, was 
retained subsequent to the amendrr.ent. Your inquiry, therefore, necessarily 
involves the question as to whether the legislature in substituting the word "may" 
for the word "shall" in R.C. 329.091 intended to relieve the agencies enumerated in 
R.C. 329.091 of the duty to file quarterly reports with the county auditor. 

It is well-settled that in statutory construction the word "may" is to be 
con<Jtrued as permissive, whereas the word "shall" is to be construed as mandatory, 
unloss there appears from the language of the statute as a whole a legislative 
intent to the contrary. Dorrian v. Scioto Conservancy District, 27 Ohio St. 2d 102, 
271 N.E. 2d 834 (1971). Thus, it would appear, in the absence of any evidence to the 
contrary, that the legislature in employing the word "may" in R.C. 329.091 intended 
merely to authorize the filing of such reports, rather than to require that such 
reports be filed. The retention of the phrase "reports filed in the office of the 
county auditor as required by this section," as used in R.C. 329,091 in reference to 
disclosure of such reports, would not seem to constitute evidence of a clear and 
unequivocal legislative intent to the contrary in light of the fact that R.C. 329.091 
was specifically amended to substitute the word "may" for the word "shall." 

The courts have generally held that the substitution of "may" for "shall" 
manifests a clear legislative intent to make the action in question permissive 
instead of mandatory. State ex rel. Methodist Children's Home Association v. 
Board of Education, 105 Ohio St. 438, 138 N .E. 865 (1922). In discussing the 
substitution in a statute of the word "may" for the word "shall," the Ohio Supreme 
Court in Linmey v. Public Utilities Commission, ill Ohio St. 6, 14, 144 N.E. 2d 729, 
731 (1924), held as follows: 

[I] t is apparent that where a section is amended, and the only 
amendment in the section is to change words, mandatory in their 
ordinary interpretation, to words which merely authorize the 

· performance of certain acts, the intention of the Legislature was to 
either clarify its former expression, from an apparent command to a 
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mere authorization, or to withdraw the ~ommand and substitute an 
authorization. 

The only substantial change resulting from the amendment of R.C. 329.091 in 
1965 was the substitution of the word "may" for the word "shall." Am. H.B. No. 
491, Consequently, based upon the aforomentioned principles of statutory 
construction, I am of the opinion that R.C. 329.091 does not require the agencies 
enumerated therein to file quarterly reports with the county auditor, but rather 
merely authorizes the filing of such reports and leaves the decision as to whether 
to file within the discretion of the agency concerned. 

In making a decision as to whether to exercise its option to file reports' 
pursuant to R.C. 329,091, an agency should, of course, consider all relevant 
provisions of law. For example, federal law, while permitting a state to provide for 
disclosure of information regarding recipients of public assistance, requires the 
state to adopt safeguards which permit disclosure only to persons for purposes 
directly coMected with the administration of the public assistance plan. See 42 
U.S,C, SS302(a)(7), 602(a)(9), 1202(a)(9), 1352(a)(9) (1970). While R.C. 329.091 
contains a prohibition against using any lists of names of aid recipients "for 
commercial or political purposes of any nature or for any purpose not directly 
coMected with the administration of public assistance," it also provides that 
reports filed "as required" by R,C. 329.091 "shall be open to examination by any 
atector of the county who first signs his name and gives the reason in writing for 
such examination and mes said request with the county auditor." Hence, there may 
be some question as to whether the restrictions upon disclosure impost!d by R.C, 
329,091 are adequate safeguards as contemplated by 42 u.s.c. SS302(Ct)(7), 
602(a)(9)1 120:?(a)(9), 1352(a)(9) U970), to insure that reports voluntarily riled under 
R.C. 329.091 will not be disclosed in violation of federal law. Since you have not 
asked whether the voluntary filing of such reports may violate laws governing the 
disclosure of information concerning recipients of public welfare, I will refrain 
from entering into a detailed discussion of that issue at this time. I would suggest, 
however, that the agency opt not to file such reports where the filing of such 
reports would result in an obvious violatiOJI of federal law. 

You have suggested in your inquiry that if R.C. 329,091 were deemed to 
require the filing of quarterly reports with the county auditor a possible violation 
of federal laws which restrict disclosure of information concerning recipients of 
public assistance might result. See, ~· 45 C.F .R. 5205.50 (1979) (restricting 
a_ccess to information regarding state public assistance programs under the Social 
Security Act); 42 U.S.C, SS302(a)(7), 602(a)(9), 1202(a)(9), l352(a)(9) (1970) (requiring 
adoption of safeguards for disclosure of information regarding public assistance 
programs under the Social Security Act). As previously mentioned, some question 
may exist as to the adequacy, under federal law, of the restrictions upon disclosure 
imposed by R.C. 329.091. If the restrictions imposed by R.C. 329,091 were deemed 
to be inadequate safeguards, a requirement that such reports be filed might result 
in a violation of federal law. Since, however, it is clear from the language of R.C. 
329,091 that there is no mandatory duty to file quarterly reports with the county 
auditor, it is unnecessary to discuss whether such a requirement would result in a 
violation of federal laws governing access to information concerning recipients of 
public assistance. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that a county welfare 
department is not required pursuant to R.C. 329.091 to file a quarterly report with 
the county auditor listing the names of all recipients to whom public assistance has 
been granted and the amount paid to each recipient. (1958 Op. Att'y Gen. No. 2201, 
p. 358; 1957 Op. Att'y Gen. No. 737, p. 274, overruled.) 




