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OPINION NO. 80-048 

Syllabus: 

1. 	 A district advisory council of a general health district may enter 
into a new contract with member cities in order to change the 
terms of office of its members. 

2. 	 A board of health member whose term of office is altered bv 
contract may not receive an increase in compensation until th~ 
member has served out the number of years remaining in the 
term of office to which such member was appointed under the 

. prior contract. 
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To: Richard e. Hauser, Huron County Pros. Atty., Norwalk, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, September 5, 1980 

I am in receipt of your letter of April 7, 1980, in which you request my opinion 
with regard to the followi.ng four questions: 

1. Can the District Advisory Council of a General Health District 
enter into a new contract with the member cities and thereby change 
the term of office for Health Board members from seven years to 
five years? 

2, If not, what is the proper procedure, for changing the length of 
the term of office of Health Board members? 

3. Are the members of the Health Board elected under the new 
contract permitted to receive the increased compensation provided 
by Ohio Revised Code Section 3709.02 as amended by House Bill No. 
1009, effective March 8, 1979, even though they had served on the 
Health Board under the previous contract? 

4. Would such compensation violate Article II, Section 20 of the 
Ohio Constitution? 

In order to properly discuss the issues raised by your letter, I believe it is first 
necessary to set out the facts pertinent to your request. In 1962, the cities of 
Willard and Norwalk entered into a contract with the district advisory council of 
the Huron general health district. This contract was formed pursuant to R.C. 
3709.07, which provides for the union of one or more city health districts with a 
general health district. At that time the contracting parties agreed that the 
administration of the new combined health district would be taken over by a board 
of health consisting of seven members who were to be appointed as follows: one 
member from the city of Norwalk (serving a five-year term), one member from the 
city of Willard (serving a four-year term) and five members from the townships and 
villages of Huron County (serving one, two, three, six and seven-year terms 
respectively). Successors to these board members would be appointed for seven­
year terms. 

In 1979, while operating under the 1962 agreement, the Huron board of health 
was advised by Mr. Robert Wolford of the Ohio Department of Health that the 
terms of office of its members should be changed from seven years to five years. 
In response to this advice, the cities of Norwalk and Willard and the Huron county 
general health district replaced the 1962 contract with a new contract in March of 
1980. As was true of the prior agreement, this contract provided for a seven­
member board. Those members serving under the prior agreement were 
reappointed under the new agreement but, in each case, for a term of a different 
length than the remainder of the term left to serve under the prior agreement. 

Effective March 8, 1979, the General Assembly enacted R.C. 3709.02, which 
increased the compensation of health board members from "six dollars per day and 
mileage at the rate of eight cents a mile to and from the place of meeting to cover 
the actual and necessary expenses incurred during his attendance upon any meeting 
of the board not exceeding twelve meetings in any one year" to "twenty dollars a 
day and mileage at the rate of fifteen cents a mile to and from the place of 
meeting...at any meeting of the board and not exceeding five meetings of board 
committees in any one year." The health board members of Huron County have 
asked whether their new contract entitles them to the increase in compensation 
enacted by the General Assembly. 

With regard to your first question, R.C. 3709.07 expressly grants to the city 
and county health districts the power to enter into a contract to form a combined 
health district. When the administration of the district is to be handled by a 
combined health board, as is the case in Huron County, R.C. 3709.07 provides that 
the contract shall state the "number of members of such board, their terms in 
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office, and the manner of appointment." In an ordinary contract, involving 
individuals, the parties may mutually agree to change their contractual obligations. 
I can find no authority for the proposition that entities such as health districts 
should be viewed any differently than individuals in this respect. Therefore, it is 
my opinion that the health district and the cities of Norwalk and Willard were 
authorized to enter into a new contract to change the term of office for health 
board members from seven years to fiw:' years. 

Because I have concluded that a t'lontract may be used to change the term of 
office of health board members, I find it unnecessary to answer que~tion two. 

The answer to question three necessarily depends on the outcome with regard 
to question four. Ohio Const. art. II, §20, to which these questions relate, prohibits 
the change in salary of a public officer during his existing term of office. If the 
receipt of the increase in compensation would violate Ohio Const. art. II, §20, the 
health board members will, of course, not be permitted to receive the increase. In 
like manner, if the increase in compensation is not in violation of art. II, §20, the 
health board members may receive the increase. In 1979 Op. Att'y Gen. No. 79­
102, I concluded that members of a board of health of a general health district are 
public officers within the meaning of art. II, §20 and, therefore, may not receive an 
increase in compensation during their current terms in office. The Huron health 
district is a combined rather than a general health district and the terms of office 
of its members are set by contract rather than by statute. However, R.C. 3709.07 
specifically states that a board of health of a combined health district "shall have, 
within the combined district, all the powers granted to, and perform all the duties 
required of, the board of health of a general health district." In determining 
whether a position is a public office "[t] he chief and most decisive 
characteristic. . .is. . . the quality of the duties with which the appointee is 
invested." State ex rel. Landis v. Board of Commissioners, 95 Ohio St. 157, U5 N.E. 
919 (1917). The duties and powers of a member of a combined board of health are 
identical to those of a member of a general board of health. Therefore, my 
conclusion in Op. 79-102 that the duties and powers of a member of a general health 
district are such as to make him or her a public officer leads directly to the 
conclusion that a member of a combined general health district is also a public 
officer. 

Because I have found the health board members to be public officers, the key 
inquiry becomes whether the 1980 contract results in new terms of offiee for health 
board members or whether it merely results in a continuation of their prior terms. 
Clearly, any member who was not serving out a term under the prior contract, but 
was newly appointed under the 1980 contract, is entitled to the higher rate of 
compensation. For members whose terms under the prior contract had not expired, 
the analysis is not so simple. One fact which cannot be ignored is the similarity 
between the number of years each member had remaining in his original term and 
the number of years which the "new" term of office grants him. It is my 
understanding that, in each case, the individual member now has one year less to 
serve than the number of years which remained in his original term. The 1980 
contract did not differ in any significant rE>spe~t from the 1962 contract, other than 
to change the terms of office of health board members. Thus, it serves, in effect, 
as a continuation of the prior agreement, on all matters except the length of the 
terms of office of members. In addition, the primary motivation for the new 
contract was the suggestion of Mr. Wolford that terms of office should be less than 
seven years. A consideration of all of these facto.•s leads to the conclusion that the 
board members are, in actuality, not beginning new terms. Rather, they are 
continuing to serve out their old terms in office, albeit, what are now slightly 
shortened terms. As a result, any increase in compensation would be an increase 
enacted during the term in office which was in existence at the time when the 
increase was adopted, and would not be permitted under Ohio Const. art. U, §20. 

I do not mean to suggest that the health board members are illegally 
attempting to thwart the constitutional prohibition against increases in 
compensation during their terms in office. However, one must confront the 
realities of the situation and, as in many other areas of the law, substance must 
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triumph over form. In Cit of Parma Hei hts v. Schroeder, 26 Ohio Op. 2d ll9, 196 
N .E. 2d 813 (1963), the court aced a situation similar to the one oresented in your 
letter. In that case, the Parma Heights city council voted an incr.ease in salary for 
council members. Under art. II, §20, council members already serving terms in 
office were ineligible to receive the increase. Several council members resigned 
their positions, were immediately reappointed to city council to fill the vacancies 
which their resignations had created, and attempted to receive the higher rate of 
compensation. In finding these council members ineligible for the increased salary, 
the court stated that "one cannot do inciirectly what one cannot lawfully do 
directly." 26 Ohio Op. 2d at 122, 196 N.E. 2d at 816. 

Under the analysis applied in the Schroeder ce.se, the health board members 
who still have years remaining in their terms under the former contract may not be 
permitted to receive an increase in compensation during those years due to the fact 
that such increase would violate art. II, §20. Should any member currently on the 
board serve out the number of years which remained in his or her term under the 
previous contract, that individual would then become eligible for the higher rate of 
compensation during any subsequent years. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 A district advisory council of a general health district may enter 
into a new contract with member cities in order to change the 
terms of office of its members. 

2. 	 A board of health member whose term of office is altered by 
contract may not receive an increase in compensation until the 
member has served out the number of years remaining in the 
term of office to which such member was appointed under the 
prior contract. 
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