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OPINION NO. 82-038 

Syllabus: 

A board of aounty aommissioners may not renew a contract for group 
medical insurance, without aompetitive bidding in aaaordance with 
R.C. 307.86, either when that contract lacks an express term for 
renewal at a predetermined cost, or when significant changes in 
1;roposed premium rates, coverage, and benefits have occurred. 

To: Vincent E. Gllmartln, Mahoning County Prosecuting Attorney, Youngstown, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, May 28, 1982 

I have before me your request for my opinion whether a board of county 
commissioners may "renew," at a ten percent increase in cost, an expired contract 
with a private entity for group medical insurance without compliance with the 
competitive bidding procedures of R.C. 307.86. 

A board of county commissioners is a creature of statute, and may exercise 
only those powers expressly conferred upon it, or those as may be necessarily 
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implied from an express power. State ex rel. Shriver v. Board of County 
Commissioners, 148 Ohio St. 277, 74 N.E.2d 248 (1947). A board of county 
commissioners is authorized to enter into contracts of group medical insurance for 
the benefit of county officers and employees by R.C. 305.171. Division (A) of that 
section states in pertinent part: 

The board of county commissioners of any county may contract, 
purchase, or otherwise procure and pay all or any part of the costs of 
group insurance policies that may provide benefits for hospitalization, 
surgical care, major medical care, disability, dental care, eye care, 
medical care, hearing aids, or prescription drugs. . .for county 
officers and employees and their immediate dependents ..• , issued 
by an insurance company, a hospital service association. , . , a 
medical care corporation. . . , a dental care corporation. . . , or a 
hospital service association in conjunction with an insurance 
company••.• 

Division (B) of that section deals with contracting for the provision of health care 
through health care corporations and health maintenance organizations (HMOs) and 
is not of direct interest in resolving your request. Division (C), however, is of 
possible interest as it provides a limited exemption from the competitive bidding 
requirements imposed by R.C. 307.86 as follows: 

Section 307.86 of the Revised Code does not apply to the 
purchase of benefits for county officers or employees under divisions 
(A) and (B) of this section when such benefits are provided through a 
jointly administered health and welfare trust fund in which the 
county••.and a collective bargaining representative of the county 
employees•..agree to participate. 

In a conversation between a member of my staff and a representative of your 
office, however, it was concluded that this division was inapplicable to your request 
because no such trust fund exists. 

The board of county commissioners is required, in most cases, to proceed by 
competitive bidding when it undertakes to make a major purchase. The 
competitive bidding requirement is set out at R.C. 307.86, and states in part: 

Anything to be purchased, ..•including, but not limited to, any 
product, .••or service, except the services of an accountant, 
architect, attorney at law, physician, professional engineer, 
construction project manager, consultant, surveyor, or appraiser, by 
or on behalf of the county ••• , at a cost in excess of five thousand 
dollars, ...shall be obtained through competitive bidding. 

This section continues to set out certain specific exceptions, which are not 
applicable to your question. A predecessor of mine has held that "[i] nsofar as 
purchases of group insurance coverage pursuant to Section 305.171, Revised Code, 
are concerned, Section 307.86, supra, requires competitive bids if the cost is in 
excess of $2000.00 [since increased to $5000.00] ." 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-048 
at 2-104. As it is my understanding that the cost of the insurance in your question 
is on the order of $100,000.00, under the holding of Op. No. 69-048, competitive 
bidding would be required, and, in fact, your representative stated that the 
contract of insurance in question was originally awarded by the board of county 
commissioners after being let for competitive bids. 

Your question, however, concerns the "renewal" of an expired contract of 
insurance at a ten percent increase in premium cost. Additionally, the materials 
which you have provided indicate that the extent of coverage has been altered to 
reflect changes in federal Medicare laws, and to include a new prescription drug 
benefit. I am aware of no express prohibition against the renewal of a contract for 
group medical insurance. See 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-045 at 2-93 ("[t] here is no 
time limitation set by statute on such a group health insurance contract, but 
insurance contracts of this ty;;ie are generally for a one-year term and renewable 
automatically upon payment of premium after the one year elapses"). Your 
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representative stated, however, that the expired contract in question has no such 
provision for automatic renewal, or reservation of a right to renew, at a 
predetermined cost. In the absence of an express term of thfa type, the contract 
has expired. The obtainment of coverage by contract constitutes a new purchase, 
which must be let for bids. Furthermore, because of the substantial increase in 
premium amount, changes in extent of coverage, and the addition of the new 
prescription drug benefit, I hold the belief that the transaction you inquire after is 
not a "renewal" of the original contract. While only a court of competent 
jurisdiction may ultimately bind the board to such a factual conclusion, my belief 
also compels me to advise that a new contract must be let for bids, in accordance 
with R.C. 307.86, by the board of county commissioners. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that a board of county 
commissioners may not renew a contract for grou() medical insurance, without 
competitive bidding in accordance with R.C. 307.86, either when that contract 
lacks an express term for renewal at a predetermined cost, or when significant 
changes in proposed premium rates, coverage, and benefits have occurred. 

June 1982 




