
ATTORNEY GENERAL 2 59 

INDIGENT PERSON-RESIDENT OF OHIO, INTENDS TO RE­
}lfAIN IN OHIO, MEETS RESIDENCE REQUIREMENTS­
COUNTY COMMISSIONERS WHERE SUCH PERSON RESIDES 
CAN LEGALLY PAY FOR HOSP[TALIZATION IN A DfSTRLCT 
TUBERCULOSIS HOSPITAL. 

SYLLABUS: 

\,Vhere an indigent person is in the State of Ohio and has the intention of 
remaining in Ohio, or meets the requirements for residence, the county commissioners 
of the county where such person resides can legally pay for hospitalization in a dis­
trict tuberculosis hospital. 

Columbus Ohio, June 1, 1948 

Hon. Mary F. Abel, Prosecuting Attorney 

Logan County, Bellefontaine, Ohio 

Dear Madam: 

J am in receipt of your request for my opinion, which states: 

"May the County Commissioners legally pay for hospitaliza­
tion in a tuberculosis sanitarium for a person who has resided in 
the State of Ohio only since February r2, 1947? 
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"The circumstances of the case are: These parties, Mr. and 
Mrs. X, moved to Ohio on the above stated date, coming here 
from the State of Indiana, where they had resided for approxi­
mately five years. In December Mrs. X became quite ill and 
while in our local hospital her condition was diagnosed as tuber­
culosis. She was removed to the Lima District Tuberculosis 
Sanitarium, after our health commissioner had contacted the 
health commissioner of Starke County, Indiana. Under date of 
December 16, 1947, our commissioner received a letter from the 
Department of Public Welfare of Starke County stating that they 
would accept the expense of the care of Mrs. X until February 
12, 1948, but not beyond that time. Since then, however, he has 
received a letter from one of the trustees in Wayne Township, 
Indiana, stating that the Attorney General's office had advised 
them that they were not authorized to pay these expenses. 

"I would indeed appreciate your advice in this matter." 

Your inquiry appears to include two questions: ( 1) Do the require­

ments for "legal settlement," as set forth in Section 3477, General Code, 

have to be complied with before the county commissioners can legally pay 

for tubercular hospitalization of an indigent? (2) What is the necessary 
prerequisite for county liability? I have reached the above conclusion upon 

full consideration of the facts set forth in your request. 

Section 3477, General Code, provides: 

"Each person shall be considered to have obtained a legal 
settlement in any county in this state in which he or she has 
continuously resided and supported himself or herself for twelve 
consecutive months, without relief under the provisions of law 
for the relief of the poor, or relief from any charitable organiza­
tion or other benevolent association which investigates and keeps 
a record of facts relating to persons who receive or apply for 
relief. No adult person coming into this state and having de­
pendents residing in another state, shall obtain a legal settlement 
in this state so long as such dependents are receiving public 
relief, care or support at the expense of the state, or any of its 
civil divisions, in which such dependents reside." 

In an opinion rendered by me October 2, 1945 ( 1945 Opinions of the 

Attorney General, p. 614, Opinion No. 481), it is stated in the first 

branch of the syllabus: 

"The expense of treatment of an indigent in the hospital 
for tuberculosis should be paid by the county of legal residence 
under Sections 3139 to 3139-22, General Code. Hospitalization 



at county expense of a tubercular person is not poor relief within 
the meaning of Section 3477, General Code.'' 

( Emphasis added.) 

This same conclusion was reached by many of my predecessors. 

state in the opinion quoted above that the requirements of "legal residence'' 

have not been changed by the reenactment of the provisions for tubercu­

losis hospitals and clinics by the 94th General Assembly ( 119 0. L. 721), 

codified in Section 3139 through Section 3139-24, General Code. Thus 

the conclusions reached by my predecessors on the "legal residence" 

requirements are applicable. The opinions of my predecessors, which 

reach the same conclusion stated in the syllabus, supra, are: 1934 Opinions 

of Attorney General, Opinion No. 3529, page 1664, and 1937 Opinions 

of Attorney General, Vol. l, Opinion No. 35, p. 58. In 1940 Opinions of 

Attorney General, Vol. II, Opinion No. 2928, page 967, at page ¢8 it 

is stated: 

"The legislature being cognizant of the fact that tuberculosis 
is a disease which will spread unless properly controlled, that if 
not properly treated will likely prove fatal to the patient, and 
that many people in this state so afflicted were not receiving 
proper care and treatment, enacted legislation to control this 
problem." 

I am in accord with this conclusion of my predecessor as to the 

motivation behind this legislation. This opinion goes on to state that 

tubercular hospitalization is not a poor relief problem. This opinion of 

my predecessor reaches the conclusion that the requirements of Section 

3477, General Code, are not a necessary prerequisite for a county to 

assume responsibility for tubercular patients. In 1943 Opinions of At­

torney General, Opinion No. 6007, page 210, the second branch of the 

syllabus states : 

"2. Where a patient afflicted with tuberculosis is com­
mitted, by action of the commissioners of the county of his resi­
dence or by their authorization, to a district tuberculosis hospital 
organized under Section 3139-1, et seq., of the General Code, of 
which district such county is not a part, such county commis­
sioners are liable for the cost of the care, treatment and mainte­
nance of such patient to the extent that he is unable to pay such 
cost." (Emphasis added.) 

It is clear that the requirements of "legal settlement," as set forth 

111 Section 3-1-77, General Code, are not applicable to persons rece1v111g 
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treatment 111 tuberculosis hospitals. In other words, hospitalization for 

tuberculosis, as provided in Section 3139, through Section 3139-24, Gen­

eral Code, is not a part of the poor relief program. 

The next question to be considered is: When may the county com­

missioners legally pay for a patient in a district tuberculosis hospital? 

Section 3140 through Section 3153-7, General Code, contained the 

provisions for tubercular hospitalization prior to the enactment of the 

present provisions found in Section 3139 through Section 3139-24, Gen­

eral Code. Section 3140, General Code, in part provided: 

"* * * such person in such hospital or institution shall 
become a legal charge against and be paid by the county in which 
such person has a legal residence. If such person is not a legal 
resident of this state, then such expense shall be paid by the 
county maintaining the infirmary from which removal is made." 

(Emphasis added.) 

;:,ecnon 3143, General Code, in part provided: 

"* * * The cmmnissioners of the county in which such 
patients reside shall pay to the board of trustees of the district 
hospital or into the proper fund of the county maintaining a hos­
pital for tuberculosis, or into the proper fund of the city receiv­
ing such patients, the actual cost incurred in their care and 
treatment, and other necessaries, * * *. 

"Provided, that the county commissioners of any county 
may contract for the care and treatment of the inmates of the 
county infirmary or other residents of the county suffering from 
tuberculosis with an association or corporation, * * *." 

( Emphasis added.) 

Section 3146, General Code, in part provided: 

"The district hospital for tuberculosis, as hereinafter provided 
for, shall be devoted to the care and treatment of those admitted 
to the county infirmary within the district afflicted with tubercu­
losis, and of other residents of the district suffering from the 
disease and in need of proper care and treatment." 

(Emphasis added.) 

The 94th General Assembly repealed and reenacted the provisions 

for tuberculosis hospitals and clinics. This session of the General Assem­

bly enacted Sections 3139 through Section 3139-22, General Code. These 

sections became effective September 5, 1941. There have been two modi-
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fications since the enactment of these sections which have no bearing on 

the problem presented by you in your inquiry. 

Your attention is directed to the existing provisions for tubercular 

hospitalization, Section 3139 through Section 3139-24, General Code. It 
is to be noted that a great deal of control of this program is vested in 

the state department of health. This substantiates my abo.ve stated con­

clusion that this legislation is a health measure rather than a part of the 

poor relief program. Section 3139-2, General Code, provides: 

''The district hospital for tuberculosis shall be devoted to 
the care and treatment of those persons afflicted with tuberculosis 
who arc residents of the district and who are in need of hospital 
care and treatment, provided that if facilities are available and 
not used by such residents, trustees of such hospital may con­
tract for the care of patients from counties not included in the 
district.'' (Emphasis added.) 

In Section 3139-18, General Code, it is in part provided: 

''* * * The county commissioners may contract with the 
board of trustees of a county or district tuberculosis hospital, 
or with the proper officer of a municipal tuberculosis hospital, 
for the care, treatment and maintenance of residents of the 
county who are suffering from tuberculosis." 

(Emphasis added.) 

Section 3139- 18, General Code, goes on 111 a later part of said sec­

tion to provide: 

"* * * The county commissioners of such county may also 
contract for the care and treatment of residents of the county suf­
fering from tuberculosis. * * *" (Emphasis added.) 

The question of \\"hat constitutes "residence" and "domicile" has been 

discussed many times by courts. This question is a mixed factual and 

legal question. It has often been stated that a person may have many 

different "residences," but only one "domicile." 

In Grant v. Jones, 39 0. S. 505, it is stated by the Supreme Court 

111 the course of the opinion : 

"vVhat constitutes a person a resident of Ohio, for the pur­
pose of voting, of admission to the public schools and benevolent 
institutions of the state, for the administration of estates and in 
other cases, has been a frequent matter for consideration in the 
courts. There is no substantial difference between the words 
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residence and domicile in regard to these matters, though they are 
not always synonymous. For business purposes and perhaps for 
purposes of taxation, a man may have more than one residence. 
but he can have but one domicile." (Emphasis added.) 

This rule could be applied to tubercular hospitalization within the 

classification of "benevolent institutions of the state." 

It is stated in Kennan on Residence and Domicile, Sec. 8, page 18, as 

follows: 

"There are some fi £teen states in which statutory defini­
tions have been attempted. The earliest definition of residence 
( in connection with voting privileges) appears to be that of Ohio. 
This first appeared in 39 Vol. St. 13, Ch-41, Sec. (71) rr, which 
was an act passed March 20, 184r. This definition in its original 
form read as follows : 

'This place shall be considered and held to be the resi­
dence of a person in which his habitation is fixed without 
any present intention of removing therefrom, and to which, 
whenever he is absent, he has the intention of returning.' 

"It will be found in the above form in Section 1996 of the 
Compiled Statutes of Nebraska for 1922 and in Ch. 6, Sec. 651, 
of \,Visconsin Statutes of 1923. This definition remained in the 
Ohio statutes in the form given above until the Statutes of 188o 
appeared when the words 'without any present intention of re­
moving therefrom' were omitted. As thus abbreviated it is sub­
stantially followed in the statutes of California, Kansas, Montana, 
Nevada, Oregon and Utah. It is a curious fact that this definition 
of residence which has become the law in eight or nine states 
appears to be taken from Story's definition of domicile and this 
no doubt accounts for much of the confusion which has resulted." 

This definition, which so many other states have followed, is still in 

the election law of Ohio. Since the term "residence" is not defined in 

Section 3139 et seq., General Code, we must look for a definition exclusive 

of these provisions. In 1917 Opinions of the Attorney General, Vol. III, 

Opinion No. 764, p. 2037, the syllabus in part provides: 

"Residence is a question of mixed law and fact and change 
of residence is a question of intention and fact, or facts in the 
light of intention, and it may continue in a certain territory or 
jurisdiction, after actual connection with any particular spot 
therein has ceased. * * *" 
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It is stated in 1940 Opinions of Attorney General, Vol. II, Opinion 

No. 2892, p. 927, in the second branch of the syllabus: 

"The term 'residence' as the same appears in the above sec­
tions should be construed to mean the place where a person has 
his true, fixed, permanent home and principal establishment, and 
to which place whenever he is absent, he has an intention of 
returning, as distinguished from temporary residence which a 
person intends to leave when the purpose for which he has taken 
up his abode ceases." 

In your request for my opinion you state that this person 111 question 

has resided in the State of Ohio less than one year at the time of hos­

pitalization. Since you use the word "resided," it appears that Mrs. X 

intended to remain in Ohio. There is no requirement in the tuberculosis 

hospital and clinic law that a person be a resident of Ohio for any length 

of time prior to hospitalization. As has been stated hereinbefore, tubercu­

lar hospitalization is a health measure and is not a matter of poor relief. 

I have reached this conclusion being fully cognizant that the 94th General 

Assembly when enacting Section 3139-2, General Code, used the term 

·'residents,'' without the use of the qualifying adjective "legal." It is to 

be noted that this qualifying adjective was used in other sections of this 

enactment of the 94th General Assembly. 

Therefore, it is my opinion, and you are informed, that where an 

indigent person is in the State of Ohio and has the intention of remaining 

in Ohio, or meets the requirements for residence, the county commis­

sioners of the county where such person resides can legally pay for hos­

pitalization in a district tuberculosis hospital. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




