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A MEMBER OF THE PUBLIC EMPLOYEES RETIREMENT 
FUND SYSTEM WHO CONTRIBUTED TO THE SYSTEM 
SINCE JANUARY 1, 1935, CAN CONSIDER PRIOR SERVICE 
FOR CREDIT WITHOUT FURTHER CONTRIBUTION EVEN 
THOUGH HE WAS ESTABLISHED BY LAW-§486.32, G.C., 
118 O.L. 104, 122 O.L., 192-3, OPINION 1319 OAG 1949, 124 O.L. 
617, §145.01, R.C., 126 O.L. 1047, §145.44 R. C. 

SYLLABUS: 

A member of the public employees retirement system, who has contributed into 
such system since January 1, 1935, has, by such contributions, complied with the 
provisions of division (E) of Section 145.01, Revised Code, and is entitled to prior 
service credit for service rendered prior to such time as an employee of an employer 
without further contribution to the public employees retirement system even though 
in such earlier employment said member was covered by some other retirement system 
established by law. 
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Columbus, Ohio, May 24, 1962 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which request reads as follows : 

"Mrs. H. started working for the Cleveland Public Library 
on September 1st, 1929 and on September 1st, 1930 she became 
a member of the Prudential Insurance Company's retirement sys­
tem, then lawfully in force covering such employees of said library 
as wished to join it and paid the established contributions thereto. 
Mrs. H. remained a contributing member of said Prudential sys­
tem until January 1st, 1935 at which time she left the employ of 
the Cleveland Public Library, withdrew from the Prudential re­
tirement system and received back all the money she had paid 
into it. Also on January 1st, 1935 Mrs. H. joined the Ohio Pub­
lic Employees Retirement System and has been a full time con­
tributing member ever since up to the date of her retirement on 
September 30th, 1961, as an employee of the Cuyahoga County 
Public Library. 

"The question here involved is whether or not Mrs. H. is 
entitled to 'prior service credit' for the time from September 1st, 
1929 to January 1st, 1935 and how much, if anything, must she 
pay to P.E.R.S. to obtain such credit. 

"Revised Code Section 145.01 par. (E) defines 'prior service 
credit,' and it seems to us that under that definition Mrs. H. is 
in the same position that she would have been in had she never 
joined the library's Prudential retirement system prior to Janu­
ary 1st, 1935 because she totally withdrew from that system and 
received no benefit from it and therefore was not 'covered by such 
system after such system was established' as a matter of finality. 

"The P.E.R.S. system has suggested in this case that Mrs. 
H. could qualify for the time she worked for the Cleveland Pub­
lic Library under R.C. Sec. 145.44, but since Mrs. H. began her 
P.E.R.S. membership on January 1st, 1935 it appears to us that 
neither of the two paragraphs of said section 145.44 can apply to 
Mrs. H. and that Mrs. H. is now entitled to full 'prior service 
credit' for all the time she worked for the Cleveland Public Li­
brary without doing or paying anything more into the P.E.R.S. 
system. As we understand it there never has been any question 
under the Ohio law that all periods of public service which oc­
curred prior to January 1st, 1935, automatically qualify for what 
is known as 'prior service credit' unless the concerned public em-
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ployee was and remains covered by some other retirement system 
authorized by law. In other words that the State of Ohio has 
undertaken to pay the cost of funding all benefits referable to 
periods of service prior to January 1st, 1935, if same are not 
covered by some legally authorized retirement system, without 
requiring back payments from either employees or employers." 

A retirement allowance is computed based upon the provisions of 

law in effect at the effective date of a retirement allowance following the 

time when an allowance is filed, Opinion No. 567, Opinions of the Attor­

ney General for 1959, page 288. For analagous reasoning in part, see 

$tate, ex rel. Pincombe vs. Board of State Teachers Retirement System, 

i72 Ohio St., 219, and Jenkins vs. Public Employees Retirement System 

of Ohio, 87 Ohio Law Abs., 45. 

The statutory definition of "prior service" as used in the public 

employees retirement system law has changed through the years. As of 

January 1, 1935, "prior service" meant all service as a state employee 

rendered before January 1, 1935 ( Section 486-32, General Code, 115 

Ohio Laws, 614). 

Former Section 486-32 (8), General Code, was broadened m 1938, 

117 Ohio Laws, 746, to provide: 

" 'Prior service' shall mean all service as a state employe, 
county employe, municipal employe, conservancy employe, health 
employe, or public library employe rendered before January 1, 
1935, provided that if the employe served as an employe in any 
two or all of said capacities, 'prior service' shall mean the total 
combined service rendered in said capacities prior to January 1, 
1935." (Underlined language added by amendment). 

Then in 1939 the legislature amended former General Code Section 

486-32 (8), 118 Ohio Laws, 104 ( 105) to provide: 

" 'Prior service' shall mean all service as a state employe, 
county employe, municipal employe, park district employe, con-

. servancy employe, health employe or public library employe ren­
dered before January 1, 1935, and all service as an employe 
of any employer who comes within the provisions of the state 
teachers' retirement system or of any other retirement system 
established under the laws of Ohio rendered prior to January 1, 
1935, if the employe claiming such service did not contribute to 
or receive benefits from any retirement system for such service, 
provided that if the employe served as an employe in any two or 
all of said capacities, 'prior service' shall mean the total combined 
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service rendered in said capacities prior to January 1, 1935." 
(Underlined language added by amendment) 

In 1949, 122 Ohio Laws, 192, 193, former General Code Section 

486-32 (8) was amended to read: 

" 'Prior service' shall mean all service as a public employe 
rendered before January 1, 1935, and all service as an employe of 
any employer who comes within the provisions of the state teach­
ers retirement system or of the state public school employes retire­
ment system or of any other retirement system established under 
the laws of Ohio rendered prior to January 1, 1935, if the em­
ploye claiming such service did not contribute to or receive bene­
fits from any retirement system for such service, provided that if 
the employe served as an employe in any two or all of said capaci­
ties, 'prior service' shall mean the total combined service rendered 
in said capacities prior to January 1, 1935. In addition thereto, 
'prior service' shall mean all service credited for active duty with 
the armed forces of the United States as provided in section 
486-47, General Code." (Underlined language added by amend­
ment) 

In construing the 1949 language, one of my predecessors held in the 

syllabus of Opinion No. 1319, Opinions of the Attorney General for 
1949, page 965: 

"A present member of the public employes retirement sys­
tem is not entitled to receive prior service credit for that period 
of time in which he was a member and contributed to the Cin­
cinnati Retirement System." 

In 1951 the legislature again amended former General Code Section 

486-32, 124 Ohio Laws, 617 ( 618) to read: 

" 'Prior service' shall mean all service as a public employe 
rendered before January 1, 1935, and all service as an employe 
of any employer who comes within the provisions of the state 
teachers retirement system or of the state public school employes 
retirement system or of any other retirement system established 
under the laws of Ohio rendered prior to January 1, 1935, if 
the employe claiming such service did not become a member of 
such system or systems, provided that if the employe served as 
an employe in any two or all of said capacities, 'prior service' 
shall mean the total combined service rendered in said capacities 
prior to January 1, 1935. In addition thereto, 'prior service' shall 
mean all service credited for active duty with the armed forces 
of the United States as provided in section 486-47, General Code." 
(Underlined language added by amendment) 
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In 1953 code revision bill, Section 486-32 (8), General Code, became 

Section 145.01 (E), Revised Code. In 1955, 126 Ohio Laws, 1047 

(1048), Section 145.01 (E), Revised Code, was amended to read: 

" ( E) 'Prior service' means all service as a public employee 
rendered before January 1, 1935, and all service as an employee 
of any employer who comes within the state teachers retirement 
system or of the state public school employees retirement system 
or of any other retirement system established under the laws of 
this state rendered prior to January 1, 1935, provided that if the 
employee claiming such service * * * was employed in any capac­
ity covered by such system after such system was established, 
credit for such service may be allowed by this system only under 
the conditions of section 145.44 of the Revised Code. 'Prior 
service' also means all service credited for active duty with the 
armed forces of the United States as provided in section 145.30 
of the Revised Code." (Underlined language added by amend­
ment) 

Section 145.01 (E), Revised Code, presently reads as amended m 

1955, and as set forth immediately above. 

\Vhile determination of the rights of the member involved in your 

question must be based upon the law in effect at the time the application 

for retirement is effective, as aforesaid, the foregoing statutory amend­

ments are of benefit in ascertaining the intention of the legislature in 

enacting the section as it presently exists. 

As noted, when the public employees retirement system law was 

first enacted, "prior service" meant all service as a state employee ren­

dered before January 1, 1935. The provision was later extended to 

employees other than state employees. 

The 1939 legislation narrowed the definition of "prior service" by 

excluding employees who had contributed or received benefits from 

another retirement system. It was this language which was construed in 

the 1949 attorney general opinion discussed earlier. 

The 1951 legislation changed the language to exclude employees who 

were members of such another retirement system. 

In enacting Section 145.01 (E), Revised Code, 126 Ohio Laws, 

1047 ( 1048) in its present form, the legislature has provided recognition 

for service rendered by an employee to an employer who established a 

retirement system under the laws of Ohio when the employee was 
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any manner covered." The word "cover" is defined in vVebster's 3rd 

International Dictionary as : 

"to afford protection or security to typically by means of 
some stated provision: insure against a specified risk:." 

The facts stated in your request indicate that the employee in ques­

tion contributed to the retirement system established by the Cleveland 

Public Library and although she later withdrew her membership, she 

was at the time covered by the employer's system. In considering the 

evolution of the definition of "prior service," it seems that the legis­

lature realized the inequity of granting credit for prior service to indi­

viduals who had contributed to or were members of an existing system. 

The exclusion of such service, however, obviously created great hardship 

to persons who did not retain such membership, and thus in 1955 an 

equitable method was provided whereby employees could obtain recog­

nition for service rendered an employer prior to January 1, 1935, when 

they were covered by an existing retirement system. 

Admittedly, the present language of Section 145.01 (E), Revised 

Code, is no gem of clarity. Particularly confusing is the language reading: 

"* * * provided that if the employee claiming such service 
was employed in any capacity covered by such system after such 
system was established, credit for such service may be allowed by 
this system only under the conditions of section 145.44 of the 
Revised Code. * * *" 

The big question as to this language is what is meant by the words 

"such system," which words appear in two places. It might be argued 

that these words refer to the "other retirement system" established under 

the laws of this state as found earlier in the language of division (E); 

however, since a person could not be a member of a system which has 

not been established, this interpretation would not relieve the confusion. 

The more logical interpretation in my opinion is to construe the words of 

the proviso to read, "provided that if the employee claiming such service 

was employed in any capacity covered by such other system after the 

public employees retirement system was established, credit for such serv­

ice may be allowed by the public employees retirement system only 

under the conditions of Section 145.44, Revised Code." 
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Strengthening my conclusion that the latter interpretation should be 

followed is the actual context of Section 145.44, supra.. That section 

reads in pertinent part as follows : 

"Members of the public employees retirement system who, 
prior to the date membership was established in said system, 
were employed by the state or any of the several local authorities 
mentioned in section 145.01 of the Revised Code, which state or 
local authority has a local retirement system established under 
the laws of this state for its employees, shall be permitted to pay 
into the employees' saving fund of the public employees retire­
ment system the amount, with interest as determined by the 
public employees retirement board, said members would have paid 
through regular salary deductions had they been members of the 
public employees retirement system continuously since January 
1, 1935. 

"In case a given member did not enter the employ of the 
governmental unit having its own retirement system until a date 
subsequent to January 1, 1935, the payment shall be computed on 
the salary earned from the date of appointment to the date 
membership was established in the public employees retirement 
system, provided such members have not received and are not 
eligible for benefits from the retirement system of said state or 
local governmental unit. * * *" 

Obviously, since said Section 145.44 does not apply to service rendered 

prior to January 1, 1935, the words of the proviso of Section 145.01 (E), 

supra, do not apply to a person who became a member of the public 

employees retirement system on January 1, 1935. 

In this regard, I believe that the proviso is intended to apply to 

persons who were covered by another retirement system before and after 

January 1, 1935; and in order for such persons to get credit for service 

prior to that date, they must make the payments prescribed by Section 

145.44, supra, for service after that date while covered by such other 

retirement system. 

Applying the facts stated in your letter of request to the foregoing 

reasoning, I am of the opinion that the individual designated therein is 

entitled, under the provisions of Section 145.01 (E), Revised Code, to 

receive prior service credit for the time from September 1, 1929 to 

January 1, 1935, regardless of the proviso of the section above discussed. 

Further, the same result would be reached even if it were deter­

mined that the proviso should apply. 
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It will be seen from an examination of Section 145.44, Revised 

Code, that the amount required to be paid by an employee is that which 

he would have paid from January 1, 1935 until membership, plus inter­

est. While the member mentioned in your request was, prior to mem­

bership in the system, a member of a "local retirement system," all of 

such local membership was prior to January 1, 1935, on which date 

membership in the public employees retirement system was established. 

Since that date said member has contributed continuously to the pub­

lic employees retirement system and, therefore, under the provisions of 
Section 145.44, Revised Code, said member is required to pay the system 
nothing. 

And, finally, even though the language here construed is not entirely 

clear as to the exact intention of the legislature, it must be remembered 

that the provisions of law dealing with pensions are to be liberally con­

strued in favor of the member (42 Ohio Jurisprudence 2nd, page 355, 
Pensions, Section 3). 

In conclusion, therefore, it is my op1mon and you are advised that 

a member of the public employees retirement system, who has contributed 

into such system since January 1, 1935, has, by such contributions, com­

plied with the provisions of division (E) of Section 145.01, Revised 
Code, and is entitled to prior service credit for service rendered prior to 

such time as an employee of an employer without further contribution to 

the public employees retirement system even though in such earlier em­

ployment said member was covered by some other retirement system estab­
lished by law. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




