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THE COMPATIBILITY OF THE POSITIONS OF A MEMBER 

OF A LOCAL BOARD OF EDUCATION SIMULTANEOUSLY. 

§3313.85. Informal OAG No. 169, 1947. 

SYLLABUS: 

Under the prov1S1ons of Section 3313.85, Revised Code, one person may not 
at the same time serve as a member of a county board of education and as a member 
of a local board of education in the same county, (Informal Opinion No. 169, Informal 
Opinions of the Attorney General for 1947, followed and approved.) 

Columbus, Ohio, June 21, 1960 

Hon. Calvin W. Hutchins, Prosecuting Attorney 

Ashtabula County, Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads: 

"I have been requested by one of our local district school 
boards to obtain from you a formal opinion regarding the com­
patibility of the positions of a member of a local Board of Educa­
tion and a member of the County Board of Education simul­
taneously. It is felt that this question is somewhat 'moot" in 
view of the positions taken by former Attorney Generals. 

"Vve would call your attention to an Informal Opinion ren­
dered February 6, 1947, being No. 169. This opinion apparently 
holds these positions to be incompatible. We would also like to 
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call your attention to the booklet put out by your office on the 
compatibility of public offices, at page 16, where it indicates that 
a member of the County School Board is compatible with being 
vice president of a rural board of education. The opinion rendered 
in 1931, at page 733." 

Opinion No. 3272, Opinions of the Attorney General for 1931, page 

733, mentioned in your letter, was predicated on the provisions of former 

Section 4728, General Code, which read as follows: 

" 'Each county school district shall be under the supervision 
and control of a county board of education composed of five 
members, who shall be electors residing in the territory com­
posing the county school district and who ·may or may not be 
members of local boards of education. The members of such 
county board in office when this act goes into effect shall continue 
in office until their successors are elected and qualified.'" (Em­
phasis added) 

The conclusion reached in that op1111on was that a vice-president of 

a board of education of a rural school district could be appointed as a 

member of the county board of education and occupy both positions 

concurrently. 

The opposite conclusion reached in Informal Opinion No. 169, 

Informal Opinions of the Attorney General for 1947, to which reference 

is also made in your inquiry, was grounded on the fact that Section 4728, 

General Code, supra, had been in the meantime repealed and Section 4832, 

General Code, was regarded as in a measure controlling the question 

involved; on the provisions of Section 4831, et seq., General Code, (now 

Section 4831.22, et seq., Revised Code), whereby a new system of county 

planning and distribution of local school districts had been set up; and 

on the provisions of Section 4846, General Code (now Section 3313.85, 

Revised Code). 

Section 4832, General Code, 1s now Section 3313.01, Revised Code, 

and reads: 

"In county, local, and exempted village school districts, the 
board of education shall consist of five members who shall be 
electors residing in the territory composing the respective dis­
tricts and shall be elected at large in their respective districts." 

(Emphasis added.) 
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I note that the only qualification set forth in Section 3313.01, supra, 

for members of a county or local board of education is that such members 

be electors residing in the territory of the school district in which they 

are elected. ·while the express provision in the repealed Section 4728, 

General Code, to the effect that members of a county board of education 

might or might not be members of local boards of education, is not con­

tained in Section 3313.01, supra, neither does the latter expressly prohibit 

a person from serving simultaneously on both such boards. 

In 32 Ohio Jurisprudence, Public Officers, Section 46, pages 906 and 

907, it is stated: 

"It is elementary that one who is an elector is entitled to 
hold the office to which he is elected unless there is some contrary 
statutory provision or the offices are inherently incompatible." 

(Emphasis added.) 

In 32 Ohio Jurisprudence, Public Officers, Section 48, pages 908, 

909, it is stated: 

"One of the most important tests as to whether offices are 
compatible is found in the principle that incompatibility is recog­
nized whenever one office is subordinate to the other in some of 
its important principal duties, or subject to the supervision or 
control of the other, * * * or is in any way a check upon the 
other, or where a contrariety and antagonism would result in an 
attempt by one person to discharge the duties of both." 

In Informal Opinion No. 169, supra, as already noted, it was ruled 

that a person could not at the same time be a member of a county and of 

a local board of education. In that opinion it is stated: 

"Section 4831 et seq., General Code, provides a new system 
of county planning and territorial redistribution of local districts. 
Certain duties are imposed upon the county board, by way of 
initiating plans calling for such territorial changes. It is true that 
these changes can not become effective unless and until approved 
by the Superintendent of Public Instruction of the state. Never­
theless, the Superintendent can not himself initiate such changes, 
and it may therefore be said that the authority and responsibility 
for the same are divided between the county board and the Super­
intendent of Public Instruction. In view, therefore, of the fact 
that the action taken by the county board may result either in 
the dissolution of a local district or a subtraction from or addition 
to its territory, without the approval of the local board, it appears 
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to me that the county board docs, in a measure, exercise an au­
thority over the local board which under the well recognized 
principles of law would render the two positions incompatible. 
For the same reason it might give a member of the local board 
who was also a member of the county board, an undue influence 
in shaping the territorial boundaries of certain districts, to the 
advantage of his own and the disadvantage of others. 

"Another provision of the law which appears to me to render 
the two positions in question incompatible is that contained in 
Section 4846 General Code, ( now Section 3313.85, Revised 
Code) whereby the county board is authorized to act as the local 
board and perform all duties imposed upon it in event the local 
board fails to perform such duties or fails to fill a vacancy in its 
membership within the period limited. The effect of this statute 
is to give the county board a certain measure of control over a 
local board and in disputed cases as to the alleged failure of the 
local board to perform its duties, a conflict might arise in which 
a person who is a member of both boards would find himself on 
both sides of a dispute." ( Parenthetical matter added) 

I am in full accord with the reasoning and the conclusion of my prede­

cessor as stated in Informal Opinion No. 169, supra, and such opinion is 

therefore followed and approved. 

Accordingly, answering your specific question, it is my op1111on and 

you are advised that under the provisions of Section 3313.85, Revised 

Code, one person may not at the same time serve as a member of a county 

board of education and as a member of a local board of education in the 

same county. (Informal Opinion No. 169, Informal Opinions of the Attor­

ney General for 1947, followed and approved.) 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




