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OPINION NO. 66-060 

Syllabus: 

The position of member of the board of education of a 
local school district and the position of tmmship trustee of a 
tm·mship trithin that local school district are inconpatible. 

To: J. Warren Bettis, Columbiana County Pros. Atty., Lisbon, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, March 11, 1966 

I have before me your request for my opinion which r.eads 
as follows: 

'·I have been requested by the Southern Local 
School District of Columbiana County to request 
your Opinion on the followin~ set of facts: a 
neHly elected r.ierr.ber of tlie Southern Local School 
District Board of Education in Columbiana County
resides in Brush Creek Township of Jefferson County.
Southern Local School District encor,:passes part of 
~rush Creek Tm-mship and specifically the area in 
which Mr. Adams resides. There is no question
that Mr. Adams does reside within the boundaries 
of Southern Local School District. 

"Mr. Adams, the newly elected member was at 
the same time elected township trustee or Brush 
Creek Township in Jefferson County. 

"The question therefore arises as to whether 
or not the position of township trustee of Brush 
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Creek Township in Jefferson County is compatible
with that of member of the school board of Southern 
Local School District in Columbiana County which 
also encompasses part of Brush Creek Township in 
Jefferson County. 

"I have read your opinion No. 951 of the 1949 
Attorney General's Opinions which held in the sylla­
bus as follows: 

"'The office of township trustee and 
the office of a member of a local board of 
education located within such township 
are incompatible offices and may not be 
held by the same person simultaneously.'" 

BHowever, in this case there is a slightly dif-
ferent problem in that the board member is a town­
ship trustee in a different township than that of the 
school district except for a small territorial part. 

"Would you therefore advise if under the circum­
stances related above Mr. Adams may serve as township 
trustee of Brush Creek Township, Jefferson County
and at the same time serve as a board member of the 
Southern Local School District of Columbiana County 
part of which is located in Brush Creek Township,
Jefferson County, Ohio." 

There is no statutory prohibition against the.same person
holding simultaneously the office of township trustee and the 
position of member of a board of education of a local school 
district. It is therefore necessary to determine whether or 
not the two offices are incompatible at common law. The most 
frequently cited case establishing the common law rule of in­
compatibility in Ohio is State, ex rel. Attorney General v. 
Gebe_r~, 12 o. C. c. (N.S.) 274, in which it is stated, at page
275: 

"Offices are considered incompatible when 
one is subordinate to, or in any way a check 
upon, the other; or when it is physically impos­
sible for one person to discharge the duties of 
both." 

I am aware of Opinion No. 951, Opinions of the Attorney
General for 1949 at page 598 which you cite in your request. 

Subsequent to that opinion I had occasion to write in 
Opinion No. 2202, Opinions of the Attorney General for 1958 
at page 361 that the position of township trustee and clerk 
of a local school board are incompatible. 

In that opinion I cited Sections 5705.01, 5705.28, 5705.31,
5705,32, and 5705,37, Revised Code, to show the manner in which 
the funds are allotted to different subdivisions. I then con­
cluded by stating: 

"Considering the above quoted statutes to­
gether, it is apparent that there may be times 
when the competition for available funds will 
place the township trustees and the local school 
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board in positions adversary to each other. And 
even though the clerk of the local school board 
occupies a ministerial position, the possibility
of dual loyalties is such that objectivity may 
be difficult to maintain." 

At that time I expressed the opinion that the positions of 
cler~ of a local school board and township trustee were incom­
patible. It is even clearer that a member of the local school 
board and township trustee are incompatible, since the member 
of the school board has duties which are not just ministerial. 

It is clear that this is so even where a local school 
district encompasses more than one township or parts thereof. 
If anything, these facts would tend to increase the possibility
of competition for available funds. 

It is therefore my opinion and you are hereby advised that 
the position of member of the board of education of a local 
school district and the position of township trustee of a town­
ship within that local school district are incompatible. 




