
Opln. 66-095 ATTORNEY GENERAL 2-176 

OPINION NO. 66-095 

Syllabus: 

A board of education may expend public funds to pay the 
costs to the Division of Guidance and Testing, Ohio State 
Department of Education of pupils participating in a state­
wide system of testinG pupils in the public schools. 

To: E. E. Holt, Superintendent of Public Instruction, Department of Education, 
Columbus, Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, May 20, 1966 

Your request for my opinion reads as fo11O,1s: 

"A Division of the Department
of Education, the Division of Guid­
ance and TestinG, administers a 
statewide system of testing pupils
in the public schools for px•oficiency
in specific oubject areas.*** 

"* * * * * * * * * 
"The Divioion of Guidance and 

Testing malces a charge of ten cents 
per participating pupil for the pre­
limi.nary test and a charge of one 
dollar per pupil for the final test. 
There are other extremely nominal 
charges connec ted t·1i th the adminis­
tration of the tests such as Grading
sheets at a cost of six cents each. 

"It has been questioned uhether 
boards of education may expend public
funds to enable students to participate
in this testing program. I t·,ould ap­
preciate receiving your opinion on 
this question." 

The powers and duties of a board of education are 
strictly limited by statute. Schuiry vs. McClure! et al.,
Trustees, 120 Ohio St., 335, states n paragraph of the
syllabus, as follot1s: 

"Members of a board of education 
of a school district are public offi­
cers, whose duties are prescribed by 
lau. Their con ~rac tual powers are 
defined by i.he statutory liinitatione 
existing i.hereon, and they have no 
power except such as is expressly
given, or such as is necessarily im­
plied from the powers that are expressly
gj.ven." 
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In view of the restriotions 11m1t1n6 the powers and 
duties of a board of education, ii; is necessary to analyse
the testing program about which you inquire and its use by
school authorities in order to determine if the statutory
provisions BOVernine the expenditure of public funds for 
school use will permit a board of education to make such 
expenditures. 

Each year the Division of Guidance and Testing forwards 
to recognized h16h schools, information concerning the 
description and rules for a testing prosram. The courses 
covered in the proGram are approved araded courses of 
aoedemi.c study. Individual schools elect whether or not 
they desire to participate in the pro8ram covering the 
courses of instruction offered in their own schools. 

The entire testinS program 1& divided into two series; 
a prelimi.nary test and a final test. The preliminary test& 
are admi.nistered and scored by the local schools. Each 
school forwards the test results to the Division of Guidance 
and Testing where statewide norms are computed with the 
percentiles, by subJect, being reported to each pari;icipat­
ing school. 

Section 3313.642, Revised Code, provides: 

"***the board of education of a 
city, exempted village, or local school 
district shall not be required to furnish, 
free of charEe, to the pupils attending
the public scl1ools any materials used 1n 
a course of instruction with ilie exception
of the necessary textbooks required to be 
furnished without charse* * *" 

(Emphaais added) 

Section 3315.061, Revised Code, provides: 

"The board of education of any school 
district~ expend fWlds tor the purpose
of conductns or entering Into contracts 
for, studies or surveys pertainin5 to school 
district organization and building needs, 
curriculum and instructional needs***" 

(Emphasis added) 

section 3315.06, Revised Code, provides: 

"The boui·d of ecl\.ication oi' each 
county school diatrio~ ma:, provide 
programs, examinations, school records, 
diplomas, and other necesso?' supplies
and equipment ?Qr the use o the county
superintendent in furthering the in-
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structional procram of the county school 
ell.strict." 

{Emphasis added) 

The statutes permit a board of education to furnish 
examinations, materials pertaining to courses of instruction, 
and necessary items for curriculwn and instructional needs. 
Therefore, it would seem appropriate that 11' a boa.re:. of 
education made the decision that the preliminary testing 
program was to be considered as material pertinent to certain 
academic courses, or that the results were to be used to 
evaluate curriculwn and instructional needs, the expense of 
such program would be a valid use of public funds. I am 
constrained to say that such a test:11'p, program would appear 
to be of value to tl1e superintendent 'in furthering the 
instructional p1•ogram of the county school district." Such 
a program would reveal to school administrators a particular
district's academic stature in cert;ain subjects as compared 
to other schools; therefore, such knowledge would be 
valuable in planning future academic policies, so as to 
improve the educative process in that school district. 

In consideration of the final testing aspect of your
inquiry, I am not unmindful of the fact all students do 
not participate. However, I believe that this program
has sufficient relaUonship to a i;raded course of st;udy 
to Justify the expenditure. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that a board of education may expend public funds to pay the 
costs to the Division of Guidance and Testing, Ohio State 
Department of Educcc:tion of pupils participating in a state­
wide system of testing pupils in the public schools. 




