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OPINION NO. 66-010 

Syllabus: 

Sections 143,01 to 143~48, inclusive, Revised Code, 

do not apply to a city school district which does not 

contain a city, 

To: E. E. Holt, Superintendent, State Department of Education, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 10, 1966 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Section 3311,02 of the Revised Code was 
amended by Amended House Bill No. 286 so as 
to include the following language: 

1An exempted village school dis­
trict which includes within its bound­
aries all or part of two or more muni­
cipal corporations, the aggregate pop­
ulation of which total 5,000 or more 
as determined by the preceding federal 
census may, with the approval of the 
State Board of Education, become a 
city school district.' 

"Section 143,08 of the Revised Code pro­
vides in part that: 

1The civil service of the state 
and the several counties, cities, 
city health district and city school 
districts thereof shall be divided 
1nto the unclassified service and 
the classified service,' 
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"Section 143,30 of the -Revised Code pro­
vides for the method of appointment of a muni­
cipal civil service commission and establishes 
the powers of a municipal civil service commis­
sion, However, this section provides for the 
establishment of a municipal civil service com­
mission only in cities, Thus, the enactment of 
Amended House Bill No, 286 provides for the es­
tablishment of city school districts which do 
not contain a city and hence no city civil ser­
vice commission, 

"Sections 3319,081, 3319,082 and 3319,-
083 of the Revised Code, relating to employ­
ment of non-certificated or non-teaching em­
ployees, are each prefaced with the following
language: 

1 In all school districts wherein 
the provisions of Sections 143,01 to 
143,48 inclusive of the Revised Code 
do not apply***•' 

"May I have your opinion on the question
of whether Sections 143,01 to 143,48 inclusive 
of the Revised Code apply to a city school dis­
trict which does not contain a city," 

In your letter you state that Section 143.30, Revised 
Code, provides only for the establishment of a municipal
civil service commission in cities. This statement is es­
sentially aecurate. This section provides ln pertinent 
part as follows: 

"The mayor or other chief appointing
authority of each city in the state shall 
appoint three persons, one for a term of 
two years, one for four years, and one for 
sue years, who shall constitute the muni­
cipal civil service commission of such city
and of the city school district and city
health district in which such city ls 10-
~-* * * (Emphasis added) 

Chapter 143 of the Revised Code ls the chapter which 
provides for the establishment of civil service protection 
in the state, counties and municipalities. S3ction 143.30, 
supra, creates a Municipal Civil Service Commission whose 
i'ui'ictlon is to prescribe, amend, and enforce rules not in­
consistent with Sections 143.01 to 143.48, inclusive, Re­
vised Code. Therefore, lt seems obvious that if, as in 
the situation envisioned in Sectlo_n 3311.02,._ Revised Code, 
there is no commission to enforce Chapter 143,supra, then 
Sections 143,01 to 143.48, inclusive, supra, dono°t apply 
to a city school district which does norcontain a city,
Further, there can be no civil service commission if there 
ls no person having the power to appoint members who would 
comprise such a commission. This ls exactly .the situation 
confronted with in the case of an exempted village school 
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district. The reason for this is that there is no mayor 
or other chief appointing authority in such a district to 
appoint members to such a commission. Concededly, each 
one of the municipal corporations referred to in Amended 
House Bill 286 has a mayor or other chief appointing au­
thority. However, this does not mean that a fortiori the 
exempted village school district has an appointing autho­
rity. Section 143.30, supra, is clear; the mayor or other 
chief appointing authority of each city in the state are 
the individuals vested with the power to appoint a Muni­
cipal Civil Service Commission. Consequently, if there 
is no appointing authority there can be no commission, 
and if there is no commission to enforce Chapter 143, 
supra, then Sections 143.0l to 143.48, inclusive, supra,
donot apply in the situation to which you refer in your
letter. 

Further, when Section 143.30, supra, refers to city
school or health districts, it qualil"Ies those terms by 
the phrase "in which such city is located." on this 
basis the only logical inference which can be drawn is 
that city school and health districts must be at least 
partially within a city. 

Just exactly what constitutes a city has been sta­
tutorily defined. In Article 18, Section I of the Ohio 
Constitution it is provided that all municipal corpora­
tions having a population of 5,000 or more shall be cities 
and that all other municipal corporations shall be vil­
lages. Further, Section 703.01, Revised Code, prescribes
that municipal corporations which at the last federal 
census had a population of 5,000 or more, or 5,000 regi­
stered resident electors or resident voters, as provided
in Section 703.011, Revised Code, are cities; and that 
all other municipal corporations are viilages. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly
advised that Sections 143.01 to 143.48, inclusive, Revised 
Code, do not apply to a city school district which does 
not contain a city. 




