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OPINION NO. 81-090 

Syllabus: 

If it is physically possible for one person to hold both ;iositions and if 
the holding of both positions is not prohibited by local law, the 
positions of township zoning commission chairman and board of 
education member are compatible. 

To: John A. Pfefferle, Erle County Pros. Atty., Sandusky, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 16, 1981 

I have before me your request for my opinion concerning the compatibility of 
the positions of chairman of a township zoning commission and board of education 
member. It is my understanding, based on information provided by your office, that 
the individual involved serves as a member of the board of a local school district 
which is located in the same town.ship as the zoning commission of which he is 
chairman. 

In HJ79 Op. Att'y Gen. No. 79-111, I set forth the seven questions which form 
the basic compatibility analysis. Those seven questions read as follows: 

1. 	 Is either of the positions a classified employment within the 
terms of R.C. 124.57? 

2. 	 Do the empowering statutes of either position limit the outside 
employment permissible? 
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3. 	 Is one office subordinate to, or in any way a check upon, the 
other? 

4. 	 Is it physically [im] possible for one person to discharge the 
duties of both positions? 

5. 	 Is there a conflict of interest between the two positions? 

6. 	 Are there local charter provisions or ordinances which are 
controlling? 

7. 	 Is there a federal, state, or local departmental regulation 
applicable? 

In order for the positions at issue to be compatible, each of the seven questions 
must receive a negative response. If even one question must be answered in the 
affirmative, the positions are incompatible. 

The first question deals with the ban contained in R.C. 124.57 against 
participation by a classified civil servant in certain specified types of political 
activity. Neither the position of chairman of a township zoning commission nor 
that of board of education member is a classified employment. Therefore, R.C. 
124.57 does not apply to either of the positions at issue and the first question may 
be answered in the negative. 

The second question concerns the limiting effect of the empowering statutes 
governing either position. An examination of the relevant Revised Code statutes 
indicates that the sections governing a township zoning commission and those 
governing a board of education do not restrict outside employment. See generally 
R.C. Chapter 3313; R.C. Chapter 519. The second question, therefore;-inay also be 
answered in the negative. 

The third question is derived from the common law test of compatibility. 
That test, as expressed in State ex rel. Attorne General v. Gebert, 12 Ohio C.C. 
(n.s.) 274, 275 (Cir. Ct. Franklin County 1909, states that "o] ffices are considered 
incompatit>le when one is subordinate to, or in any way a check upon the other." I 
have been unable to ascertain any way in which a chairman of a township zoning 
commission would be subordinate to or a check upon a member of a board of 
education. Within their respective subject areas, zoning and education, each body 
acts independently and neither has supervisory power over the other. Although the 
decisions of the township zoning commission are subject to review, it is the 
township board of zoning appeals, not the board of education, which performs this 
function. R.C. 519.14. Thus, I conclude that neither position is subordinate to or a 
check upon the other and that the third question may be answered in the negative. 

The fifth question deals with the possibility of a conflict of interest between 
the two positions. This test is designed to protect an individual in the public 
service from experienaing divided loyalties which might affect the performance of 
his official duties. A resolution of this question involves an examination of the 
duties required to be performed in each capacity. A township zoning commission is 
responsible for regulating the "location, height, bulk, number of stories, and size of 
buildings and other structures. • .percentages of lot areas which may be occupied, 
set back building lines, sizes of yards, courts, and other open spaces, the density of 
population, the uses of buildings and other structures. . .and the uses of land for 
trade, industry, residence, recreation, or other purposes in the unincorporated 
territory of such township." R,C, 519.02. A board of education is required to 
supervise the functioning of the school district under its control. "Each. . .board 
of education shall have the management and control of all the public schools of 
whatever name or character in its respective district." R.C. 3313.47. 

I have been able to locate only one area in which the possibility of a conflict 
of interest exists. This potential conflict would arise as a result of the regulation 
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by the township zoning commission of buildings or land under the supervision of the 
board of education. The fact that such a potential conflict exists does not, 
however, necessarily render the positions incompatible. Before such a finding of 
incompatibility can be reached, a further inquiry into the immediacy of the conflict 
must be made. "[W] here possible confiicts are remote and speculative, the 
common law incompatiblity or conflict of in.teresi. r;.tl(!.; are not violated." 1979 Op. 
Att'y Gen. No. 79-lll at 2-372, It is my belief that the conflict presented by this 
situation is remote and speculative. Clearly, the township zoning commission will 
not be dealing with school property on a regular basis. Moreover, in those instances 
in which school property is the subject of concern on the part of the zoning 
commission, the individual in question may withdraw from the discussion, 
permitting the remainder of the commission members to reach a decision on the 
appropriate course of action. See generally 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-079. 
Because I have concluded that the potential conflict is remote and speculative, 
question five may also be answered in the negative. 

The issue of whether it is physically possible for one person to adequately 
perform the duties of both positions is the subject of question four. A resolution of 
this issue is one which has traditionally been left to local officials in the belief that 
they are more familiar with the time requirements of each po~ition and, thus, are 
better equipped to reach an informed conclusion. Consequently, for the purposes of 
this opinion, I am assuming that question four will, after consideration by your 
office, also be answered in the negative. 

Questions six and seven concern the effect of federal, state and local laws 
which might prevent the individual in question from serving in a dual capacity. I 
am not aware of any federal or state statute or regulation which would prohibit one 
individual from being both a chairman of a township zoning commission and a 
member of a board of education. The applicability of local charter ordinances or 
department regulations is an issue which can be more adequately addressed by local 
officials who work with these provisions on a daily basis. For the purposes of this 
opinion, I will, therefore, assume that local law does not prevent one person from 
holding the positions in question. As a result, questions six and seven may also be 
answered in the negative. 

As the above discussion indicates, each of the seven questions has been 
answered in the negative. Therefore, it is my opinion, and you are advised, that if 
it is physically possible for one person to hold both positions and if the holding of 
both positions is not prohibited by local law, the positions of township zoning 
commission chairman and board of education member are compatible. 




