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OPINION NO. 86-051
Syllabus:

A payroll deduction may be made from the salary or
wages of a county employee when the particular
deduction is specifically authorized by statute. The
duties and powers of the board of county commissioners
and the county auditor with regard to the allowance of
a particular payroll deduction from the salary or
wages of a county employee are those set forth in the
statute authorizing the deduction.

To: Peter R. Seibel, Defiance County Prosecuting Attomey, Deflance, Ohlo
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney Genoral, July 29, 1986

I have before me your opinion request in which you ask:

Pirst, are payroll deductions legal as they relate to
specific County purposes such as the provision of
health insurance coverage for County employees and
payment of union dues for County employees in the
union?

Second, are payroll deductions legal for private
matters if requested by fthe County employee, such as
United Way and cancer insurance?

Third, 1if payroll deductions, whether private or
public, are legal, who has the final decision as to
whether or not a specific deduction will be allowed?
Do the County Commissioners have the authority to
require the- Auditor to make specific payroll
deductions or to prohibit Yer from making certain
deductions? Or can the Auditor solely determine which
deductions she will permit?

In order to answer your questions, it is first necessary to
gset forth the general rule that, “the authority of an official
charged with keeping payroll records of the state, one of its
political subdivisions, or one of its instrumentalities is
limited to that conferred by statute." 1981 Op. Att'y Gen. No.
81-006 at 2-20. Various provisions of the Revised Code
specifically provide for payroll deductions to be made from the
wages or salaries of certain public employees, and, in most
instances, specify the procedure to be followed in making such
deductions. Thus, whether payroll deductions for a particular
purpose may be made for county employees depends upon whether a
statute authorizes that particular type of deduction. See 1958
Op.. Att'y Gen. No. 2576, p. 513 (syllabus, paragraph one)
(*"[t]lhe auditor of state may make deductions from the salary of
‘s ~state employee only where such action is specifically
authorized by statute*' (emphasis' in original)). See., e.9.,
1960 Op. Att'y Gen. No. 1244, p. 224 (overruled by 1981 Op.
Att'y Gen. No. 81-006 due to the enactment of R.C. 9.42 (1965
Ohio Laws 5) (Am. Sub. H.B. 56, eff. Juae 2, 1965) allowing the
deduction in question) (concluded that county auditor had no
authority to make payroll deductions from county employees'
salaries for municipal income tax): 1958 Op. No. 2576
(syllabus, paragraph two) (concluded that state auditor had no
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authority to make payroll deductions for payment to credit
unions)(R.C. 9.43 was subsequently enacted to allow such
deductions).

Your opinion request asks about county enmployee payroll
deductions generally and 1lists four examples of deductions:
premiums for county employees' health insurance, premiums for
various other types of insurance, union dues, and Unitsd Way
contributions. Although there are other types of public
employee payroll deductions which are authorized by statute,
gee, e.9., R.C. 9.43 (public employee payroll deductions for
savings in share accounts in chartered credit unions), this
opinion will discuss only those payroll deductions about which
you have asked. ) ‘

1 will first address the authority to make payroll
deductions from the wages or salaries of county employees for
insurance purposes. R.C. 1737.22 provides that an employee of
a political subdivision, among others, ‘“may authorize the
deduction from his salary or wages ¢% the amount of his
subscripticn payments to any corporation provided for in [R.C.
1737.02-.20]" (medical care corporatlons). R.C. 1737.22 alrco
sets forth the procedure for implementing such deduction,
stating:

Such authorization shall be evidenced by an approval
of the head of the department, division, office, or
institution in which such employee 1s employed.

. . ~e«ssln the case of employeas of a political
subdivision. such authorization shall be directed to
and filed with the fiscal officer of such political
subdivigion.... :

Upon the filing with him of such authorization,
the...fiscal officer shall provide for payment to the
medical care corporation referred to in such
authorization, for the amount covering the sum of the
deductions thereby authorized.

Since a county is a political subdivision, Zents v. Board of
Commissioners, 9 Ohio St. 34 204, 459 N.E.24 881 (1984). R.C.
1737.22 entitles county employees to authorize payroll
deductions for subscription payments to medical care
corporations provided for in R.C. 1737.02-.20. Pursuant to
R.C. 1737.22, in order to affect such deductiona, a county
employee's authorization "“shall be evidenced by an approval of
the head of the department, division, office, or institution®
in which he is employed. Such authorization is then to be
rdirscted to and filed with the fiscal officer" of the county,
who is the county auditor.l

A provision analogous to R.C. 1737.22 is set forth in R.C.
1738.13 concerning subscription payments to corporations
pruvided for in R.C. 1738.01-.21, health care corporations.
The procedure prescribed by R.C. 1737.22 for implementing such
deductions is identical to that provided for in R.C. 1738.13.

1 Although the term “"fiscal officer” is not defined for
purposes of R.C. 1737.22, in the case of county government,

. the term is generally understood to refer to the county
.auditor. See, e.9.. R.C. 5705.01(D):. 1968 Op. Att'y Gen.
No. 68-093. ..
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Public employee payroll deductions for subscriprion
payments to hospital service associations are authorized by
R.C. 1739.15, which states: ,

An _employee of the state, of any political
the state, or of any institution

supported in whole or in part by the state, or any
person receiving a pension or retirement pay from the
state or any political subdivision of the state or
from any board or commission created by state law or
municipal ordinance to administer pension or

retirement funds, may authorize the deduction from his

galary, wagee, pension, or retirement pay c¢f the
ospit

. Such authorization by an

employee of the state shall be evidenced by an
approval of the head of the department, division,
office, or institution in which such employee is
employed, directed to a:l1 filed with the director of
administrative services. The dirictor of budget and
management shall provide for payment to the
hospital service association specified 1in such
authorization, for the amount covering the sum of the
deductions authorized. The oV n b of a

* political sgubdivisjon of the gtate, or of any
institution supported in whole or in part by the
state, or of any pension or retirement fund or plan
may_ authorize deductions from the salaries, wages,
pension, or retirement pay of any of jts employees,
pensioners, or retired persons gubscribing to such an
aggocjation's hospital service plan. (Emphasis added.)

R.C. 1739.15 thus entitles a county emplcyee to autho;ize the
deduction from his salary or wages the amount of his
yubscription payments to a hospital service association. See
1961 Op. Att'y Gen. No. 2173, p. 227 (syllabus) ("under [R.C.
1739.15}, a county employee may authorize deductions from his
salary for the payment of Blue Cross and Blue Shield
premiums..."). The statute also authorizes the governing body
of the county, the board of county commigsioners, gsee 1982 Op.
Att'y Gen. No. 82-006, to authorize deductions from the
salaries or wages of any county employees sgubscribing to such
an association's hospital service plan.

Although R.C. 1739.15 sets forth the manner in which state
employees may ‘implement such deductions, R.C. 1739.15, unlike
R.C. 1737.22 and R.C. 1738.13, sets forth no procedure by which
such deductions for county employees are to be implemented.
R.C. 1739.15, however, permits either the county employees
themselves or the board of county commissioners to authorize
such deductions. 1In addition, I note that, in the event that a
county employee authorizes a deduction provided under R.C.
1739.15, neither the board of county commissioners nor the
county auditor may refuse to allow such deduction. Similarly,
where the board of county commissioners authorizes a payroll
deduction for county employees under R.C. 1739.15, the  county
auditor has no authority to disallow such deduction.

Further authorization for public employee payroll
deductions for insurance purposes is found in R.C. 3917.04
which states:

If any employee of a political gnubdivision or
diastrict of this state, or of an institution supported
in whole or in part by public funds, or any employee

September 1986


http:deducti.on

OAG 86-051 Attorney General 2-274

of this state, authorizes in writing the auditor or
other proper officer of the political subdivision,
district, institution, or the state, of which he is an
‘employee, to deduct from his salary or wages the
premium or portion thereof agreed to be paid by him to
an insurer authorized to do businezs in the state for
life, endowment, accident, health, or health and
accident insurance, annuities, or hospitalization
insurance, or salary savings plan, -such political
subdivision, district, institution, or the state of
which he is an employee may deduct from his salary or
wages such premium, or portion thereof, agreed to be
paid by said employee, and pay the same <to tlre '
insurer, provided, that 1life, endowment, accident,
health, health and accident, and hospitalization
insurance is offered to the employee on a group basis
and that at least ten per cent of the employees at any
institution or of any political subdivision or in any
department, agency, bureau, district, commission or
board voluntarily elect to participate in such group
insurance.

The auditor or other proper official of such
political subdivision, district, institution, or the
gtate of which he is an employee may issue warrants
covering - salary or wage deductions which have been
authorized by such employee in favor of the insurer
and in the amount so authorized by the employee.

Pursuant to this provision, a county employee may authnrize the
county auditor, gee 1971 Op. Att'y Gen. No.  71-047, co deduct
from his salary or wages all or part of the premivia which he
has agreed to pay to an insurer authorized to do Lnsiness in
the state for life, endowment, accident, health, or health and
accident insurance, annuities, or hospitalization insurance, or
salary savings plan. R.C. 3917.04 does, however, impose
certain limitations on the circumstances in which deductions
may be made under that statute. But for annuities or salary
savings plan deductions, all types of insurance described in
R.C. 3917.04 must be offered to the employee on a group basis,
and “at least ten per cent of the employees at any institution
or of any political subdivision or in any department., agency.
bureau, district, commission or board [must] voluntarily elect
to participate in such group insurance.,* R.C. 3917.04, in order
for guch deduction to be made. See generally Op. No. 71-047 at
2-161 (the amendment of R.C. 3917.04 ia 1967-1968 Ohio .Laws,
Part I, 1338 (Am. Sub. H.B. 93, eff. May 17, 1967) appears "to
have restored the requirsment that a gr.wp plan is necessary to
justify the deduction of premiums for most types of insurance
covered Dby the statute”); 1968 Op. Att'y Gen. No.  68-064
(method for payroll deductions under R.C. 3917.04 for Cleveland
Public Library employees).

Thus, whether a county employee may pay for various types
of insurance premiums by payroll deduction is dependent upon
whether such insurance falls within any of the statutes which
expressly authorize such deductions. Further, the procedure
get forth in the applicable statute must be followed in order
to implement a payroll deduction under that statute. The board
of county commissioners and the county auditor have authority
with regard to the allowance of such deduction for insurance
purposes to the extent provided by the statute authorizing such
deduction.

You next ask about the petniésibility of payroll. deductions
for county employees who wish to pay union dues by that
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method. In 1983-1984 Ohio Laws, Part I, 336 (Am. Svb. S.B.
133, eff., in part, April 1, 1984), the General Assembly
established collective bargaining procedures for, among others,
counties and county employees. R.C¢. 4117.01(B). Puresuant to
R.C. 4117.10, where an aqreelent has been entered into under
R.C. Chapter 4117 between the county and an exclusive
representative, as that term is defined in R.C. 4117.01(E), the
agreement governs the wages, as defined in R.C. 4117.01(L),
hours, and terms and conditions ot enploynent R.C. 4117.09
states, in pertinent part:

(A) The parties to any collective bargaining
agreement shall reduce the agreement to writing and
both execute it.:

(B) The agreement shall contain a provision that-

(2) Authorizes the public employer to deduct the
periodic dues, initiation fees, and assessments of
members of the exclusive representative upon
presentation of a written deduction authorization by
the employee.

(C) The agreement may contain a provision that
requires as a condition of employment,...that the
employees in the unit who are not members of the’
employee organization pay to the employee organization
a fair share fee....The deduction of a fair share fee
by the public employer from the payroll check of the
employee and its payment to the employee organization
is automatic and does not require the written
authorization of the employee.

Thus, where a collective bargaining agreement has been entared
into between the county and the exclusive representative of a
‘unit_ of county employees, R.C. 4117.09(B)(2) requires that the
“agreement contain a provision which authorizes the deduction of
dues, initiation fees, and assessments of members of the
employee organization upon presentation of a written deduction
authorization by the employee. Further, R.C. 4117.09(C),
permits the agreement to provide for the automatic deduction of
a fair share fee from the payroll check of employees in the
unit who are not members of the employee organization.

You also ask whether payroll deductions for United Way
contributions by county employees are permissible. Public
employee payroll deductions for charitable purposes are
governed by R.C. 9.80 which states in part: *"the budgeting
authority of any political subdivision...may authorize a
payroll deduction plan for contributions by employees to one or
more specified charitable agencies which are corporations not
for profit, community chests, united funds, or other similar
united community fund organizations." The term "budgeting
authority" is not defined for purposes of R.C. 9.80. In the
case of counties, however, R.C. 5705.28(A) requires the taxing
authority of the county, i.e., the county commissioners, R.C.
5705.01(C), to adopt a tax budget for the county for the next
succeeding fiscal year. See generally 1986 Op. Att'y Gen. No.
86-048 (discussing county tax budgets). Thus, it appears that,
pursuant to R.C. 9.80, the board of county commissioners, as
the "budgeting authority" of the county, "may" authorize a
payroll deduction plan for charitable agencies of the type
enumerated in the statute, and in such plan may specify the
agencies for which such deductions may be made. The adoption
of such a plan by the board of county commissioners appears,
however, to be a discretionary matter. §See generally Dorrianp.
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v. Scioto Conservancy District, 27 ohio St. 24 102, 271 N.E.2d
834 (1971) (syllabus, paragraph one) (*[iln statutory
construction, the word 'may’ shall be construed as
permissive...unless there appears a clear and wunequivocal
legislative intent that [it] receive a construction other than
[its] ordinary usage").

In the event that the county commigsioners adopt a plan in
accordance with R.C. 9.80 authorizing payroll deductions for
specified charitable agencies, the procedure for implementing
such deductions is governed by R.C. 9.81 which states in part:

After an authorization adopted under section 9.80
of tho Revigsed Code, any public ofticer or employee
of...any political subdivision...who desires to make a
contribution by the payroll deduction plan to one or
more of the specified charitable agenclies which are

“‘corporations not for profit, community chests, united
funds, or other similar wunited community fund
organizations, may be permitted to have such
contribution payments deducted from the salary or
wages due such public officer or employee by filing a
written request and authorization signed by such
public officer or employee and specifying the amount
of the deduction in each payroll period with the
fiscal officer of the...political subdivision...by
which such public officer or employee is employed.
Such authorization may be withdrawn in writing by such
public officer or employee at any time. No funds may
be withheld from the salary or wages of any such
public officer or employee for the purposes permitted
by sections 9.80 and 9.31 of the Revised Code unless
the withholding is specifically, freely, and
voluntarily authorized by said public officer or
employee in writing.

Upon receipt of evidence of such request by the
appropriate fiscal officer, such fiscal officer shall
make such deduction and shall, at periodic intervals
to the extent of the amount collected, issue a warrant
or warrants in favor of the designated charitable
agencies which are corporations not for profit,
community chests, wunited funds, or other similar
‘united community fund organizations.

County employees may, therefore, authorize payroll deductions
for those charitable agencies specified in the plan adopted .by
the board of county commissioners in accordance with R.C.
9.80. See generally State ex rel. Leach v. Price, 168 Ohio St.
499, 156 N.E.24 316 (1959) (discussing statutory authorization
for payroll deductions for public employees). Pursuant to R.C.
9.81, such a deduction for county employees is implemented by
the county employee's filing with the county auditor, see R.C.
319.16; note one, supra, a written request and authorization
specifying the amount of the deduction. R.C. 9.81 then imposes
upon the couaty auditor the duty of making such deductions and
issuing warrants to the designated charitable agencies.

Thus, in the situation you present, the county auditor
shall make payroll deductions for those employees who have
filed written requests and authorizations with the county
auditor for contributions to any eligible charitable agency
included within the plan adopted by the board of county
commissioners in accordance with R.C. 9.80.
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It is therefore, my opinion, and you are advised that, a
payroll deduction may be made from the salary or wages of a
county employee when the particular deduction is specifically
authorized by statute. The duties and powers of the board of
county commissioners and the county auditor with regard to the
allowance of a particular payroll deduction from the salary or
wages of a county employee are those set forth in the statute
authorizing the deduction.
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