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1. TEACHERS IK PUBLIC SCHOOLS - EMPLOYED DURING 

EACH OF FIVE SCHOOL YEARS PRECEDI~G PASSAGE OF 

HOUSE BILL 121, 94 GENERAL ASSEMBLY-DID NOT GIVE 

ACTUAL SERVICE FOR BOARD OF EDUCATION, AT LE<\ST 

120 DAYS, INCLUDING LEAVE OF ABSENCE, NOT QUALI­

FIED FOR "CONTINUING" SERVICE STATUS - "CONTINU­

ING CONTRACTS," SECTION 7690-2 GENERAL CODE. 

2. STATUS TEACHER UNDER CONTRACT WITH TWO BOARDS 

OF EDUCATION - HALF DAYS' SERVICE - FULL TIME 

BASIS-1935-1941. 

SYLLABUS: 

1. Teachers in the public schools who were employed by a board 

of education during each of the five school years immediately ,preceding 

the time of the passage of House Bill No. 121 of the 94th General As­

sembly, but who did not render actual service for said board during one 

or more of such years of at least 120 days including time covered by an 

authorized leave of absence for ,professional advancement, do not qualify 

for continuing service status so as to require the said board to grant 

them continuing contracts as ,provided in Section 7690-2, General Code, 

for teachers who are qualified as to certification and who had completed 

five or more years of consecutive employment by said board at or near 

the end of the school year 1940-1941. 

2. Where a teacher served two boards of education under contract 

with each board that ,provided for a half day's service only during the 

school years 1935-1936 and 1936-1937 and was employed on a full time 

basis by one of those boards during the school year of 1937-1938, 1938-
1939, 1939-1940 and 1940-1941, he may not be credited with having 

served one board for five consecutive years immediately ,preceding the 

passage of House Bill No. 121 of the 94th General Assembly, so as to 

qualify him for continuing service status on September 1, 1941. 



892 OPINIONS 

Columbus, Ohio, November 8, 1941. 

Hon. J. Dale McNamar, Prosecuting Attorney, 

Newark, Ohio. 

Dear Sir: 

This is to acknowledge receipt of the recent communis;ation from 

your office, requesting my opinion concerning certain matters submitted 

to you by the County Superintendent of Schools of the Licking County 

School District. The Superintendent's letter to you, submitting this mat­

ter, reads as follows: 

"Section 7690-1 states that for purposes of this act a 'year' 
means actual service of not less than 120 days within a school 
year. We have several music supervisors in the county who 
have taught one or two days per week in certain school dis­
tricts in the county. Since their services have been for only 36 
days, or more, and less than 120 days, per year, are we to assume 
that even though they have been employed by a particular 
board of education for 5 years yet they have not served that 
board for five consecutive years? 

We have a case, also, where a vocational agriculture teacher in 
1935 and 1936 served two boards of education on a half-day 
basis with each board. Since that year, this teacher has been 
employed as a full time teacher by one of these boards. Shall 
we assume that this teacher has served one board of education 
for five consecutive years although he has given that board only 
four and one-half years of service during the five years?" 

House Bill No. 121 of the 94th General Assembly, effective Septem­

ber 1, 1941, was enacted for the purpose, as recited in its title, of pro­

viding for the use of limited and continuing contracts in the employment 

of teachers in the public schools. To that end Section 7690-1, General 

Code, was amended therein and supplemental sections 7690-2 to 7690-8, 

General Code, inclusive, were enacted. Section 7690-1, General Code, 

as so amended, contains definitions of certain terms used throughout the 

Act, as follows: 

"The term 'teacher' as used in this act shall be deemed to 
mean and include all persons certified to teach and who are em­
ployed in the public schools of this state as instructors, prin­
cipals, supervisors, superintendents, or in any other educational 
position for which the employing board requires certification. 

'Year' as applied to terms of service for the purposes of 
this act means actual service of not less than one hundred and 
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twenty days within a school year, provided however that any 
board of education may grant a leave of absence for professional 
advancement with full credit for service. 

'Continuing service status' for a teacher means employment 
under a continuing contract." (Emphasis, the writer's.) 

In the first two p~ragraphs of Section 7690-2, General Codf:, pro­

vision is made generally as to the circumstances and conditions under 

which a teacher is entitled to be· granted a continuing contract. The 

third paragraph of said section is a proviso which reads as follows: 

"Provided, however, that on or before September 1, 1941, 
a continuing contract shall be entered into by each board of 
education with each teacher holding a professional, permanent, 
or life certificate who, at the time of the passage of this act, is 
completing five or more consecutive years of employment by 
said board." 

In view of this proviso, I held in Opinion No. 4025, rendered under 

date of August 1, 1941 and addressed to the Prosecuting Attorney of 

Williams County, as follows: 

"On September 1, 1941, a mandatory duty will arise for 
all boards of education in the State to tender continuing con­
tracts, as the term is defined in House Bill No. 121, of the 
Ninety-fourth General Assembly, to teachers in their respective 
districts who hold professional, permanent or life certificates, 
and who completed five consecutive years of employment in their 
said districts at or near the expiration of the school year 1940-
1941." 

The corollary of the above proposition is, that unless the teacher 

does qualify as to years of service and certification, he is not entitled to 

a continuing contract by virture of the proviso above mentioned. That is 

to say, he is not entitled under such circumstances, to be tendered a con­

tinuing contract on September 1, 1941. 

Whether or not a teacher completed "five or more consecutive years 

of employment" by a board of education at or near the expiration of the 

school year 1940-1941, is a question of fact to be determined in the light 

of what constitutes a year for the purposes of making the determination. 

The language of the statute defining the word "year" as applied to terms 

of service for the purposes of the Act, is clear and definite and cannot be 



894 OPINIONS 

misunderstood. It definitely states that a "year" for the purposes of the 

Act means "actual service of not less than 120 days within a school year." 

A school year is defined in Section 7689, General Code, as extending from 

July first of one calendar year, to June 30th of the succeeding calendar 

year. Unless a teacher renders actual service under a contract of em­

ployment with a board of education for at least 120 days within a school 

year, he is not entitled to credit for a year of•service, in determining 

whether or not he has been in the employ of the board for five or more 

consecutive years at any particular time. 

The same conclusion was expressed with respect to so-called sub­

stitute teachers, in my Opinion 4204 rendered under date of September 

17, 1941, and addressed to the Director of Education. In that opinion 

there was under consideration the question of whether substitute teachers 

who do not render full time service, are entitled to continuing contracts 

on the same basis as are those teachers who are commonly referred to as 

regular teachers. It was held, as stated in the first paragraph of the 

syllabus of the said opinion that: 

"So-called 'substitute teachers' in the public schools who 
qualify as to certification and years of service for continuing 
service status as provided by Section 7690-2 of the General Code 
of Ohio, are entitled to the tender of continuing contracts by 
their employing boards of education the same as teachers who 
are known as 'regular teachers'." 

In the body of the opinion where the question is discussed, I stated: 

"It should be noted, however, that credit for a year's ser­
vice for the purpose of attaining continuing contract status will 
not be allowed unless the teacher render actual service for at 
least one hundred and twenty days within a school year." 

It is a well settled principle of law that fractions of a day are not 

considered in the legal computation of time. Ohio Jurisprudence, Volume 

39, page 196. In accord with this principle it seems clear that a so-called 

regular teacher as distinguished from an expressly designated substitute 

teacher who is employed for a year or several years and no mention is 

made in his contract of employment as to service for portions of days 

only, should be credited upon fulfillment of the contract with a full year's 

service for each of such years even though he may have been assigned 

to teach only an hour or a few hours of each day while fulfilling the 
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contract. \Vhen, however, his contract expressly or by necessary impli­

cation, provides for service for a half day only or any other expressly or 

impliedly mentioned part of the day, he is not bound to render service 

for a larger portion of each day than the contract calls for and his em­

ployer has no claim on his time beyond that fixed by the contract. Under 

such circumstances, the teacher may not be credited with a full year's 

service under the Teacher's Continuing Contract Law unless the total 

fraction of days as fixed in the contract total 120 days in each such year. 

It is a matter of common knowledge that many boards of education 

have for years employed music supervisors, vocational agriculture teach­

ers, and perhaps others, for part time service, in many cases considerably 

less than 120 days during a school year. The members of the legislature 

must have been cognizant of that fact when House Bill No. 121 was 

enacted, or at least are chargeable with such knowledge, and the fact 

that the legislature in enacting said bill provided that eligibility for con­

tinuing contract status was dependent on years of service, and at the 

same time provided that a year of service should not be counted unless 

actual service was rendered for not less than 120 days within each school 

year, unless a leave of absence was granted for professional advancement, 

in which case full credit should be given for the full time of the leave of 

absence, no other conclusion is tenable than that the legislature did not 

intend such teachers to acquire eligibility for continuing service status 

by the mere rendering of such part time service. 

I am therefore of the opinion that teachers in the public schools who 

were employed by a board of education during each of the five school 

years immediately preceding the time of the passage of House Bill No. 

121 of the 94th General Assembly, but who did not render actual service 

for said board during one or more of such years of at least 120 days in­

cluding time covered by an authorized leave of absence for professional 

advancement, do not qualify for continuing service status so as to require 

the said board to grant them continuing contracts as provided in Section 

7690-2, General Code, for teachers who are qualified as to certification 

and who had completed five or more years of consecutive employment 

by said board at or near the end of the school year 1940-1941. 

Where a teacher served two boards of education under contract with 

each board that provided for a half day's service only during the school 
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years of 1935-1936 and 1936-1937 and was employed on a full time basis 

by one of those boards during the school years of 1937-1938, 1938-1939, 

1939-1940 and 1940-1941, he may not be credited with having served one 

board for five consecutive years immediately preceding the passage of 

House Bill No. 121 of the 94th General Assembly, so as to qualify him 

for continuing service status on September 1, 1941. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




