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to some extent on the county commissioners, especially with respect to the 
furnishing of offices and supplies, and the providing of moneys for the payment 
of deputies and clerks, and other necessary expenses incident to the mainten­
ance of the office." 

The county commissioners are not analogous to a City Council or the state General 
Assembly,-they do not have general legislative powers-and their administrative 
functions are, as previously set forth, such only as are conferred by statute together 
with those necessarily implied as incident thereto. 

Though this survey by experts may be for a most laudable purpose, the question 
remains, whether or not the commissioners have the power to effectuate such purpose. 
It is a legal purpose, not a laudable purpose, that justifies an expenditure of the tax­
payers' money. 

In view of the foregoing and in specific answer to your question, it is my opinion 
that county commissioners, under existing law relating to county government, are 
not authorized to contract for the employment of a bureau of governmental research 
to make a survey and study of county offices and institutions, which survey consists 
of recommending new systems of accounting, advising as to a new system of budget 
procedure, reporting on personnel, office lay-out, contract procedure, budgeting, etc., 
and that the ruling of the State Bureau of Inspection and Supervision of Public Of­
fices, denying the authority of the commissioners to enter into the contract in question, 
is correct. 

2888. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-COMPENSATION-ATTENDANCE AT MEETING 
-REMUNERATION MEMBERS SHOULD RECEIVE REGARDLESS OF 
ACTUAL EXPENSES INCURRED. 

SYLLABUS: 

Members of a county board of education should be paid $3.00 per day, and mileage at 
the rate of lOc per mile one way, for attendance upon any meeting of the board, regardless 
of the actual expenses incurred by the member. 

CoLUMBUs, OHIO, January 30, 1931. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 
which reads as follows: 

"Section 4734, General Code, provides that each member of a county 
board of education shall be paid $3.00 per day and mileage at the rate of 
10c per mile one way to cover his actual and necessary expenses during his 
attendance upon any meeting of the board. It further provides that such 
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expenses, itemized and verified shall be paid from the county board of educa­
tion fund upon vouchers signed by the president of the board. 

Question: May the $3.00 per day and the mileage be paid regardless 
of the amount of expenses incurred by the member, or whether any expenses 
are incurred?" 

Section' 4734, General Code, reads as follows: 

"Each member of the county board of education shall be paid three 
dollars a day and mileage at the rate of ten cents a mile one way, to cover 
his actual and necessary expenses incurred during his attendance upon any 
meeting of the board. Such expenses, and the expenses of the county superin­
tendent, itemized and verified shall be paid from the county board of educa­
tion fund upon vouchers signed by the president of the board." 
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When the above statute was first enacted in 1914 (104 0. L. 137), it was provided 
in the first sentence thereof, that each member of a county board of education should 
be paid his actual and necessary expenses incurred when attending a meeting of the 
board. When the statute was amended in 1919, to read as it now does, the last sentence 
of the statute 'with reference to itemization and verification of the account was not 
changed. It read the same before as now. 

Your question involves a determination of the proper construction of the statute 
and for that purpose we must look to the language of the statute itself. So far as the 
payment of toe per mile one way, is concerned, there can be no question that the 
intent of the Legislature was to authorize the payment of this mileage whether it was 
more or less than the expense actually incurred and there would probably be no question 
as to the payment of the per diem stated in the statute were it not for the fact that 
the statute directs that the expenses be itemized and verified. At first blush it wou'd 
appear that the necessity for itemization of the expenses would be an idle gesture if 
it was intended that the full amount of $3.00 per day be paid whether that amount 
of expense was actually incurred or not. On further consideration, however, it is 
perfectly consistent with the idea that the full amount of $3.00 per day be paid, to 
provide as well that the expenses be itemized. It is perfectly proper to require that 
the number of days be set out and the dates be stated when the attendance at the 
meetings occurred. This is properly called an itemization of the expenses. 

The language of the statute is clear and unequivocal wherein it states that there 
shall be paid $3.00 per day and mileage at a definite rate for the express purpose, as 
stated. in the statute, "to cover" the actual and necessary expenses. It seems apparent 
that the legislature, 'in using this language as it has, intended that the full amount 
stated should be paid and that the purpose of it was to cover the expenses. It has 
been held in earlier opinions of this office that the statute does not authorize a pay­
ment of compensation, but that the amount authorized to be paid is meant to cover 
the expenses. Had the statute stated, as well it might, that payment should be made 
not to exceed $3.00 per day it would be clear that the legislature had intended that 
no more should be paid than the actual expenses incurred, but inasmuch as the pay­
ment of $3.00 a day is directed in clear and positive language, I am of the opinion that 
this amount as well as the milage of lOc per mile one way, should be paid the members 
of a county board of education for attendance upon any meeting of the board. 

6-A. G. 

Respectfully, 

GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


