
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 

  
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
    
   

 

    

  

Note from the Attorney General’s Office: 

1990 Op. Att’y Gen. No. 90-053 was modified by 
2005 Op. Att’y Gen. No. 2005-038. 
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OPINION NO. 90-053 
Syllabus: 

R.C. 505.60 does not empower a board of township trustees to 
reimhurse a township officer, who was denied coverage hy the 
township's regular health insurance carrier, the cost of the trustee's 
independently obtaining health insurance coverage through her outside 
employment. 

To: Anthony G. Pizza, Lucas County Prosecuting Attorney, Toledo, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 16, 1990 

I have before me your opinion request concerning the provision of health 
care insurance for a township trustee pursuant to R.C. 505.60. By way of 
background, your opinion request states that the township's present health care 
insuram:e company has refused coverage to a newly-elected member of the board of 
tr11st.ces due to the permanent disability of a family member. The trustee docs, 
however. maintain health care insurance for her family through her regular employer 
at a certain cost per month. The board of township trustees would like to pay to the 
trustee the cost of maintaining her health care insurance "so as to indirectly provide 
her with health care coverage as other township officials and employees receive." 

In determining whether the board of township trustees may take the action 
you describe, I begin by noting that the board of township trustees "can exercise only 
those powers conferred by statute, or such others as are necessarily to be implied 
from those granted, in order to enable them to perform the duties imposed upon 
them." Trustees of New London Township v. Miner, 26 Ohio St. 452, 456 (1875). 
Further, since the action contemplated by the trustees involves the expenditure of 
public funds, it is necessary to find a clear and distinct grant of authority to make 
the expenditure. See State ex rel. Locher v. Mem1ing, 95 Ohio St. 97 (1916). If the 
authority to make an expenditure of public funds is doubtful, the doubt is to be 
resolved against making the expenditure. Id. 

The authority of township trustees to procure health care insurance for 
township officers and employees is set forth in R.C. 505.60, which states in part: 

(A) The board of tow1Lship trustees of any towrL5hip may procure 
and pay all or any part of the cost of imurance policies that may 
provide benefits for hospitalization, surgical care, major medical care, 
disability, dental care, eye care, medical care, hearing aids, 
prescription drugs. or sickness and accident insurance, or a 
combination of' any of the foregoing types of insurance for township 
officers and employees. If t'11:' board so procures any such h1surc111ce 
policies, the board sl,al/ provide 1111iforr11 coverage 1111der th<'S<' policies 
for tow11shi11 officers and f11ll-ti111c tow11ship emplo)'£'c's and their 
immediate clcpe11de11ts and ma~· provide coverage under these policies 
for part-ti111l' township employcl's and their immediate clcpl'lldents, 
from the funds or hutlgrts from which the officers or employl'es ~re 
co111pr11sated for scrvil'es, whl'thrr such polil'ies arc issued hy an 
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insurance rnmpany, a medical care corporation organized under [R.C. 
Chapter 1737], [or] a dental care corporation organized under [ICC. 
Chapter 1740] duly authorized to do business in this state. A11y 
1ow11ship officer or employee may refuse to accept the i11sura11ce 
coverage without affecting the availability of such insurance 
coverage to other township officers and employees. 

The board may also contract for group insurance or health care 
services with health care corporations organized under [R.C. Chapter 
17J8] and health maintenance organizations organized under [R.C. 
Chapter 1742] for township officers and employees. If the board so 
co11tracrs. it shall provide u11iform coverage under any such contracts 
for to11-nship fl[[ ice rs a11d full-time to11•n5/1ip emplo,vees a11d their 
i · 1mediate depe11dent.1· and may provide coverage! under such contract~ 
for part-time township employees and their in.mediate dcpender)ts, 
provided that each officer and employee oc covered is permitted to: 

(I) Choose between a plan offered by an insurance company, 
medical care corporation, or dental care corporation and a plan offered 
by a health care corporation or health maintenance organization, and 
provided further that the officer or employee pays any amount by 
which the cost of the plan chose11 by him exceeds the cost of the pla11 
offered by the board under this sectio11; 

(2) Change his choice under division (A) of this section at a time 
each year as determined in advance by the board. The board may 
provide the benefits authorized under this section, without competitive 
bidding, by contributing to a health and welfare trust fund 
administered through or in conjunction with a collective bargaining 
representative of the township employees. (Emphasis added.) 

Concerning the operation of R. C. 505. 60, 1 recently stated: "the express language of 
R.C. 505.60(A) must be viewed as a restriction upon the authority of a board of 
township trustees with respect to both the manner in which the board may provide 
health care insurance for township officers and employees. and the arrangements 
incidental thereto that the board may undertake." 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-009 
at 2-36. Based upon the language of R.C. 505.60, I concluded in Op. No. 89-009, 
that a hoard of township trustees may not make monetary payments or grant 
increasrd compensation to township offirers ;111<1 C'111ployC'es :1~ ;1 llll':1ns of 
reimbursing those persons for dC'ductihle pay111e11ts incurred in l'(llllll'l'lio11 with 
health care insurance policies provided undC'r R.C. 50_;_60(A). 

The situation about which you ask involves payment by the board of township 
trustees directly to an individual trustee as reimbursement for health care insurance 
ohtained by the trustee through her outside employment. Nothing in R.C. 505.60 
empowers a board of township trustees to make the type of payment you describe. 
Pursuant to R.C. 505.60(A), the board of township trustees is empowered essentially 
to "procure a11d pay all or any part of the cost of insurance policies [of certain 
types] ... for township officers and employees" or to "contract for group insurance 
or heal th care services with heal th care corporal ions ... and heal th maintenance 
organiz:itions .... " (Emphasis added.) Nothing in R.C. 505.60, however, authorizes 
the board to reimburse a township officer the cost of otherwise obtaining health care 
insurance for herself. See Op. No. 89-009; 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-076 
(syllabus) ("[a] board of township trustees may not expend township funds to pay the 
medical claims of its officers and employees that were incurred during a period in 
which there was an interruption in the medical insurance coverage provided pursuant 
to R.C. 505.60 due to the bankruptcy of the insurer"). 

I note, however, that although the board of township trustees is without 
authority to reimburse the township trustee the cost of her independently obtained 
health insurance, the board may have another alternative. As 1 concluded in the 
syllabus of 1<JS-! Op. At t 'y Gen. No. 84-086: "If a board of township trustees chooses. 
pursuant to ICC. 505.60, to procure for its officers or employees any of the health 
insuranre benefits described therein, the board must provide uniform coverage for 
all township officers and employees and their immediate dependents .... " In reaching 
this conclusion. I discussed the requirement of uniformity in coverage imposed by 
R.C. 505.60. as follows: 
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[T]his language must be viewed as a restric-tion on the authority of a 
board of township trustees to procure health benefits. If a board of 
township trustees chooses, pursuant to R.C. 505.60, to provide any of 
the benefits described in that section, it must comply with the 
language of that section. R.C. 505.60 does not permit distinctions to 
be drawn among groups of officers and employees, even if the persons 
within each group arc similarly situated. Rather, the word "uniform" 
must be given its ordinary meaning: "consistent in action, intention, 
effect, etc. [a uniform policy]." Webster's New World Dictionary 
1551 (2d college ed. 1978). Every township officer and employee who 
receives health insurance benefits under R.C. 505.60 is entitled, under 
the language of that section, 10 receive benefits which arc unif arm 
with respect to those gnrnted to every otlwr oj'ficff and employee 
under that section. (Emphasis added; citations omitted.) 

Op. No. 84-086 at 2-296. R.C. 505.60 thus requires uniformity in cov,•rage for all 
township officers, employees and their immediate dependents, unless a particular 
officer or employee elects not to participate in the plan. R.C. 505.60 also 
authorizes the board of trustees t.o obtain more than one policy of insurance, so long 
as the coverage made available to all township offirns :ind e111plo_\°l'l'S is unifurm. 
Similarly, where the board contracts for group insurance or health earl' sen·ires with 
health care corporations and health maintenance organizations, R.C. 505.60(A) 
authorizes the board to enter into more than one such contract, so long as uniform 
coverage is available to all township officers and employees and so long as the other 
requirements of R.C. 505.60(A) arc met. Thus, it appears to be within the power of 
the board of township trustees to obtain separately the same health insurance 
benefits for the trustee who was denied coverage by the township's regular insurance 
carrier, so long as the coverage obtained is uniform with that provided other 
township officers and employees. See l{c11cral/y I 989 Op. At t 'y Gen. No. 89-00J 
(syllabus, paragraph two) ("[t)he payment of an increase in the premium cost of a 
group insurance policy for an elected county officer and his immediate dependents 
does not violate the prohibition of Ohio Const. art. II, §20, against an in-t~rm 
increase of compensation of county elected officers, provided that the benefits 
procured arc unchanged, and the total percentage of the entire premium cost paid by 
the board of county commissioners remains the same"). 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that 
R.C. 505.60 docs not empower a board uf township trustees to reimburse a township 
officer, who was denied coverage by the township's regular health insurance carrier, 
the cost of the trustee's independently obtaining health insurance coverage through 
her outside employment. 
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