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OPINION NO. 83-015 

Syllabus: 

A township trustee who is appointed to fill a vacancy for an unexpired 
term is entitled to receive an increase in compensation which became 
effective prior to his appointment, but subsequent to the 
commencement of the term to which he succeeds. 

To: Frederick D. Pepple, Auglaize County Prosecuting Attorney, Wapakoneta, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 25, 1983 

I have before me your request for my opinion concerning the compensation of 
a township trustee. In your letter, you state that, until recently, a particular 
township tr~stee was serving in office and drawing compensation pursuant to 
R.C. 505.24, as that compensation was set by 1975-1976 Ohio Laws, vol. I, 623 (Am. 
S.B. 237, eff. Jan. 11, 1977). During this trustee's term, R.C. 505.24 was amended by 
Sub. H.B. 188, 114th Gen. A. (1981) (eff. Nov. 5, 1981), which increased the 
compensation of township trustees. Due to the prohibition found in Ohio Cons~ 
art. Il, §20 against public officers receiving in-term increases in compensation, 

R.C. 505,24 sets forth the amount of compensation to which township 
trustees are entitled, and the methods by which such compensation may be 
paid. The amount which a trustee receives depends on the amount of the 
township budget. For example, division (B)(l) provides that in townships 
having a budget of fifty thousand dollars or less, each trustee is entitled to 
sixteen dollars per day for each day of service in the business of the township, 
for not more than two hundred days. Trustees may be paid on a per diem 
basis or, by unanimous vote of the trustees, on an annual salary basis. If paid 
an annual salary, a trustee is entitled to "the maximum amount that could be 
received annually by a trustee if he were paid on a per diem basis. . .." 

2 Ohio Const. art. II, §20 reads: "The general assembly, in cases not 
provided for in this constitution, shall fix the term of office and the 
compensation of all officers; but no change therein shall affect the salary of 
any officer during his existing term, unless the office be abolished." 
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the trustee in question did not receive the amo~nt of the increase passed in 1981, 
but continued to receive the amount set in l977. Subsequent to November 5, 1981, 
the trust4e resigned, and a person was appointed pursuant ~.., R.C. 503.24 to fill the 
vacancy. Your question is whether this ap[)ointee is entitled to the rate of 
compensation which became effective November S, 1981, or whether the appointee 
is limited by art. II, §20 to the amount to which !'us predece:;sor was entitled, since 
he is serving for the duration of the former trustee's unexpired term, which 
commenced prior to the increase in compensation. 

Your question may be answered by an examination of State ex rel. Glander v. 
Ferguson, 148 Ohio St. 581, 76 N,E,2d 373 (1947), and subsequent opinions 
interpreting this case. In Glander, the situation involved a public officer who held 
over in office after the expiration of his statutory term, see R.C. 3.01, during which 
holdover period a salary increase was enacted. The officer was then appointed to 
serve for the remainder of the unexpired term, and the question arose whether he 
was entitled to receive the increase in compensation while serving for the 
unexpired term. In determining that the officer could receive such increase, the 
court stated in the case's syllabus: 

1. The words, "during his existing term," as used in Section 20 
c! Article II of the Constitution of Ohio, which inhibits a change of 
"salary of any officer during his existing term," apply strictly to the 
term to which the officer is appointed or elected and not to the 
period constituting the statutory term of the office. 

3 Art. II, §20 has specifically been held applicable to township trustees. 
1978 Op. Att'y Gen. No. 7f-054; 1977 Op. Att'y Gen. No. 77-083. I note that 
art. II, §20 prohibits in-term increases in per diem payments as well as in 
annual salaries. Op. No. 77-083. See 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-102; 1978 Op. 
Att'y Gen. No. 78-018, However,""Irthe township budget increases, trustees 
are entitled to any increase in compensation specified in R.C. 505.24, even if 
the iucrease is in-term, as long as the increase is based on a formula 
established prior to the time the trustee commenced serving in office. 1979 
Op. Att'y Gen. No. 79-006; Op. No. 77-083. $Pe State ex rel. Mack v. 
Guckenberger, 139 Ohio St. 273, 39 N.E.2d 840 (1942)i 1975 Op. Att'y Gen. No. 
75-054. 

4 R.C. 503.24 reads: 

If, by reason of the nonacceptance, death, 0" removal of a 
person chosen to an office in any township at the regular 
election, or if there is a vacancy from any other cause, the 
board of township trustees shall appoint a person having the 
qualifications of an elector to fill such vacancy for the 
unexpired term or until a successor is elected. 

If a vacancy occurs in a township elective office more than 
forty days before the next general election for municipal and 
township officers a successor shall be chosen at that election 
to fill the unexpired term, provided the term does not expire 
within one year from the day of the election. If the term 
expires within one year from the day of the next general 
election for municipal and township officers, a successor 
appointed pursuant to this section shall serve out the unexpired 
term. 

Although the possibility exists that the appointee was appointed to serve only 
until a successor was elected, rather than for the unexpired term, it is 
unnecessary to make such a distinction for purposes of my analysis and 
conclusion. See 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-149. For ease of discussion, I will 
assume the trustee was appointed to fill the unexpired term. I note, also, 
that my conclusion is applicable to persons elected, as well as appointed, to 
fill a vacancy. See Op. No. 69-149; 1952 Op. Att'y Gen. No. ll33, p. ll7. 
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2, The inhibition against change of salary of a public officer 
in Section 20, Article n of the Constitution of Ohio, does not apply to 
a person appointed to a partially expired statutory term, where the 
salary of the office is increaseJ by statute effective during the 
preceding portion of such term and during the time such person was 
holding over in the office under his appointment thereto for the 
preceding statutory term. 

Although Glander involved an officer who was holding over his statutory 
term, during which time an increase was passed, and who was then appointed to 
succeed himself for the unexpired term, a number of opinions have applied Glander, 
or the reasoning therein, to situations analogous to that presented by your letter, 
and have uniformly concluded that an officer who is appointed or elected to fill a 
vacancy for an unexpired term is entitled to receive an increase in compensation 
which was enacted before his appointment or election, but after the 
commencement of the term to which he succeeds. See, ~· 1978 Op. Att'y Gen. 
No. 78-023; 1969 Op. Att•y Gen. No. 69-149; 1960 Oµ.Att'y Gen. No. 1644, p. 566; 
1952 Op. Att'y Gen. No. ll33, p. 1.:.7; 1951 Op. Att'y Gen. No. 857, p. 642; 1950 Op. 
Att'y Gen. No. 2325, p. 641 (interpreting Ohio Const. art. IV, §4, prohibiting in­
term changes in the compensation of judges of the Supreme Court and courts of 
coP1mon pleas, which has since been repealed); 1949 Op. Att'y Gen. No. llOl, p. 747. 
See also City of Parma Heifhts v. Schroeder, 93 Ohio L. Abs. 247, 196 N.E.2d 813 
'{c."P. Cuyahoga County 1963 (interpreting a municipal charter provision prohibiting 
an in-term change in the municipal officers' salaries); 1978 Op. Att'y Gen. No. 78­
054. Indeed, it appears that even before the decision in Glander was rendered, the 
principle was established that an appointee was entitled to the rate of 
compensation in effect at the time of his appointment, rather than at the time that 
his predecessor, whose term he was completing, was appointed or elected. See, 
~· §tate ex rel. Pugh v. Tanner, 29 Ohio C. Dec. 255, 27 Ohio Ct. ·App. 385 (App. 
Muskingum County 1917) (interpreting what is now R.C. 731.07, prohibiting in-term 
changes in compensation of city officers, clerks, and employees); 1943 Op. Att'y 
Gen. No. 5791, p. 35; 1938 Op. Att'y Gen. No. 2150, vol. I, p. 628. 

As one of my predecessors aptly stated: 

It is clear that Ohio has taken the position that one who fills a 
vacancy is entitled to an increase in salary authorized after the 
beginning of the original term to which he succeeds but before his 
appointment to fill the vacancy, because the restriction on an 
increase in salary during term is personal to the incumbent of the 
office, and does not apply to his successor,· except when the statute 
granting the increase specifically applies to a term of office as 
distinguished from the incumbent of the office. The same must also 
be true in regard to one who is elected to fill an unexpired term under 
these circumstances. 

Op. No. 69-149 1.1t 2-324. 

The problems which prohibitions against in-term changes in compensation are 
meant to avoid are that of the legislature influencing officers by threatening salary 
reductions and that of officers promoting legislation designed to increase their own 
salaries. State ex rel. Mack v. Guckenber~er, 139 Ohio St. 273, 39 N.E.2d 840 
(1942); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-004; 1950 p. No. 2325. These problems are not 
seen to exist with regard to officers who are appointed or elected after the passage 
of a change in compensation; thus, the prohibition is not applicable to such officers. 
1950 Op. No. 2325, 

In conclusion, 1t is my opinion, and you are advised, that a township trustee 
who is appointed to fill a vacancy for an unexpired term is entitled to receive an 
increase in compensation which became effective prior to his appointment, but 
subsequent to the commencement of the term to which he succeeds. 
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