
OPINION NO. 88-082 
Syllabus: 

A board of county commissioners that levies an excise tax under R.C. 
5739.024(A) on transactions by which lodging by a hotel is or is to be 
furnished to transient guests must return to each municipal corporation 
or township that does not levy an excise tax on such transactions a 
uniform percentage of the tax collected in the municipal corporation 
or in the unincorporated portion of the township from each such 
transaction, not to exceed thirty-three and one-third per cent. 

To: Brent A. Saunders, Gallia County Prosecuting Attorney, Gallipolis, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 25, 1988 

You have requested my opinion regarding the distribution of tax revenues 
collected pursuant to R.C. 5739.024, which authorizes the levy of an excise tax by a 
board of county commissioners on certain hotel lodging transactions. Your specific 
questions are as follows: 

1. 	 Is the Board of County Commissioners required to return some 
portion of the excise tax collected pursuant to Ohio Revised 
Code Section 5739.024 to the municipal corporation or township 
or does the Board of County Commissioners have the discretion 
not to return any of the funds collected to the municipal 
corporation or township? 

2. 	 If the Board of County Commissioners is required to return a 
portion of the excise tax collected, does it go to each township in 
the county uniformly or is it returned to only townships that have 
hotels from which the tax was collected? 

R.C. 5739.024 authorizes a board of county commissioners, inter alia, to 
levy an excise tax on certain hotel lodging transactions, and specifies the manner in 
which the resulting tax revenues are to be allocated and distributec;I. Thus, R.C. 
5739.024 states, in pertinent part, as follows: 
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(A} A board of county con11Hiss1011ers may by resolution adopted 
by a majority of the nwmh,·rn <>f I he bo,lrd, levy an excise tax not to 
exceed three per cent on I rnw,,,,., 100~ by which lodging by a hotel is or 
is to be furnished to trn11i;l"r1t ~\lt\sts. The board shall establish all 
regulations oecer;imry to p11•vidc, for the administration and allocation 
of the tax. T/1(' n·g11l(ul,m,, sllall pravhfo, after deducting the real and 
actual co:~ts of ml111ln/.•,tm·it1/; 1/w tax. for tlw return to each municipal 
corponit/o,i o;- 1,;w,1.11111• tli11t dm•N ,wt lt1vy an excise tax 011 such 
tnmN(u•tloflf,, " 1111/J'onu 1w1·,,,·11Wf;<" ll{ (lu!, lllX collected in the 
;111mkl/lill ,wq1,,,,1fim1 ,w In lhr 1utiric()rporaMd portion of the township 
f,.am ,;aef, ,v,wli tr',tllfiilcthJfl. not to cXG~td thirty-three and one-third 
j)!ll' cont. fli<' 1'1l!Mlnd,1r of tIt,, rrvo1mt, 11rhllng from the tax shall be 
1hwo1iH~d In 11 ~l"'jl!lf4rn flint! ,md rdllill bo spent solely to make 
C(JfitrlbtHlom1 t11 th11 convNHlon 11nd vlsltonl bureau operating within 
the county, lndudine; 11 pledij(j ,md contribution of any portion of such 
remainder pursuant to an agrMmcnt. authorized by section 307.695 of 
the Revised Code. (Emphasis added.) 

A similar excise tax is also levied by the State of Ohio, pursuant to R.C. 
5739.0l(B)(2) and R.C. 5739.02, upqn all transactions whereby hotel lodging is or is to 
be furnished to transient guests. I See R.C. 5739.02(C}(3) (the levy of an excise 
tax on transactions by which lodging by a hotel is or is to be furnished to transient 
guests pursuant to R.C. 5739.0l(B)(2) and R.C. 5739.02 does not prevent a county 
from levying an excise tax not to exceed three per cent on such transactions 
pursuant to R.C. 5739.024(A)). See also R.C. 5739.02(C)(l) (authorizing a 
municipal corporation or township to levy an excise tax for any lawful purpose not to 
exce(,u'.I three per cent on transactions by which lodging by a hotel is or is to be 
furnished to tran.1!ent guests); R.C. 5739.02(C)(2) and R.C. 5739.024(B) (authorizing a 
munlctpal ccitponttion or township to levy an excise tax not to exceed three per cent, 
in addition to that Imposed under R.C. 5739.02(C)(l), on transactions by which 
lodging by Ii hotd ls nr in to be furnished to transient guests); R.C. 5739.02(C}(4) and 
R.C. 5739.024(C) (fiuthorltlrlg a county to levy an excise tax not to exceed three per 
cent, in addition to tlmt lmJ)(lS<~d under R.C. 5739.02(C)(3), on transactions by which 
lodging by a hotllll 111 or lij to he fllrulnht,d to transient guests). R.C. 5739.01 defines 
the terms, "[p)et'lilon," "lhlotl'll." ,mil "lllr1111~hmt guasts," as used In R.C. 5739.01-.31, 
as follows: 

(A) "f'ei·non" liHcludtM htdlvtdw.,1~. l't'l<it'llvcrs. assignees, trustees in 
bankruptcy, ~111111.,~. t'lrn111. pnru101'iihips, HSoctuttofl!l, Joint-stock 
companies, Joint v.,n,.111·~!!, club11, 11,Ji;;letlos, corporations, the state and 
its political sulxllvll'ilm,i!, M1tl cmr1bh1tttlons of Individuals of any form. 

(M) "Hot.cl" m;,;1m» t!!Vr:ilv trntubllshment kept, used, maintained, 
advertised or lu1ld OiH 1.0 dir, f>ublic to be a place where sleeping 
accommodationn ill'fi ilff!\\'ri"d to f1Ul:!titlll, In which five or more rooms are used 
for the accommc1d1Hl(m or ~ueh n,u@IJtS, whether such rooms are in one or 
several structurns. 

(N} "Transient ~\.1tl!11h1" !llli'IJIW imrsons occupying a room or rooms for 
sleeping accommodatlon!i for l¢tlil than thirty consecutive days. 

Thus, an excise tax levied hy ii bonrd of county commissioners under R.C. 

R.C. 5739.02 l(!)Vh!!I ill\ tll\Clne tax, with certain exceptions, upon each 
retail sale made within 0111,,. R.C. 5739.01 defines the terms, "[s]ale" and 
"selling," in p;:irt, as follow;: 

(B) "Sale" and "$lllllln1f' include all of the following 
transactions for (I cuni,lderation in any manner, whether 
absolutely or condltlon111ly, whether for a price or rental, in 
money or by exchangi:', iifu:J by any means whatsoever: 

(2) AU transactlon1, by which lodging by a hotel is or is to 
be furnished to tranliltifH riuests. 
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5739.024(A) applies to those transactions by which lodging by a hotel is or is to be 
fwnished to persons who occupy a room or rooms for sleeping accommodations for 
less than thirty consecutive days, R.C. 5739.0l(N). See generally 1984 Op. Att'y 
Gen. No. 84-012; 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-093. Further, the revenues collected 
thereby are to be allocated and distributed to the municipal corporations and 
townships within the county as provided in the regulations promulgated by the board 
of county commissioners, in accordance with the directives set forth in R.C. 
5739.024(A). 

I now direct my attention to your specific questions. In your first question 
you ask whether a board of county commissioners is required to distribute a portion 
of the hotel lodging excise tax revenues collected under R.C. 5739.024 to a 
municipal corporation or township, or whether the board may, in its discretion, elect 
to withhold distribution of such tax revenues to the municipal corporation or 
township. R.C. 5739.024(A) states clearly and unambiguously that the board of 
county commissioners "shall establish all regulations necessary to provide for the 
administration and allocation" of the excise tax on transactions by which lodging by 
a hotel is or is to be fwnished to transient guests, and that such regulations "shall 
provide ... for the retwn to each municipal corporation or township that does not levy 
an excise tax on such transactions, a uniform percentage of the tax collected in the 
municipal corporation or in the unincorporated portion of the township from each 
such transaction." (Emphasis added.) It is a well-established principle of statutory 
construction that, absent clear evidence to the contrary, the use of the word, "shall," 
within a statutory provision is to be interpreted as imposing a mandatory duty with 
respect to the activity or conduct described therein. State ex rel. City of Niles v. 
Bernard, 53 Ohio St. 2d 31, 34, 372 N.E.2d 339, 341 (1978) ("[t]he term 'shall' 
usually is interpreted to render mandatory the provision containing it"); Dorrian v. 
Scioto Conservancy District, 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2d 834 (1971) (syllabus, 
paragraph one) ("[i]n statutory construction, the word 'may' shall be construed as 
permissive and the word 'shall' shall be construed as mandatory unless there appears 
a clear and unequivocal legislative intent that they receive a construction other than 
their ordinary usage"); DeMison v. DeMison, 165 Ohio St. 146, 149, 134 N.E.2d 
574, 576 (1956) (same); 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-013 at 2-51; 1987 Op. Att'y Gen. 
No. 87-093 at 2-607. In this instance, I discern nothing in R.C. 5739.024(A) to 
indicate that the word "shall," as used therein, is to be interpreted in a permissive 
sense. It follows, therefore, that the duty imposed upon a board of county 
commissioners by R.C. 5739.024(A) with respect to the allocation and distribution of 
hotel lodging excise tax revenues collected thereunder is mandatory, and not 
discretionary. Accordingly, a board of county commissioners that levies an excise 
tax under R.C. 5739.024(A) on transactions by which lodging by 
a hotel is or is to be fwnished to transient guests must return to each municipal 
corporation or township that does not levy an excise tax on such transactions a 
uniform percentage of the tax collected in the municipal corporation or in the 
unincorporated portion of the township from each such transaction, not to exceed 
thirty-three and one-third per cent. 

You have also asked whether a board of county commissioners is to 
distribute hotel lodging excise tax revenues collected under R.C. 5739.024 to each 
township in the county uniformly, or to only those townships that have hotels from 
which the tax was collected. The answer to this question is again apparent from the 
express language of R.C. 5739.024(A). With respect to such tax, R.C. 5739.024(A) 
states that the board of county commissioners shall return to each municipal 
corporation or township that does not levy such a tax "a uniform percentage of the 
tax collected in the municipal corporation or in the unincorporated portion of the 
township" from each hotel lodging transaction. (Emphasis added.) In other words, 
under R.C. 5739.024(A), the board of county commissioners is to distribute a uniform 
percentage of the hotel lodging excise tax revenues to each municipal corporation or 
township from which such revenues are collected, and such revenues can be collected 
from only those municipal corporations or townships that have hotels, as defined in 
R.C. 5739.0l(M), in which there occur lodging transactions to which the tax levied by 
R.C. 5739.024(A) otherwise applies. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised that a board of county 
commissioners that levies an excise tax under R.C. 5739.024(A) on transactions by 
which lodging by a hotel is or is to be furnished to transient guests must return to 
each municipal corporation or township that does not levy an excise tax on such 
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transactions a uniform percentage of the tax collected in the municipal corporation 
or in the unincorporated portion of the township from each such transaction, not to 
exceed thirty-three and one-third per cent. 




