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OPINION NO. 91-017 
Syllabus: 

Chirorractors licensed umler R.C. Chapter 4734 are not physicians for 
purposes of R.C. 4503.44. Pursuant to R.C. 4503.44, as amended by 
Am. Sub. H.B. 737, 118th Gen. A. (1990) (eff. April 11, 1991), 
chiropractors are authorized to certify an individual's handicap to the 
Registrar of Motor Vehicles for the issuance of handicapped parking 
cards and license plates. 

To: Charles D. Shipley, Director, Department of Highway Safety, Columbus, 
Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, Aprll 10, 1991 

I have before me your predecessor's request for an opinion concerning the 
medical certification required in order for a person to obtain a handicapped parking 
card or license plate under R.C. 4503.44. In particular, the Department of Highway 
Safety wishes to know "whether a chiropractor licensed in Ohio under R.C. Chapter 
4734. can qualify as an applicant's 'personal physician' for the purpose of certifying 
the applicant's handicap to the Registrar of Motor Vehicles for the issuance of a 
handicapped parking card or license plate pursuant to R.C. 4503.44." 

R.C. 4503.44 sets forth provisions governing the registration and issuance of 
license plates and parking cards to handicapped persons. I Pursuant to division (D) 
of R.C. 4503.44, 

[t]he application for a permanent parking card made by a handicapped 
person or for registration of a motor vehicle owned by a permanently 
handicapped person shall he accompanied by a signed statement from 
the applicant's personal physician certifying the applicant's handicap 
and \hat the handicap is expected to continue for twelve consecutive 
months or longer. 

R.C 4503.44(E). sirnilc1rly. provides that, "[l]he application for a temporary parking 
card shall be accompanied by a signed statement from the applicant's personal 
physician cerlifying the applicant's handicap and that the handicap is expected to 
continue fur less than twelve consecutive months." 

111 addi lion to the foregoing, R. C. 4503.44(C) also authorizes the Registrar of 
Motor Vehicles to issue license plates imprinted with the international wheelchair 
symbol to permanently handicapped persons: 

I note that for purposes of R.C. 4503.44, a "handicapped person" is 

any person who has lost the use of one or both legs or one or both 
arms, who is blind, deaf, or so severely handicapped as to be 
unable to move about without the aid of crutches or a 
wheelchair, or whose mobility is restricted by a permanent 
cardiovascular, pulmonary, or other handicapping condition. 

R.C. 450J.44(A)(I). 
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Upon receipt of an application for registration of a motor vehicle 
under this section, and presentation of a signed statement from the 
applicant's personal physician as provided in division (D) of this section, 
or documentary evidence of vehicle al Lera tions when the vehicle is 
owned by someone other than a permanently handicapped person, the 
registrar shall issue to the applicant appropriate vehicle registration 
and a set of license plates and validation stickers, or validation 
stickers alone when required by section 4503.191 of the Revised Code. 

It, thus, is apparent from these provisions that, in order to obtain handicapped 
parking cards or license plates, individuals must provide a signed statement from 
their personal "physician" certifying their handicap and that the handicap is expected 
to continue for either longer than or less than twelve consecutive months. See 
also 6 Ohio Admin. Code 4501:1-7-02. 

I note as an initial matter that since I received your predecessor's request 
for an opinion as to whether chiropractors are "physicians" for purposes of R. C. 
4503.44, the General Assembly has enacted legislation amending that section. Am. 
Sub. H.B. 737, 118th Gen. A. (19g0) (eff. April 11, 1991) amends R.C. 4503.44 by 
adding thereto language specifically authorizing chiropractors licensed pursuant to 
R.C. Chapter 4734 to certify an individual's handicap to the Registrar of Motor 
Vehicles. Hence, as of April 11, 1991. both physicians and chiropractors are 
statutorily empowered to certify an individual's handicap lo the Registrar of Motor 
Vehicles. 

Turning now to the specific question posed by your predecessor, I note that 
currently the term "physician" is not statutorily defined within R.C. 4503.44. Where 
the General Assembly has not provided a specific meaning for a term, Lhe common 
or plain meaning of the term is used. R.C. 1.42; e.g., State v. Dorso, 4 Ohio St. 3d 
60, 62, 446 N.E.2d 449, 451 (1983); State ex rel. Carson v. Jones, 24 Ohio St. 2d 70, 
72, 263 N.E.2d 567, 568 (1970). 

Rlack's Law Dictionary 1147 (6th ed. 1990) defines "physician" as follows: 
"A practitioner of medicine; a person duly authorized or licensed to treat diseases; 
one lawfully engaged in the practice of medicine." Accord Webster's New World 
Dictio11ary 1019 (3d college ed. 1988); see aLm R.C. 2305. 11(0)(2) (defining 
"physician" for purposes of R.C. 2305.11, which concerns time limitations fur 
bringing certain actions, as "any person who is licensed to practice medicine and 
surgery or osteopathic medicine and surgery by the state medical board"). See 
ge11erafly Hessel v. Polen, CA-1671, slip op. at 4 (Ct. App. Clark County Aug. 19, 
1982) (unreported) ("a 'physician' under common law was one engaged in the general 
practice of medicine or surgery and one of its specialities as opposed to ~ny 
practitioner of limited branches of medicine or surgery as designated by statute"); 
1946 Op. Att'y Gen. No. 1350, p. 743, 747-48 (applying the rule of statutory 
construction that it is to be assumed that the legislature used the terms contained in 
a statute in their ordinarily accepted meaning unless there is something in the 
context which would indicate that a different meaning was intended; "the term 
'physician or surgeon' in Section 3391, General Code, without other qualifying 
description, [means] one who [is] qualified and licenseJ to practice medicine and 
surgery in all its branches"). A "physician," for purposes of R.C. 4503.44, thus, is any 
individual licensed to practice medicine. Accordingly, your specific quest ion 
requires that I determine whether or not a chiropractor is licensed to practice 
medicine so as lo be considered a physician for purposes of R.C. 4503.44. 

R.C. Chapter 4734 governs the licensing and practice of chiropractors 111 

Ohio. The practice of chiropractic is c.lefined in R.C. 4734.09, which stales: 

The license provided for in this chapter shall entitle the holder 
thereof to practice chiropractic in this state. For the purpose of this 
chapter "practice of chiropractic" or "practice as chiropractor" means 
utilization of the relationship between the musculo-skeletal structures 
of the body, the spinal column and the nervous system, in the 
restoration and maintenance· of health, in connection with which 
patient care is conducted with due regard for first aid, hygienic, 
nutritional, and rehabilitative procedures and the specific vertebral 
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adjustment and manipulation of the articulations and adjacent tissues 
of the body. The chiropractor is authorized to examine, diagnose, and 
assume responsibility for the care of patients. 

The practice of chiropractic does not permit the chiropractor to 
tren t infectious, contagious, or venereal disease, to perform surgery or 
acupuncture, or to prescribe or administer drugs for treatment, and 
roentgen rays sh::11 be used only for diagnostic purposes. The practice 
of chiropractic does not include the performance of abortions. 

An individual holding a valid, current certificate of registration 
to practice chiropractic is entitled to use the title "doctor" or "doctor 
of chiropractic" and is a "physician" for the purposes of Chapter 4123. 
of the Revised Code, and the program established under section 
5111.01 of the Revised Code. 

In 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-054, my predecessor examined the language of 
R.C. 4734.09 and concluded that, "[a] chiropractor, licensed under R.C. Chapter 
4734, is not licensed to practice medicine for purposes of R.C. 4503.15," which 
provides for the issuance of special physician license plates to qualified individuals. 
Op. No. 87-054 (syllabus). In so concluding, my predecessor asserted: 

[R.C. 4734.09) clearly ex{lrrsses a legislative i11te11t that chiropractors 
are 11ut e11f,af,ed i11 the 11rac1ice of medicine. The l'irst sentence 
expressly states that the holder of a license issued under R.C. Chapter 
4734 is entitled "to practice chiropractic in this state." Manifestly, 
the practice of chiropractic is not the practice of medicine. The 
General Assembly, by choosing lo separately refer to the practice of 
medicine and the practice of chiropractic, clearly does nut consider 
the disciplines to be the ~.ame. Compare, R.C. 4731.34 (defining 
"practicing medicine"). Furthermore, the final paragraph of R.C. 
4734.09 expressly provides that a chiropractor may be considered a 
"physician" for the purposes of R.C. Chapter 4123, which regulates 
worker's compensation, and for purposes of a medical assistance 
program provided by the department of human services pursuant to 
R.C. 5111.02. The Ohio Supreme Court has noted that according to the 
statutory construction doctrine expressio u11ius est exclusio alterius, 
where a statute lists a specific class, it may be implied that those nut 
listed were not intended to be included in the class. State ex rel. 
Boda v. Brown, 157 Ohio St. 368, 105 N.E.2d 643 (1952). This 
reasoning formed the basis for the court's later decision in Fort 
l-la111i/1011-Hughes Memorial Hospital Ce11ter v. Southard, 12 Ohio St. 
3d 263, 466 N.E.2d 903 (1984). In that case, the court held that R.C. 
3701.351, which allows hospitals to grant privileges to medical 
physicians, osteopathic physicians, podiatrists and dentists, permits 
hospitals to deny those privileges lo chiropractors. The court reasoned 
that by naming a specific class of medical professionals in R.C. 
3701.351, the Generai Assembly intended to exclude those classes not 
mentioned. In the same way, because R.C. 4734.09 does not provide 
that chiropractors may be considered to be "physicians" for purposes of 
R. C. 4503.15, I must conclude lha t the General Assembly did not 
inlend to group chiropractors among those entitled to receive physician 
license plates. 

Op. No. 87-054, at 2-340 and 2-341 (emphasis added). Thus, relying on the plain 
language of R.C. 4734.09 and the rule of statutory construction, ex{lressiu 1mius est 
exclusio alterius, my predecessor determined that the language of R.C. 4734.09 
"reflects a legislative intent to distinguish chiropractors from physicians." Op. No. 
87-054, at 2-341. 

In addition to the foregoing, my rredecessor found further support fur his 
conclusion that chiropractors are not licensed to practice medicine in R.C. Chapter 
4731, which, in general, sets forth provisions regulating the practice of medicine, 
surgery, podiatry, and midwifery. Op. No. 87-054, at 2-341 through 2-343. 
Specifically, R.C. 4731.41 provides, in part, that, "[n]o person shall practice 
medicine or surgery, or any of its branches without a certificate from the stale 
medical board." (Emphasis added.) Pursuant to R.C. 4731.14, the State Medical 
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Board is empowered to issue a certificate, stating that the holder of such certificate 
is authorized to practice medicine and surgery pursuant to the laws of this state, to 
anv individual who has passed an examination and has paid the required fee. Sec 
ge;,era/ly R. C. 4731.08-.13 (setting forth provisions concerning exam ina lions of 
applicants for certificates to practice medicine or surgery or osteopathic medicine 
and surgery). Moreover, R.C. 4731.34, i11ter alia, defines "practicing medicine," 
for purposes of R.C. 4731.01-.60, as follows: 

A person shall be regarded as practicing medicine ... who examines 
or diagnoses for compensation of iny kind, or prescribes, advises, 
recommends, administers, or dispenses for compensation of any kind, 
direct or indirect, a drug or medicine, appliance, mold or cast, 
application, operation, or treatment, of whatever nature, for the cure 
or relief of a wound, fracture or bodily injury, infirmity, or 
disease ... .2 (Footnote added.) 

A review of the aforementioned sections of R.C. Chapter 4731 clearl_v 
reveals that an individual must possess a certificate, which states that the individual 
is authorized to practice medicine and surgery, from the State Medical Board in 
order to lawfully practice medicine in the State of Ohio. R.C. 4731.41. 
Chiropractors, as indicated above, however, are not licensed by the State Medical 
Board, pursuant to R.C. Chapter 4731, but rather, are licensed by the State 
Chiropractic Examining Board under R.C. Chapter 4734. See generally Nesmith v. 
State, 101 Ohio St. 158, 128 N.E. 57 (1920) (indicating that a licensed chiropractor 
requires a separate license to engage in the practice of medicine), appeal dismissed 
mem. far want of jurisdiction, 257 U:S. 622 ( 1922). Hence, since chiropractors do 
not receive their licenses from the State Medical Board, it must be concluded that 
they do not practice medicine. Op. No. 87-054, at 2-343 ("[s]ince chiropractors are 
licensed by the State Chiropractic Examining Board under the authority of a 
separate chapter of the Revised Code, I am drawn to the conclusion that the Generul 
Assembly did not intend to classify chiropractors among those persons licensed to 
'practice medicine' as defined by R.C. [4731.34]"). 

!n addition, R.C. 4731.34 specifically states that an individual shall he 
regarded as practicing medicine if he examines or diagnoses, or prescribes or 
administers medication for the cure of a disease. R.C. 4734.09, however, mandates 
that, "[t]he practice of chiropractic does not permit the chiropractor to treat 
infectious, contagious, or venereal disease, ... or to prescribe or administer drugs for 
treatment." Accordingly, it is apparent that the General Assembly, through the 
inhibiting language set out in R.C. 4734.09, has indicated its intention that 
chiropractors are not to perform vnrious functions which are performed hy those 
licensed lo practice medicine pursuant lo R.C. Chapter 4731. See ge11erally 1946 
Op. No. IJ50, at 748 ("lpJhysicians and surgeons who have been licensed by the state 
to practice medicine in all branches by virtue of having complied with the Ohio 
statutes, are the only persons who may lawfully prescribe or administer medicines"). 
In light of the foregoing, it is clear that chiropractors licensed under R.C. Chapter 
4734 are not licensed to practice medicine, and, therefore, they cannot be construed 
as "physicians" for purposes of R.C. 4503.44.3 

2 Pursuant to R.C. 4731.36, certain classes of persons are exempted 
from the regulation of the practice of medicine under R.C. Chapter 4731. 
"Since chiropractors are not included in this list, it appears that a 
chiropractor must comply with the licensure requirements of R.C. Chapter 
4731 before being permitted to practice medicine. Licensure under R.C. 
Chapter 4734 is insufficient to meet the licensing requirement of R.C. 
Chapter 4731." 1987 Op. Att'y Gen. No. 87-054, at 2-342 n.1. 

3 I note that various courts from other jurisdictions have had the 
opportunity to examine whether or not the term "physician," as used in a 
statute, includes individuals engaged in the practice of chiropractic. 
Generally, these courts have concluded that chiropractors are not 
physicians. Colorado Chiropraclic Ass'11 v. Stale of Colorado, 171 Colo. 
395, 467 P.2d 795 (1970); Beverunge11 v. Briele, 25 Md. App. 233, 333 A.2d 
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Moreover, R.C. 4734.09 expressly provides that a chiropractor may be 
considered a "physician" for purposes of R.C. Chapter 4123 and the program 
established under R.C. 5111.01. Pursuant to the rule of statutory construction, 
expressio zmius est exclusio alterius, the General Assembly has indicated its 
intention that chiropractors are to be considered physicians only for the limited 
purposes of R.C. Chapter 4123 and programs established under R.C. 5111.01. I find, 
therefore, that a chiropractor licensed u11C..ler R.C. Chapter 4734 is not a physician 
for purposes of R. C. 4503.44. 

As additional support for the conclusion set forth above, I note that the 
General Assembly iu a similar situation has conferred upon chiropractors the 
authority to provide medical certification of an impairment so as to relieve a person 
of the obligation of compliance with the Revised Code provisions concerning the use 
of occupant restraining devices. Pursuant to R.C. 4513.263(C), an individual may be 
exempted from the provisions of R.C. 4513.26.J(B)(l) and (3), if inter alia, he 

has an affidavit signed by a physician licensed to practice in this state 
under Chapter 4731. of the Revised Code or a chiropractor licensed to 
practice in this state under Chapter 4734. of the Revised Code that 
states that the person has a physical impairment that makes use of an 
occupant restraining device impossible or impractical. 

Hence. R.C. 4513.263(C) plainly illustrates that the General Assembly recognizes a 
distinction hrtween physicinns licensed undrr R.C. Clwpter 4731 ~ncl chiropractors 
licensed under R.C. Chapter 4734. More importantly, however, R.C. 4513.263(() 
111dicatcs that where the General Assembly has intended to confer upon chir0practors 
the powers delegated to physicians, it has used language which expressly conveys 
such intention. See Am. Sub. H.B. 737. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, 
chiropractors licensed under R.C. Chapter 4734 are not physicians for purposes of 
R.C. 4503.44. Pursuant to R.C. 4503.44, as amended by Am. Sub. H.B. 737, !18th 
Gen. A. (1990) (eff. April 11, l 991 ), chiropractors are authorized to certify an 
individual's handicap to the Registrar of Motor Vehicles for the issuance of 
handicapped parking cards and license plates. 
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